ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σφραγίζει» τα χαράτσια και τα νέα τεκμήρια το υπουργικό συμβούλιο

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 08:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Σφραγίζει» τα χαράτσια και τα νέα τεκμήρια το υπουργικό συμβούλιο
Facebook Twitter Whatsapp
Έκτακτη εισφορά σε περισσότερα από 3.000.000 φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ και «επαγγελματικά τεκμήρια» για 800.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, που συζητείται στην υπό εξέλιξη (άρχισε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό. Το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή.
Έκτακτη εισφορά σε περισσότερα από 3.000.000 φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ και «επαγγελματικά τεκμήρια» για 800.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, που συζητείται στην υπό εξέλιξη (άρχισε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό. Το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή. Ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει σήμερα να κάμψει και τις τελευταίες αντιδράσεις λέγοντας ότι «προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, είναι να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της». Όπερ σημαίνει ότι αν δεν εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο στην Ελλάδα θα συμβεί κάτι σαν τον… ξαφνικό θάνατο στο ποδόσφαιρο. Θα σταματήσει η κυβέρνηση να πληρώνει μισθούς και κατά πάσα πιθανότητα θα πάψει να υπάρχει και η ίδια.

Η «απειλή» προς υπουργούς και βουλευτές είναι σαφής. Και στο πολιτικό συμβούλιο, όμως, χθες, όταν ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα στελέχη ακούστηκαν βαριές κουβέντες. Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αλλάξει κυβέρνηση και πολιτική. Όταν όμως μίλησε για ξένη κατοχή ο Γ. Παπανδρέου του ζήτησε να ανακαλέσει λέγοντας ότι «εγώ είμαι πρωθυπουργός και εγώ είμαι αυτός που καλεί τους καλύτερους»!

Εν τω μεταξύ, βαθιά το χέρι στη τσέπη καλούνται να βάλουν οι πολίτες με βάση το νέο φορο-πακέτο, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα μέτρα:

-Νέα αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης για όσους διαθέτουν πολυτελή σκάφη, πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και αξίας, τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων κ.ά. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τα τεκμήρια θα διπλασιαστούν.

-Περιορισμό του αφορολόγητου για την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Πάνω από το αφορολόγητο όριο θα επιβάλλονται συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι από 0,1% έως 2%, ανάλογα με τη συνολική αξία της δηλούμενης ακίνητης περιουσίας.


-Αναμόρφωση του μέτρου των αποδείξεων. Το μέτρο θα αλλάξει ριζικά από τον Ιούλιο ή το αργότερο από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η έκτακτη εισφορά στους κατόχους αυτοκινήτων -από ένα όριο κυβικών εκατοστών και άνω-, υπάρχει προταση για επιβολή τέλους στις πιστωτικές κάρτες και στα μπλοκ επιταγών.

Την ίδια ώρα, ανοικτό παραμένει το αν θα υπάρξει τελικά η εφαρμογή του μέτρου εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα εξακόντιζε στα ύψη την τιμή του θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αυτό αυτό που αν εφαρμοστεί θα πλήξει χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση ενώ η κ. Κατσέλη με δηλώσεις της εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ελάφρυνση στο μέτρο για τις περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Στην ίδια κατηγορία και το όριο του αφορολόγητου, που σύμφωνα με το «Βήμα», δεν θα μειωθεί τουλάχιστον για φέτος.

Αντί αυτού, ωστόσο, αναμένεται να επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Η εισφορά θα είναι πιθανότατα κλιμακωτή, από 1% έως 4% ανάλογα µε το ύψος του εισοδήματος, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί ακόμη τα κλιμάκια.

Η εισφορά δεν θα είναι έκτακτη, αλλά θα ισχύσει για τουλάχιστον 4 χρόνια, ενώ θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από εφέτος για τα εισοδήματα του 2010.

Επιπλέον, εξετάζεται η αναστολή της προγραμματισμένης επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένα νερά.

Με δηλώσεις της στην εκπομπή «ΝΕΤ Economy», η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη τόνισε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον υπερδιπλασιασμό της επιβάρυνσης των τεκμηρίων και εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ως αντίμετρο της μείωσης του αφορολόγητου που εγκαταλείπεται τελικά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε για τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, έχει προτείνει τον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων, σκέψη η οποία -όπως τόνισε- φέρεται να έχει γίνει εν μέρει δεκτή.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της κλίμακας των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.