ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: «Αν θέλετε βάζω υποθήκη το σπίτι μου στο Καστρί»

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2011, 23:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπανδρέου: «Αν θέλετε βάζω υποθήκη το σπίτι μου στο Καστρί»
Facebook Twitter Whatsapp
Μέχρι τις 3 το πρωί κράτησε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία άρχισε με σχετική καθυστέρηση ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε έντονη συζήτηση, ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά κατατέθηκαν και προτάσεις, όπως για παράδειγμα από τον Παντελή Οικονόμου.
Μέχρι τις 3 το πρωί κράτησε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία άρχισε με σχετική καθυστέρηση ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε έντονη συζήτηση, ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά κατατέθηκαν και προτάσεις, όπως για παράδειγμα από τον Παντελή Οικονόμου. Αν και η συζήτηση ξεκίνησε ομαλά με την πρωτολογία του πρωθυπουργού, η κατάσταση εκτροχιάστηκε όταν το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Ο εμπνευστής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί τον τελευταίο καιρό και έχει οδηγήσει την χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εκνευρίστηκε από τα λεγόμενα του κ. Παναγιωτακόπουλου και χτυπώντας δυνατά το χέρι στο τραπέζι, είπε: «Ως εδώ Γιώργο!. Τέρμα τα περί κατοχής, τέρμα τα περί Πινοσέτ!».

Και πρόσθεσε λίγο αργότερα: «δεν θα επιτρέψω να μπει ως εχέγγυο δημόσια περιουσία. Εγώ, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχω το βάζω υποθήκη. Αν θέλετε να δώσω το σπίτι στο Καστρί, το δίνω!».

Ήταν η δεύτερη φορά που το έλεγε. Το είχε ξαναπεί όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας, έλεγε ότι μας ζητούν εχέγγυο τη δημόσια περιουσία. Και το επανέλαβε για τρίτη φορά, προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο κ. Παπανδρέου, αντέδρασε και όταν ο Γ. Παναγιωτακόπουλος μίλησε για το περίφημο τηλεοπτικό σποτ του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι του έδωσε την εντύπωση ότι ζει σε άλλη χώρα και το θερμόμετρο ανέβηκε στο ζενίθ όταν ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας κατηγόρησε εκτός του Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Γιάννη Ραγκούση- «έχει ευθύνες για τη διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης», είπε, προκαλώντας νεύρα στον Πρωθυπουργό ο οποίος κάλυψε τον υπουργό Εσωτερικών. 

Η έντονη κριτική συνεχίστηκε από ορισμένα μέλη του Π.Σ που έχουν χαρακτηριστεί «βενιζελικά», τέθηκε ακόμα και θέμα πρόωρων εκλογών. Το θέμα έθεσε η Τόνια Αντωνίου, με έμμεσο τρόπο, ζητώντας ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από 180 βουλευτές, αλλιώς, προκειμένου να υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση, να προκηρυχθούν εκλογές.

Ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, ανέφερε ότι χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης αλλά και του κυβερνητικού σχήματος, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ένα νέο κυβερνητικό σχήμα από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος πρότεινε και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος προκειμένου να συζητηθούν και εκεί, όσα συζητούνται το τελευταίο τετραήμερο στην κυβέρνηση (άτυπο υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα και κανονικό σήμερα) και στο κόμμα (συνεδρίαση Κ.Ο. την Τρίτη και Π.Σ την Τετάρτη). Την πρόταση αυτή, που απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστήριξε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Νέο στοιχείο για τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν το γεγονός ότι, αυτή τη φορά, η κριτική των μελών του δεν στράφηκε μόνο κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά στο κάδρο τοποθέτησαν και άλλους υπουργούς.


Παπανδρέου: «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη»

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε «την ανάγκη να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα», τις οποίες , όπως υποστήριξε,  «δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή, δεν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας». 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο καταλύτης αυτών των αλλαγών, ενώ υπεραμύνθηκε και των πολιτικών κομμάτων που δέχονται επιθέσεις, τονίζοντας ότι «τα κόμματα είναι αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας».

Ως προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, το «να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της».

Έθεσε επίσης τρία ζητήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση. Πρώτο, «να μείνουμε στους δημοσιονομικούς στόχους της μείωσης του ελλείμματος», δεύτερο «να πάρουμε μέτρα που να ενισχύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα», με προστασία των αδυνάμων και επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο και τρίτο, να ληφθεί μέριμνα ώστε, «κατά το δυνατό, οι αποφάσεις αυτές να μην αναστείλουν την αχτίδα φωτός στην αναπτυξιακή μας πορεία».

Ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τα αυτονόητα «για να χτυπήσουμε τους επίορκους ατιμώρητους και να φέρουμε στο φως όποια αυθαιρεσία υπάρχει στο πολιτικό σύστημα και όχι μόνο».

Επίσης επέμεινε στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, τονίζοντας ότι «για μας δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την ενημέρωση του Πολιτικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα κατατεθεί στη Βουλή, την Πέμπτη το βράδυ  ενώ την Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή. Η ψήφισή του δε, αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του, ενημέρωσε το Πολιτικό Συμβούλιο για την  τηλεδιάσκεψη του «Eurogroup» την οποία συγκάλεσε ο κ. Γιούνκερ και συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα της Ελλάδας.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ , Μιχάλης Καρχιμάκης, στην ομιλία του, έκανε λόγο για τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση, η οποίες όπως υποστήριξε, θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Ζήτησε παράλληλα, οι αποφάσεις αυτές να παρθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενώ υποστήριξε ότι «δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση, η κρίση έφερε το Μνημόνιο».

Εξαπέλυσε δε, σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «πλέον πολιτεύεται με τη λογική της ακροαριστεράς της δεκαετίας του 70».

Ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε από την αρχή στη συνεδρίαση και αποχώρησε τελευταίος, περί τις 3.30, από τα γραφεία της Ιπποκράτους, χωρίς να πει οτιδήποτε στους δημοσιογράφους που ανέμεναν την είδηση.