ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «αύριο» του Α.Σαμαρά μετά το... ναυάγιο της συναίνεσης

Δημοσίευση 16 Ιουνίου 2011, 09:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το «αύριο» του Α.Σαμαρά μετά το... ναυάγιο της συναίνεσης
Facebook Twitter Whatsapp
Πρωθυπουργό υπό προθεσμία χαρακτηρίζουν πλέον τον Γιώργο Παπανδρέου στην Συγγρού εκτιμώντας ότι, ακόμη και με τη νέα της σύνθεση που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα, η κυβέρνηση μετράει ήδη αντίστροφα.
Πρωθυπουργό υπό προθεσμία χαρακτηρίζουν πλέον τον Γιώργο Παπανδρέου στην Συγγρού εκτιμώντας ότι, ακόμη και με τη νέα της σύνθεση που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα, η κυβέρνηση μετράει ήδη αντίστροφα. Οι χθεσινές εξελίξεις επίσπευσαν για τον Αντώνη Σαμαρά τη διατύπωση του αιτήματος πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, μια κίνηση την οποία ο Πρόεδρος της ΝΔ προγραμμάτιζε για αργότερα και υπό ένα περισσότερο θεσμικό μανδύα.

Επί της ουσίας βέβαια, τα όσα προέκυψαν μέσα σε μερικές ώρες χθες, με τις συνεχείς ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, δε διαφοροποιούν στον πυρήνα του το σχεδιασμό της Συγγρού, καθώς η αρχική υπαναχώρηση του Γ. Παπανδρέου που εμφανίστηκε να συναινεί ακόμη και στην αποχώρησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, περισσότερο αιφνιδίασε τον Α. Σαμαρά ο οποίος, ευρικόμενος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, κυριολεκτικά, δεν πίστευε αυτά που άκουγε!

Μάλιστα, όπως εκμυστηρευόταν στο Newpost.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, η αρχική θέση Παπανδρέου προκάλεσε αρκετό προβληματισμό στην Συγγρού, στις πρώτες εκτιμήσεις της οποίας συμπεριελήφθη και η ανησυχία ότι η επικείμενη συγκυβέρνηση, τοποθετεί και την ίδια στο κάδρο των ευθυνών. Αρκετοί μάλιστα είδαν το έργο της «Οικουμενικής» του 1989 να επαναλαμβάνεται.

Ωστόσο, η θέρμη με την οποία ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να υποστηρίζει την πρόθεσή του ακόμη και να θυσιαστεί πολιτικά για το καλό της χώρας, άρχισε να αμβλύνει τον αρχικό προβληματισμό του Α. Σαμαρά, ο οποίος αργά το μεσημέρι μετέβη στην Συγγρού και ξεκίνησε τις απανωτές συναντήσεις με τους στενούς επιτελείς του –κυρίως με τους κ.κ. Αρβανιτόπουλο, Λαζαρίδη, Μιχελάκη, Μηταράκη και Σταμάτη- προκειμένου να διαμορφωθεί μία νέα στρατηγική με βάση τα δεδομένα που προέκυπταν πλέον από τις εξελίξεις.

Ωστόσο, όσο προχωρούσε η ώρα, στην Συγγρού άρχισαν πλέον να αντιλαμβάνονται το ενδεχόμενο ναυαγίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν κάποια στιγμή αργά το απόγευμα, ακούστηκαν οι πρώτες διαρροές από το Μαξίμου ότι επρόκειτο για μπλόφα του Πρωθυπουργού με στόχο να επιτύχει την συσπείρωση του υπουργικού του συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, το Newpost.gr επικοινώνησε με κορυφαίο στέλεχος του περιβάλλοντος Σαμαρά. Η αντίδραση ήταν εμφανώς ψύχραιμη, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το ναυάγιο της συμφωνίας ήταν μια εξέλιξη την οποία ανέμεναν στην Συγγρού.

Ως εκ τούτου, μπορεί οι εξελίξεις να επίσπευσαν τη διατύπωση του αιτήματος για πρόωρες εκλογές από την πλευρά της ΝΔ, δεν αλλάζουν όμως στην ουσία της την πολιτική στρατηγική που έχει σχεδιάσει να ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεπώς, το επόμενο διάστημα ο Α. Σαμαράς αναμένεται να υψώσει τους τόνους της κριτικής του έχοντας ωστόσο στη φαρέτρα του ένα ακόμη αντιπολιτευτικό βέλος, αυτό της πολιτικής απαξίωσης του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πλέον φέρει και το χαρακτηρισμό του «παραιτηθέντα και ξεπαραιτηθέντα Πρωθυπουργού».