ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Washington Post: «Τέχνασμα» Παπανδρέου για να ψηφίσουν οι βουλευτές του

Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2011, 23:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Washington Post: «Τέχνασμα» Παπανδρέου για να ψηφίσουν οι βουλευτές του
Facebook Twitter Whatsapp
Ως «επικίνδυνο τέχνασμα» χαρακτηρίζει η αμερικανική Washington Post τη στάση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, θεωρώντας ότι, διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να ασκήσει πίεση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να υπερψηφίσουν τα επαχθή μέτρα που προλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ως «επικίνδυνο τέχνασμα» χαρακτηρίζει η αμερικανική Washington Post τη στάση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, θεωρώντας ότι, διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να ασκήσει πίεση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να υπερψηφίσουν τα επαχθή μέτρα που προλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα τονίζει ότι αφού απέτυχε νωρίτερα την Τετάρτη να συμφωνήσει για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, ανακοίνωσε το βράδυ το σχηματισμό νέας κυβέρνησης έτσι ώστε να ασκήσει πίεση στους βουλευτές να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, υπό την απειλή της στάσης πληρωμών.

Η Washington Post επισημαίνει ότι το «πολιτικό δράμα» που παίζεται στην Ελλάδα, μεγαλώνει τους φόβους ότι μπορεί να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αναλυτές τονίζουν ότι μια ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση ενδέχεται να έχει παρόμοιες συνέπειες με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Oι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθούνται στενά από τα διεθνή δίκτυα, από το πρωί της Τετάρτης, με την αναγγελία του ανασχηματισμού του Γιώργου Παπανδρέου να βρίσκεται ψηλά στις ιστοσελίδες των κορυφαίων Μέσων.

Το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση την Πέμπτη», παραθέτοντας τα βασικά σημεία του διαγγέλματός του. Παράλληλα, σημειώνονται όλες οι πολιτικές εξελίξεις της Τετάρτης, όπως και η ένταση στην Αθήνα εξαιτίας του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Το BBC στο κεντρικό του θέμα αναφέρει ότι «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει υποστήριξη για την προώθηση των νέων μέτρων λιτότητας, ενώ συνέβησαν συγκρούσεις στην Αθήνα.

Ίδιο τίτλο με το βρετανικό δίκτυο έχει και το Al Jazeera, το οποίο τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει με νέα μέτρα λιτότητας, παρά τις βίαιες διαμαρτυρίες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Η αναφορά επισημαίνει τις εξελίξεις της Τετάρτης, στο πολιτικό σκηνικό και στους αθηναϊκούς δρόμους, καθώς  και τα επαχθή μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.Πρώτο θέμα οι εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και στους βρετανικούς Financial Times, οι οποίοι έχουν τίτλο «Οι Έλληνες θα σχηματίσουν νέα κυβέρνηση». Οι συζητήσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού απέτυχαν, την ώρα που η Αθήνα βυθιζόταν στη βία, υπογραμμίζεται.

«Ο Παπανδρέου ανασχηματίζει την ελληνική κυβέρνηση» είναι ο τίτλος του CNN, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Η αναφορά φιλοξενεί δηλώσεις διαδηλωτών, αναφορικά με την κρίση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η Wall Street Journal έχει τίτλο «Ο Έλληνας ηγέτης θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση» αναφέροντας ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αφού οι συνομιλίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατέληξαν σε ναυάγιο. Παράλληλα, εκτενής αναφορά γίνεται και στα επεισόδια στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το Sky News έχει τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχηματίζει νέα κυβέρνηση εν μέσω συγκρούσεων». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, ενώ λίγο νωρίτερα σημειώθηκαν βίαιες και χαοτικές διαμαρτυρίες στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνεται.

Βίντεο από τις σημερινές εξελίξεις


Bαγγέλης Βιτζηλαίος