ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κορυφαίοι υπουργοί «έβαλαν πλάτη» για τον Γιώργο λίγο πριν από την κατάρρευση...

Δημοσίευση 16 Ιουνίου 2011, 11:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι κορυφαίοι υπουργοί «έβαλαν πλάτη» για τον Γιώργο λίγο πριν από την κατάρρευση...
Facebook Twitter Whatsapp
Προς εκτόνωση φαίνεται να οδεύει η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε από το πρωί μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κλίμα που οδήγησε στην έκτακτη σύγκληση της ΚΟ. Οι κορυφαίοι υπουργοί ήταν αυτοί που «έβαλαν πλάτη» και στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην ξαφνική ενδοκυβερνητική κρίση. Την οξύτητα των πρώτων ωρών διαδέχτηκαν δηλώσεις στήριξης και παράλληλη επιχείρηση μείωσης της έντασης, κάτι που απ΄ότι φαίνεται στέφθηκε από επιτυχία.
Προς εκτόνωση φαίνεται να οδεύει η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε από το πρωί μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κλίμα που οδήγησε στην έκτακτη σύγκληση της ΚΟ. Οι κορυφαίοι υπουργοί ήταν αυτοί που «έβαλαν πλάτη» και στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην ξαφνική ενδοκυβερνητική κρίση. Την οξύτητα των πρώτων ωρών διαδέχτηκαν δηλώσεις στήριξης και παράλληλη επιχείρηση μείωσης της έντασης, κάτι που απ΄ότι φαίνεται στέφθηκε από επιτυχία.
 Νωρίτερα, αλυσιδωτές ήταν οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Μετά την επιστολή παραίτησης του βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη ακολούθησε ο Έκτορας Νασιώκας, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του από το βήμα της Βουλής, ενώ η Βάσω Παπανδρέου σε δηλώσεις ζήτησε «την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, για να συζητηθούν όλα, ακόμα και θέμα ηγεσίας»!

Την ίδια ώρα
, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου (όπως και έγινε αργότερα), ενώ ο Δημήτρης Λιντζέρης, βουλευτής Β' Πειραιά, με δηλώσεις του έξω από τη Βουλή έκανε έκκληση στους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ να συλλέξουν υπογραφές για σύγκληση της ΚΟ, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα στη διακυβέρνηση»

Στο μεταξύ, 35 βουλευτές υπέγραψαν κείμενο ζητώντας την άμεση σύγκληση της ΚΟ.

Στο ΠΑΣΟΚ μαθαίναν επίσης ότι υπήρχε ομάδα βουλευτών που σκέφτονταν να ακουλουθήσουν το παράδειγμα του κ. Φλωρίδη ή να ζητήσουν με κοινή τους επιστολή από τον πρωθυπουργό να δρομολογήσει την αποχώρησή του. 

Μεταξύ των ονομάτων που φέρονταν να κινούνται στην κατεύθυνση παραίτησης συγκαταλέγονταν οι Κώστας Σπηλιόπουλος, Βασίλης Γερανίδης Εύα Καϊλή και η Σούλα Μερεντίτη. Ο  Οδ. Κωνσταντινόπουλος διέψευσε ότι είχε αποστείλει επιστολή ή ότι σκέφτεται να παραιτηθεί.

O κ. Νασιώκας δήλωσε ότι η παραίτησήτου είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει «για να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο καθεστώς για τη σωτηρία της πατρίδας». Μάλιστα επισήμανε ότι το πολιτικό σύστημα αυτογελοιοποιήθηκε χθες, ενώ κατηγόρησε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ότι την ώρα που «η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους, πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα».

Ευχαρίστησε επίσης τους Λαρισαίους, οι οποίοι τον τίμησαν, όπως είπε, με την ψήφο τους και ανέφερε ότι θα διοργανώσει συγκέντρωση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου και θα μιλήσει στους ψηφοφόρους του, παραδίδοντάς τους την έδρα του.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που ζήτησε και έλαβε το λόγο, αμέσως μόλις κατήλθε από το βήμα της Βουλής ο κ. Νασιώκας σχολίασε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε όρθιοι. Η χώρα θα βρει το δρόμο της. Δεν θα υπάρξει το παραμικρό κενό.»

«Προσβολές δεν δεχόμστε από κανέναν», τόνισε με έντονο ύφος ο κ. Λοβέρδος.

Ακόμη, άμεση ήταν και η αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη:

«Δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες. Την υπηρετούμε από εδώ, που μας έστειλε ο λαός», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του ΠΑΣΟΚ με παρέμβασή του στη Βουλή, αμέσως μετά τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Έκτορα Νασιώκα, ότι παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα».

«Υπάρχουν ευθύνες και στη δική μας ηγεσία», δήλωσε πριν από λίγο ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, υιοθετώντας το αίτημα για σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

«Δεκαοκτώ μήνες τώρα πάμε από το κακό στο χειρότερο», είπε ο κ. Σαλαγιάννης και στο ερώτημα για την ψήφο εμπιστοσύνης απάντησε: «Εγώ δεν δίνω ψήφο αν δεν πειστώ ότι θα βγάλουμε πέρα και ότι θα είμαστε φερέγγυοι απέναντι στο λαό που μας ψήφισε».

«Πρέπει να επιλέξουμε τι υπηρετουμε. Τη χώρα, το λαό ή τις προσωπικές μας φιλοδοξίες», είπε με αιχμηρό ύφος ο βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης αφήνοντας σαφείς αιχμές σε όσους έχουν αντιδράσει στην κυβερνητικη πολιτική.

Σήμερα το πρωί ο Γ. Φλωρίδης κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής δισέλιδη επιστολή με την οποία παραιτείται από βουλευτής. Στην επιστολή χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τον πρωθυπουργό και τις επιλογές στον οικονομικό τομέα.

«Δυστυχώς οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων στάθηκαν για μία ακόμα φορά κατώτερες των περιστάσεων. Το εθνικό χρέος ηττήθηκε από το κομματικό συμφέρον», εκτιμά στο κείμενο της επιστολής του ο πρώην υπουργός και καταλήγει: «Με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών υποβάλω την παραίτησή μου».

Την ίδια ώρα Πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών της προγραμματίζει για τις 10 το πρωί του Σαββάτου η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Τη θέση του κ. Φλωρίδη καταλαμβανει ο Γιώργος Φραγγίδης, ενώ αυτή του κ. Νασιώκα η κυρία Βάσω Αλεξανδρίδου.. Αξίζει να σημειωθεί ότι φήμες ήθελαν τον Γιώργο Φλωρίδη να καταλαμβάνει θέση στο οικονομικό επιτελείο.                                                    Αναλυτικά η επιστολή Φλωρίδη


Αθήνα, 16 Ιουνίου 2011

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Από το περασμένο φθινόπωρο, αντιλαμβανόμενος ότι η κυβερνητική προσπάθεια για το έργο ανόρθωσης και βαθιάς αλλαγής της χώρας παρουσίαζε εμφανή σημάδια κάμψης, διατύπωσα δημόσια την άποψη ότι χρειαζόταν επειγόντως η συγκρότηση Εθνικού Μετώπου Ευθύνης με Συναίνεση, προκειμένου να συνεχιστεί με την απαιτούμενη δύναμη το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό  έργο. Είχα επανειλημμένα  εκφράσει με έμφαση την άποψη ότι  «η λύση ή θα είναι εθνική ή δεν θα υπάρξει».

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας  δεν θέλησαν ν' ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την πτυχή του εθνικού ζητήματος. Η κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά το Φθινόπωρο, με λανθασμένες επιλογές στην οικονομία και στο κράτος, με αδυναμία συνολικού σχεδιασμού,  με  εμφανώς  άνιση και άδικη  κατανομή των βαρών και πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα,  οδηγήθηκε ταχύτατα σε μεταρρυθμιστική εξάντληση. Η αποτυχία της έδωσε επιχειρήματα στους αντιπάλους των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων να διατυπώσουν λόγο εναντίον, του τόσο απαραίτητου για τη χώρα πλαισίου τομών στο κράτος, στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα. Να συκοφαντήσουν με το λαϊκίστικο λόγο τους κάθε απόπειρα αλλαγής του παρασιτικού μοντέλου σε παραγωγικό υπόδειγμα.   Η  Ν.Δ, με πρωτοφανείς για τη φυσιογνωμία συντηρητικού κόμματος εξουσίας επιλογές και  ακολουθώντας τα χειρότερα πρότυπα αντιπολίτευσης, επένδυσε στη φθορά της Κυβέρνησης, με έπαθλο τον κίνδυνο καταστροφής της χώρας.

Η κορύφωση της εθνικής κρίσης σε πολιτικό επίπεδο, η αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων και η ογκούμενη έκφραση αγανάκτησης των πολιτών για την οικονομική και πολιτική χρεοκοπία σε συνδυασμό με  τη σύγχυση που δημιουργεί  ένας  ανεύθυνος  δημαγωγικός λόγος, φέρνουν τη χώρα πολύ κοντά σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή.

Οι μονοκομματικού χαρακτήρα προσπάθειες, έστω και με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη δύσκολη σημερινή αποστολή. Ταυτόχρονα, οι εκλογές, παρότι αποτελούν πάγια και αναντικατάστατη δημοκρατική διέξοδο, στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες, ορισμένες πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση ώστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, δημιούργησαν την εντύπωση ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά ΜΟΝΟ ένα μεταβατικό σχήμα Εθνικής Σωτηρίας, με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Τα απολύτως συγκεκριμένα καθήκοντα αυτού του σχήματος θα μπορούσαν να είναι:

1. Η διασφάλιση της άμεσης χρηματοδότησης της χώρας
2. Η προσπάθεια επανατοποθέτησης του «Ελληνικού Ζητήματος», σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους  εταίρους
3. Η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και ομοψυχίας της κοινωνίας
4. Η προετοιμασία των όρων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και η  άμεση νομοθέτηση στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας.
5. Η προκήρυξη εκλογών σε χρόνο που θα θεωρούνταν κατάλληλος από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις.

Δυστυχώς, οι ηγεσίες των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων στάθηκαν για μία ακόμη φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων, με  πολιτικά ασυγχώρητο τρόπο. Αντί του Εθνικού Συναγερμού επικράτησε η λογική της κομματικής προσποίησης, των πολιτικών προφάσεων, των υστερόβουλων υπολογισμών και των στενοκομματικών πιέσεων. Δεν υπήρχε χειρότερος τρόπος να πιστοποιηθεί το τέλος ενός φθαρμένου και απερχόμενου πολιτικού συστήματος.

Τιμώ το Κίνημά μας και τους αγώνες του, αλλά στη συγκεκριμένη οριακή για τη χώρα στιγμή, το Εθνικό Χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από Βουλευτής.