ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποινική δίωξη στον Άκη ζητά η Προκαταρτική

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2011, 17:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ποινική δίωξη στον Άκη ζητά η Προκαταρτική
Facebook Twitter Whatsapp

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ζητά το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προκαταρτικής Επιτροπής της βουλής.  Σε υψηλούς τόνους η απάντηση Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «διάτρητο πόρισμα».

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ζητά το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προκαταρτικής Επιτροπής της βουλής.  Σε υψηλούς τόνους η απάντηση Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «διάτρητο πόρισμα». Η ΝΔ υιοθετεί το κατηγορητήριο αυτό, ενώ ζητά επιπλέον και την άσκηση ποινικής δίωξης για «παραβίαση μυστικών της πολιτείας», την οποία όμως δεν δέχεται το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό θα μπει στο πόρισμα ως αστερίσκος. Ξεχωριστό πόρισμα προτίθεται να καταθέσει το ΚΚΕ, το οποίο συμφωνεί με το κατηγορητήριο, προσθέτει όμως και το αδίκημα της απιστίας καθώς και πολιτικές ευθύνες στα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και ξεπλύματος μάυρου χρήματος, γι’ αυτά λοιπόν ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμπεται ομόφωνα.

 

Σύμφωνα με την πρόταση του πορίσματος ζητείται η άσκηση δίωξης για τον κ. Τσοχατζόπουλο «για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο διαπράχτηκε από την 1.11.99 ως την 20.9.2007 και κατά το οποίο ο κ. Τσοχατζόπουλος έλαβε τουλάχιστον το πόσό των 7.777.373 $».

Επίσης την άσκηση ποινικής δίωξης για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και «συγκεκριμένα για φυσική αυτουργία σε μια πράξη και ηθική αυτουργία σε όλες τις λοιπές επιμέρους πράξεις που συγκροτούν την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για την νομιμοποπίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ως τις 27-9-2007. Για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

 Εκτός από την πρόταση για ποινική δίωξη που υποβάλλεται στην ολομέλεια της βουλής η πλειοψηφία της επιτροπής ζητά από τον πρόεδρο της βουλής να υποβάλλει το πόρισμα της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να δωθεί εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους για να παρασταθεί το ελληνικό δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν σε βάρος των ενεχομένων, να ασκήσει αγωγές προς ικανοποίηση των πάσης φύσεως αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, να ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή κατά του κ. Τσοχτζόπουλου, να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά περιουσιακών στοιχείων των ενεχομένων και καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις, κάτι που η ΝΔ χαρακτηρίζει κρίσεις ενώ επισημαίνει ότιαφορούν στα ενεχόμενα μη πολιτικά πρόσωπα και δεν αποτελούν αρμοδιότητα της προανακριτικής.

Η ΝΔ επισημαίνει τέλος ότι θα πρέπει να απαλειφθούν σημεία του πορίσματος που αναφέρονται στη δράση μεταγενέστερων κυβερνήσεων και άρα δεν αφορούν την Προκαταρτική, κάτι που έγινε δεκτό.


Άκης: Διάτρητο το πόρισμα, προειλημμένες οι αποφάσεις

Ο Άκης Τζοχατζόπουλος απάντησε πριν από λίγο στο πόρισμα που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής η προανακριτική επιτροπή. Στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός αναφέρει:

«Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μου: Με το διάτρητο, παντελώς αστήρικτο και απόλυτα αναιτιολόγητο πόρισμά της ήρθε να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις και παρασκηνιακές συμφωνίες έξω από την ίδια την Επιτροπή και τις λειτουργίες της.

Με αυθαίρετες κατασκευές που δεν αντέχουν ούτε στην κοινή λογική, αστήρικτους ισχυρισμούς και φαιδρότητες, νομίζουν ότι θα αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση.

 Αυτό το κατασκευασμένο κατηγορητήριο θα καταρρεύσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο. Μέχρι τότε θα καταρρεύσει  και το πέπλο της ανωνυμίας πίσω απ το οποίο κρύβονται, εδώ και καιρό, οι πραγματικοί καθοδηγητές της σκευωρίας: Δηλαδή, τα κέντρα και τα παράκεντρα του σημερινού ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτών που σταδιοδρόμησαν ως παρακοιμώμενοι της εκάστοτε ηγεσίας».