ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε - Διεκδικούμε δάνειο μαμουθ»

Δημοσίευση 16 Ιουνίου 2011, 18:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε - Διεκδικούμε δάνειο μαμουθ»
Facebook Twitter Whatsapp
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλη, απορρίπτοντας τα σενάρια που τον ήθελαν να απομακρύνεται από τη θέση του.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλη, απορρίπτοντας τα σενάρια που τον ήθελαν να απομακρύνεται από τη θέση του. «Αυτό θα κάνω εγώ, αυτό θα κάνουμε όλοι οι παρόντες σε αυτή την αίθουσα» πρόσθεσε.

Και στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι γνωρίζει τις δυνατότητες του κάθε βουλευτή αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ζήτησε από την κοινοβουλευτική του ομάδα να στηρίξει τις πολιτικές της κυβέρνησης και υποσχέθηκε ότι θα στηρίζει και ο ίδιος τους βουλευτές του.

«Έχω εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική ομάδα. Έχω εμπιστοσύνη στο κίνημά μας. Σε εμένα μπορείτε να στηριχθείτε και εγώ θα στηρίξω τις δικές σας προσπάθειες», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και αφού είχε προηγηθεί μεγάλη αναφορά στην προσπάθειά του και αφού τόνισε ότι η αντιμετώπιση του χρέους πρέπει να πάρει μορφη εθνικής προσπάθειας, επανέλαβε ότι βάζει την καρέκλα του σε δεύτερη μοίρα και υπογράμμισε ότι θα υπηρετεί την προσπάθεια εθνικής συννενόησης.

«Εγώ, ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντα έβαζα το συμφέρον του τόπου πάνω από όλα», ανέφερε πως είπε στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τορπίλισε τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας με επικοινωνιακή διαχείριση και θέτοντας δημοσίως όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί.

«Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ», είπε επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης και υποβολής αιτήματος για ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στα λάθη που έχει διαπράξει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, διατυπώνοντας λανθασμένες εκτιμήσεις και παραδοχές.

«Εάν η λύση είναι σωστή για τη χώρα μας, είναι σωστή για την Ε.Ε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες για τη διαπραγματευτική δυνανότητας της χώρας μας και συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για το δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η στιγμή είναι σημαντική, είτε γιατί η Ευρώπη θα γράψει ιστορία ή η ιστορία θα ξεγράψει την ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η χώρα πρέπει να κερδίσει τρία στοιχήματα:

Πρώτο: Την αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση από την προηγούμενη.

Δεύτερο: Να προχωρήσει τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Τρίτον: Να διαμορφώσει στη διεθνή σκακιέρα συνθήκες που θα της επιτρέψουν να προωθήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντά της.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, που επιχείρησε με στόχο την ευρύτερη ενότητα, γεγονός που συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους, με τρόπο που οδηγεί σε περαιτέρω εσωστρέφεια.

Επανέλαβε ακόμα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συνεννόησης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και οι βουλευτές θα συνεχίσουν την προσπάθεια.