ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λυκουρέντζος- Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο εάν έρθει ως ένα άρθρο»

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2011, 15:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λυκουρέντζος- Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο εάν έρθει ως ένα άρθρο»
Facebook Twitter Whatsapp
«Δεν θα ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο εάν έρθει ως ένα άρθρο» επανέλαβε σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό Real , o γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος.
«Δεν θα ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο εάν έρθει ως ένα άρθρο» επανέλαβε σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό Real , o γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Επεσήμανε δε ότι «επιλογές στις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση, με βάση και τις προτάσεις που καταθέσαμε στο Ζάππειο, δεν θα είχαμε αντίρρηση να ψηφίσουμε ορισμένα μέτρα. Αλλά τόσο η αποσπασματική εφαρμογή ορισμένων εκ των προτάσεων της ΝΔ, όσο και η εμμονή της κυβέρνησης να συνεχιστεί η ακολουθούμενη πολιτική της, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις και βελτιώσεις, δεν μας επιτρέπει να δώσουμε θετική ψήφο».

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των επαφών του αρχηγού της ΝΔ στην Ευρώπη, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι ο κ.Σαμαράς εξήγησε ότι οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση να κυβερνήσει και να εφαρμόσει την πολιτική της, αντιθέτως η ΝΔ με τη στάση της έχει βοηθήσει την πατρίδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Δεν οδηγούμε την πολιτική αναμέτρηση στο πεζοδρόμιο, δεν εξάπτουμε τα πάθη, δεν προκαλούμε μίση, αναταραχή, δεν πλήττουμε την κοινωνική και οικονομική ομαλότητα της χώρας και δεν εκβιάζουμε καταστάσεις. Δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα και τις πολιτικές που απεδείχθησαν ότι οδηγούν από αποτυχία σε αποτυχία».

 Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επεσήμανε, ερωτηθείς σχετικά, πως είναι βασική πολιτική επιλογή της ΝΔ, η σύμπτυξη εθνικού μετώπου: «Το είπε ο Σαμαράς: ελάτε να συμφωνήσουμε πρώτα μαζί και μετά να πάμε για επαναδιαπραγμάτευση. Να πάμε να πούμε τις θέσεις μας, ως Ελλάδα, όχι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και η κακή αντιπολίτευση, η οποία δεν συμφωνεί μαζί μου. Στα θέματα αυτά, επειδή πράγματι δεν βγαίνει ο λογαριασμός, πρέπει με το χέρι στην καρδιά, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, να πούμε, όπως το λεει ο λαός: Δεν βγαίνει ρε παιδιά, που το πάμε παρακάτω».

 Εξ άλλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα περί ευρωπαϊκών πιέσεων προς το κόμμα του, σημείωσε:

«Είναι προφανές ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπήρχε μια διάθεση να διαμορφωθεί ένα κλίμα συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Από την άλλη πιστεύω ότι και η ΝΔ καλά κάνει και εξηγεί τις δικές της θέσεις και κυρίως την άποψή της, η οποία δεν είναι μόνο άποψη της ΝΔ, είναι και άποψη αρκετών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, ότι η συνταγή, έτσι όπως έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής, δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Άρα γιατί να πιστεύουμε ότι με την ίδια συνταγή θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Αυτή είναι μια πειστική επιχειρηματολογία η οποία πρέπει να ακουστεί. Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσουμε σε όλα με τους συνομιλητές μας».

 Διευκρίνησε δε ότι ο ίδιος δεν μίλησε για ιδιότυπη απομόνωση της ΝΔ, λέγοντας:

«Εγώ δε μίλησα ποτέ για ιδιότυπη απομόνωση- ήταν ένα σχόλιο του δημοσιογράφου, ο οποίος με ρώτησε για αυτό το θέμα, δεν ήταν δική μου φράση. Θα επιμείνουμε στο να εξηγήσουμε γιατί η συνταγή αυτή δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και γιατί πρέπει να πέσει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και της φοροδιαφυγής και λιγότερο στις αποτυχημένες συνταγές της οριζόντιας φορολόγησης».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν τεχνοκράτες σε υπουργεία ο κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε θετικός, σημειώνοντας:

«Σίγουρα θα ήταν ενδεχομένως καλύτερο να υπήρχε κάποιος τεχνοκράτης σ' ένα υπουργείο, από ένα στέλεχος το οποίο έχει δείξει αναποτελεσματικότητα. Αλλά από κεί και πέρα πρέπει να γίνουν και δομικές αλλαγές. Εδώ και καιρό ισχυρίζομαι ότι το υπουργείο οικονομικών πρέπει να σπάσει στα δυο: να μπει υπεύθυνος των εσόδων ένας υπεύθυνος άνθρωπος χωρίς πολιτικό μανδύα, διότι θα πρέπει να συγκρουστεί με έναν πολύ σκληρό και διεφθαρμένο πολιτικό μηχανισμό. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, εμένα θα με βρει σύμφωνο».