ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα «όχι» και μία παραίτηση για το Μεσοπρόθεσμο

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2011, 15:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ένα «όχι» και μία παραίτηση για το Μεσοπρόθεσμο
Facebook Twitter Whatsapp
Η πρώτη δημόσια δήλωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο έστω και αν διαγραφεί, δείχνει ότι ο δρόμος που επέλεξε να βαδίσει η Κυβέρνηση είναι στρωμένος με αγκάθια, τουλάχιστον ως τα τέλη του μηνός, οπότε υπολογίζεται τα νέα μέτρα να έρθουν προς έγκριση στη Βουλή.
Η πρώτη δημόσια δήλωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο έστω και αν διαγραφεί, δείχνει ότι ο δρόμος που επέλεξε να βαδίσει η Κυβέρνηση είναι στρωμένος με αγκάθια, τουλάχιστον ως τα τέλη του μηνός, οπότε υπολογίζεται τα νέα μέτρα να έρθουν προς έγκριση στη Βουλή. Η δήλωση έγινε από τον κ. Αλέξανδρο Αθανασιάδη ο οποίος μιλώντας  στην ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος, δήλωσε κατηγορηματικά: «Ναι θα καταψηφίσω το μεσοπρόθεσμο. Γνωρίζω ότι θα διαγραφώ. Τα έχω μετρήσει όμως όλα έως και την τελευταία λεπτομέρεια».

Μάλιστα σε ερώτηση εάν υπάρξουν και άλλοι βουλευτές που θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμό, τι θα συμβεί μιας που η κυβέρνηση θα απολέσει την δεδηλωμένη ο κ. Αθανασιάδης είπε: «Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα. Εγώ υπηρετώ τις αξίες μου και θα πράξω το καθήκον μου, αυτό που συμφέρει την χώρα».

Η διαφωνία του κ. Αθανασιάδη εστιάζεται κυρίως στην πώληση της ΔΕΗ, «αντί πινακίου φακής», όπως λέει.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» εμφανίστηκε έτοιμος να παραιτηθεί: «Αν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο παραδίδω την έδρα μου», είπε χωρίς να διευκρινίσει αν θα παραδώσει την έδρα του πριν ή μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτέρων στελεχών, το ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορεί να αντέξει περισσότερες από δύο αρνητικές ψήφους βουλευτών του χωρίς να οδηγηθεί σε εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής με αφορμή πληθώρα ερωτήσεων για τη στάση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατά την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δηλωσε: «Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα παραίτησης των βουλευτών. Έχουν την αγωνία τους και τις ενστάσεις τους. Θεμιτό είναι αυτό, αλλά μπροστά στο πατριωτικό καθήκον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθούν, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα».

Ο Γ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση, γιατί θα ήταν άκομψο να αναφερθεί σε συμπεριφορές και αντιδράσεις βουλευτών. «Είναι ιστορικό καθήκον όλων, να ανταποκριθεί ο καθένας στην ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλη δε ερώτηση ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι τα διλήμματα δεν είναι εκβιαστικά, αλλά υπευθυνότητας και ουσίας για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Ειδικότερα για την στάση του βουλευτή Αλέξανδρου Αθανασιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι σκέπτεται να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ο εκπρόσωπος απέφυγε να την σχολιάσει και περιορίστηκε να πει ότι όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση κι οι βουλευτές το έχουν αποδείξει.

Εξάλλου σχετικά με εξώδικα, που έχουν λάβει ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν χρειάζονται εξώδικα για να ασκηθούν πιέσεις και το αίσθημα ευθύνης τους δεν επηρεάζεται από τέτοιες ενέργειες».