ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλίες του Δρούτσα με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ για την «Ατζέντα 2014»

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2011, 12:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνομιλίες του Δρούτσα με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ για την «Ατζέντα 2014»
Facebook Twitter Whatsapp
Μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, συζήτησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Αυστριακό ομόλογό του και αντικαγκελάριο Μίχαελ Σπίντελεγκερ, κατά τη χθεσινοβραδυνή συνάντησή τους στη Βιέννη, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.
Μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, συζήτησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Αυστριακό ομόλογό του και αντικαγκελάριο Μίχαελ Σπίντελεγκερ, κατά τη χθεσινοβραδυνή συνάντησή τους στη Βιέννη, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. O κ. Δρούτσας συμμετέχει σήμερα στη Βιένη, μαζί με δεκατέσσερις αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και συνολικά 500 προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας από δεκάδες χώρες, στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ενώ χθες βράδυ παρακάθισε στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή των ξένων ηγετών, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αυστριακό ομόλογό του βρέθηκαν τα θέματα των Δυτικών Βαλκανιών και η ευρωπαϊκή προοπτική τους, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και βέβαια η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε επίσης τον κ. Σπίντελεγκερ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, για τις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσεις και οι οποίες, με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα.

Aπό την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Αυστρίας προς τη χώρα μας, χαιρετίζοντας τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών.

Ο ίδιος παρέπεμψε στις διακηρύξεις της πρόσφατης εξαμηνιαίας συνόδου της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού για την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα και να της δοθεί η ευκαιρία για μακροπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Βιένης, για τη σημασία της σταθερότητας του Ευρώ και την ανάγκη ενίσχυσής του, όπως και του Μηχανισμού Στήριξης.

Ενόψει της μετάβασής του από τη Βιένη στο Αμπού Ντάμπι, για να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αυστριακό ομόλογό του για τις επαφές και προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από ελληνικής πλευράς, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα στη Λιβύη και την αποστολή μονάδας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη Βεγγάζη, με κύριο πάντα γνώμονα την επίτευξη πολιτικής λύσης για τη Λιβύη.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το θέμα της προώθησης της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της υψηλού συμβολισμού σχετικής ελληνικής πρωτοβουλίας, γνωστής με την επωνυμία "Ατζέντα 2014", που η νέα κυβέρνηση είχε δρομολογήσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Οκτώβριο του 2009 και την οποία υποστηρίζει, συνεργαζόμενη στενά με την Αθήνα, η αυστριακή πλευρά.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον κ. Σπίντελεγκερ για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της επόμενης ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ να συγκαλέσει μια Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Βαλκανίων, ανάλογη εκείνης της Θεσσαλονίκης κατά την προηγούμενη ελληνική προεδρία, που θα έχει την επωνυμία "Θεσσαλονίκη 2" και θα είναι η πρώτη του είδους, μετά από εκείνη τον Ιούνιο του 2003.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών έχουν αναπτύξει στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2014" στενή συνεργασία και συντονισμό στην προώθηση αυτών των προσπαθειών για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, υπό την προυπόθεση ότι πληρούν τις προυποθέσεις, όπως σημείωσε κατά τις συνομιλίες ο κ. Δρούτσας.

Ελλάδα και Αυστρία θεωρούν πως η ΕΕ δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τα Δυτικά βαλκάνια και αυτές οι χώρες δεν θα είναι ολοκληρωμένες, χωρίς την πλήρη ένταξή τους στην ΕΕ.