ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεταλωτής: "Φαντασίωση" τα σενάρια περί συγκυβέρνησης

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2011, 13:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πεταλωτής: "Φαντασίωση" τα σενάρια περί συγκυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής άσκησε δριμεία κριτική προς τον αρχηγό της ΝΔ χαρακτηρίζοντας ως "νέα φαντασίωση" του Αντ. Σαμαρά ότι το ΠΑΣΟΚ κρύβεται πίσω από τα σενάρια για συγκυβέρνηση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής άσκησε δριμεία κριτική προς τον αρχηγό της ΝΔ χαρακτηρίζοντας ως "νέα φαντασίωση" του Αντ. Σαμαρά ότι το ΠΑΣΟΚ κρύβεται πίσω από τα σενάρια για συγκυβέρνηση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, απαντώντας σε δήλωση του κ Σαμαρά ότι δεν θα δεχτεί να συμμετέχει σε μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πεταλωτής απάντησε: "Και ποιος του το πρότεινε;".

Συνέχισε δε λέγοντας: "Είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή που ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του που ούτε ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να σταθεί με τη δέουσα σοβαρότητα, να προσδοκούμε μάλιστα να γίνει και συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ;".

Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και συμπλήρωσε ότι προκειμένου ο κ. Σαμαράς να ασχολείται και να απεργάζεται τέτοιου είδους σενάρια, θα ήταν πιο ωφέλιμο να κάνει τη στοιχειώδη δουλειά που έχει να κάνει, δηλαδή το κόμμα του να δείξει μια σοβαρότητα και να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης που εν πολλοίς δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ακόμη χαρακτήρισε αυτά τα "σενάρια" ως "ευσεβείς πόθους" του κ. Σαμαρά και τόνισε ότι "δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα", ότι "δεν έχουμε ανάγκη από συγκυβερνήσεις" και πως "από τη στιγμή που δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, είναι όχι απλώς εκ του περισσού, αλλά προκαλεί και γέλωτα να αρνείται μάλιστα ο κ. Σαμαράς να συμμετέχει και σε μια τέτοια συγκυβέρνηση".

"Το 2012 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης"

"Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν καρπούς και αξιοποιούνται για ένα καλύτερο αύριο", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι "στεκόμαστε στα πόδια μας και συνεχίζουμε τη συλλογική μας προσπάθεια"

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι "ήδη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας της οικονομίας ανήκει στο παρελθόν", ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τρίμηνο με το τρίμηνο έχει αρχίσει και βελτιώνεται από τα μέσα του 2010 και ότι αναμένεται να μπούμε σε θετικούς ρυθμούς προς το τέλος του 2011.

Σημείωσε δε ότι "βάσει σχεδίου, συντονισμένων προσπαθειών και μεθοδικής δουλειάς, το 2012 θα είναι η χρονιά που θα επανέλθουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη", παραπέμποντας σε "ενθαρρυντικά" στοιχεία επ' αυτού και ειδικότερα στην αύξηση των εξαγωγών κατά 40% το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Συνέπεια αυτού, είπε, είναι η σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας

"Αποδεικνύουμε πως όταν θέλουμε μπορούμε", τόνισε και πρόσθεσε πως όταν το κράτος διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και τη βούληση οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά, εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες και τις μετατρέπουν σε πρόοδο και ανάπτυξη.

"Έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης με συγκεκριμένη στόχευση, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ποιότητας των προϊόντων μας, με μια ανάπτυξη βιώσιμη και στοχευμένη σε διαφορετικό μοντέλο από εδώ και πέρα", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές έως το τέλος του 2011, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι "δεν είναι θέμα δέσμευσης, είναι θέμα προοπτικής γιατί το χρονικό σημείο που θα βγούμε στις αγορές δεν εξαρτάται μόνο από εμάς". Επιπλέον, χαρακτήρισε ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο της και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει όλες αυτές τις προϋποθέσεις ώστε αυτός να υλοποιηθεί.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά που φέρεται να έχει κάνει ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λοβέρδος σε σημερινή συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν θα πρέπει να απομονώνουμε ένα σημείο που πιθανόν να είπε κάποιος υπουργός, μέσα σε πολλά και σημαντικότατα που είπε ο κ. Λοβέρδος και επεσήμανε ότι οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν μια αγωνία τους -την οποία δεν μπορούμε να ποινικοποιούμε- και αντανακλούν πολλές φορές και την κοινή γνώμη.

Επιπλέον, είπε ότι το υπουργείο Υγείας πραγματικά προσφέρει πολύ μεγάλο έργο για τους πολίτες.

"Οι προσπάθειες της κυβέρνησης-συνέχισε- είναι μια πραγματικότητα που αναγνωρίζει σύσσωμος ο ελληνικός λαός, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις κρίσεις, τις ανησυχίες και τις αγωνίες που εκφράζονται".

Ακόμη, είπε ότι η κυβέρνηση, σε ένα πολύ ρευστό περιβάλλον όπου οι ανατροπές είναι πολύ μεγάλες, προσπαθεί να προσαρμόζεται πάνω στα δεδομένα "που πολλές φορές αλλάζουν" και να αποβάλει "όλους εκείνους τους αστάθμητους παράγοντες που μας κάνουν πολλές φορές να μην μπορούμε να είμαστε τελείως σταθεροί στους στόχους μας, αλλά να υπάρχουν και κάποιες παρεκκλίσεις".

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει και πως με μεθοδικότητα και σχέδιο όλες οι ελλείψεις συμπληρώνονται και οι ανατροπές αντιμετωπίζονται.

Επεσήμανε δε ότι "βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο σε φάση υλοποίησης με ήδη παραγόμενα αποτελέσματα, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι γίνεται ένα έργο που βγάζει τη χώρα από έναν φαύλο κύκλο αναξιοπιστίας, ύφεσης και υπανάπτυξης και δημιουργεί τα εχέγγυα για να βγούμε από την κρίση με τον πιο ασφαλή τρόπο".

Αναφορικά με δημοσιεύματα περί αναθεώρησης του ελλείμματος προς τα πάνω, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι υπάρχει Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία που είναι πλέον μια ανεξάρτητη αρμόδια αρχή για να διατυπώνει το έλλειμμα κάθε φορά και είπε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάποιο σχόλιο καθότι δεν υπάρχει ακόμα η έκθεσή της.

Σημείωσε πάντως ότι οι όποιες παρεκκλίσεις υπάρχουν σε οικονομικά μεγέθη, αντιμετωπίζονται.

Ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορά του πρώην υπουργού Α. Παπαδόπουλου ότι το πραγματικό έλλειμμα είναι στο 13%, προσθέτοντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος "έχει απόψεις πολύ σεβαστές κατά τα άλλα".

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr