ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ δεύτερης θητείας Μπαν Κι Μουν ο Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2011, 22:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπέρ δεύτερης θητείας Μπαν Κι Μουν ο Γ. Παπανδρέου
Facebook Twitter Whatsapp
Την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δεύτερη θητεία του κ. Μπαν Γκι-μουν στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε, με σχετική επιστολή του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δεύτερη θητεία του κ. Μπαν Γκι-μουν στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε, με σχετική επιστολή του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου ο κ. Μπαν έχει καταφέρει «την προβολή του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως βοηθώντας τους πιο ευάλωτους, καθώς και εμπλουτίζοντας τη διεθνή ατζέντα του Οργανισμού με νέους φιλόδοξους στόχους».

«Έχετε την ολόψυχη υποστήριξη της χώρας μου για μία δεύτερη θητεία» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του Κορεάτη γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έχει ως εξής:

Αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 6ης Ιουνίου, με την οποία πληροφορήθηκα την πρόθεσή σας να είστε υποψήφιος για δεύτερη θητεία για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών σε όλο τον κόσμο και εκτιμά βαθύτατα το πολυσχιδές έργο του Οργανισμού, τόσο στην συνένωση όλων των Εθνών να κατανοήσουν, όσο και στη λήψη απαιτητικών αποφάσεων, ακόμα και για να προβούμε σε επικίνδυνες αποστολές.

Όλα αυτά τα χρόνια, η κύρια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή η ειρηνική επίλυση για τη διεθνή ασφάλεια, μέσα από μια ποικιλία μέσων, που κυμαίνονται από τις συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων για τη χρήση βίας ως «ultimum refugium», έχει εμπλουτιστεί και ενισχυθεί.

Σήμερα, μαζί με τους παραδοσιακούς στόχους της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων καθώς και τον αφοπλισμό τους, παράλληλα με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη ή την διασφάλιση της ειρήνης και της ειρηνικής επίλυσης των αποστολών, ο Οργανισμός θα πρέπει να ανταποκριθεί σε μια ολόκληρη, νέα σειρά προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, οι περιβαλλοντικές απειλές, η καταπολέμηση της πείνας, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης, καθώς και η πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας και, φυσικά, φέρνοντας τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή, στη θέση στην οποία θα έπρεπε να ήταν πάντα.

Οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας είναι το κατάλληλο μέσο, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτές οι νέες προκλήσεις και εμείς δεν φειδόμεθα προσπαθειών για την υποστήριξη της εφαρμογής τους.

Η Ελλάδα υπήρξε πάντα ένα συνειδητό και ενεργό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και εντελώς υποστηρικτική στις εργασίες του Οργανισμού. Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι για την αφοσίωση όσων εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη, ορισμένοι εκ των οποίων εκτίθενται καθημερινά σε μεγάλους κινδύνους σε όλη την υδρόγειο. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι υπηρετούν υπό μια εμπνευσμένη ηγεσία, όπως αυτή που τους παρέχετε.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας εκτιμούμε ότι, έχετε καταφέρει την προβολή του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως βοηθώντας τους πιο ευάλωτους, καθώς και εμπλουτίζοντας τη διεθνή ατζέντα του Οργανισμού με νέους φιλόδοξους στόχους. Πιστεύω ακράδαντα ότι η προσπάθειά σας θα πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη.

Έχετε την ολόψυχη υποστήριξη της χώρας μου για μία δεύτερη θητεία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Με εκτίμηση

Γιώργος Α. Παπανδρέου