ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει σε άνευ όρων συναίνεση η Ευρώπη, στυλώνει τα πόδια ο Σαμαράς

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 09:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επιμένει σε άνευ όρων συναίνεση η Ευρώπη, στυλώνει τα πόδια ο Σαμαράς
Facebook Twitter Whatsapp
Αμετακίνητος, παρά τις εντονότατες πιέσεις που, όπως φαίνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις τουλάχιστον, του ασκούνται από τα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος, παραμένει ο Πρόεδρος της ΝΔ. Στάση που διατηρεί μετά και από τις προσωπικές επαφές που είχε με Φιγιόν, Φαν Ρομπάι και Μπαρόζο και τις σκληρές δηλώσεις που ακολούθησαν τις συναντήσεις αυτές και οι οποίες ως κοινό παρονομαστή είχαν τις συστάσεις προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παράσχει την συγκατάθεσή του, όχι μόνον στους στόχους αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αμετακίνητος, παρά τις εντονότατες πιέσεις που, όπως φαίνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις τουλάχιστον, του ασκούνται από τα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος, παραμένει ο Πρόεδρος της ΝΔ. Στάση που διατηρεί μετά και από τις προσωπικές επαφές που είχε με Φιγιόν, Φαν Ρομπάι και Μπαρόζο και τις σκληρές δηλώσεις που ακολούθησαν τις συναντήσεις αυτές και οι οποίες ως κοινό παρονομαστή είχαν τις συστάσεις προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παράσχει την συγκατάθεσή του, όχι μόνον στους στόχους αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τα γραφεία των κ.κ. Μπαρόζο και Φαν Ρομπάι επισημαίνεται η ανάγκη για «ευρεία πολιτική και κοινωνική στήριξη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα» και για «ευρεία και εποικοδομητική πολιτική υποστήριξη» αντίστοιχα. Είναι προφανές ότι στις Βρυξέλλες αποτυπώνεται ανάγλυφα η πρόθεση να υπάρξει μία εν λευκώ συμφωνία στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα εξυπηρετούσε στη στήριξη του ευρωπαϊκού σχεδίου για την Ελλάδα, χωρίς όμως αυτό να αντικατοπτρίζεται στην κοινωνία.

Κορυφαίος συνεργάτης του Αν. Σαμαρά, μιλώντας στο Newpost.gr επιβεβαίωσε τις αρχικές σκέψεις του «γαλάζιου» επιτελείου ότι οι Ευρωπαίοι πασχίζουν να κάνουν το πολιτικό σύστημα της χώρας να συναινέσει υπέρ μιας οικονομικής πολιτικής η οποία αποδείχτηκε εσφαλμένη και, αναφερόμενος στη διατύπωση Μπαρόζο περί «κοινωνικής συναίνεσης», ευλόγως διερωτήθηκε: «Δηλαδή, αν πει ο Σαμαράς «ναι» στα φορολογικά μέτρα, θα συμφωνήσει μαζί του η κοινωνία και θα αδειάσουν οι πλατείες;»...

Στην Συγγρού αναγνωρίζουν ότι οι εντυπώσεις που έχουν διαμορφωθεί μετά τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία Σαμαρά, δεν προβάλλουν ως οι καλύτερες δυνατές. Στέκονται ωστόσο ιδιαίτερα στις διατυπώσεις των κειμένων που εκδόθηκαν από τα γραφεία του Προέδρου της Ε.Ε. και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι γίνεται λόγος για δημοσιονομική βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

«Ποιος διαφωνεί με αυτό; Ξεκάθαρα ο Σαμαράς έχει μιλήσει για συναντίληψη στους στόχους. Αυτοί είναι οι στόχοι. Στις πολιτικές υλοποίησης των στόχων αυτών εντοπίζεται η διαφοροποίηση. Και μάλιστα, όχι και τόσο έντονη διαφοροποίηση πλέον, μετά τις νέες θέσεις της κυβέρνησης που έρχονται πολύ κοντά στην πρότασή μας, όπως την παρουσιάσαμε στο «Ζάππειο ΙΙ»» λέει στο Newpost.gr άνθρωπος του στενού Προεδρικού περιβάλλοντος.

Στο επίπεδο των εντυπώσεων βέβαια, η εικόνα από τις συναντήσεις Σαμαρά με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, δείχνουν να έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, με τους εταίρους- πιστωτές μας να πιέζουν σε μια γενικότερης μορφής πολιτική συναίνεση και τον Α. Σαμαρά να διατηρεί αναλλοίωτη τη θέση του περί συναίνεσης στους στόχους αλλά και σε μέρος των πολιτικών, όχι όμως συλλήβδην συμφωνία με «λευκή επιταγή» στον Γ. Παπανδρέου. Πέραν της ρεαλιστικής βάσης στην οποία θεωρεί ο Πρόεδρος της ΝΔ ότι εδράζεται η άρνησή του, είναι πλέον του προφανούς ότι η Συγγρού, μεσοπρόθεσμα μπορεί να προσποριστεί και επικοινωνιακά οφέλη από τη στάση αυτή καθώς ο κ. Σαμαράς, τεκμηριωμένα, εμφανίζεται να υψώνει το πολιτικό του ανάστημα απέναντι στα ξένα κέντρα ισχύος.