ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Guardian: Ο Παπανδρέου έχει καταλήξει...ναυαγός

Δημοσίευση 17 Ιουνίου 2011, 07:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Guardian: Ο Παπανδρέου έχει καταλήξει...ναυαγός
Facebook Twitter Whatsapp
«Ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής αλλά έχει καταλήξει ναυαγός» αναφέρει σε άρθρο της για τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Ο δρόμος του έχει τελειώσει ακόμη και αν φτιάξει κυβέρνηση που θα εγκρίνει τα νέα μέτρα».
«Ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής αλλά έχει καταλήξει ναυαγός» αναφέρει σε άρθρο της για τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Ο δρόμος του έχει τελειώσει ακόμη και αν φτιάξει κυβέρνηση που θα εγκρίνει τα νέα μέτρα». Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα σχολιάζει ότι η απειλή παρακράτησης της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ως απόπειρα υπαγόρευσης των όρων της διάσωσης στην ευρωζώνη δεν επρόκειτο ποτέ να λειτουργήσει. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί την Κυριακή, αλλά κάθε κίνηση «απλώς θα αναβάλει την ημέρα της κρίσης», καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να απαλλαγεί από το βουνό των χρεών της.
 
Ακόμα και αν ο Παπανδρέου φτιάξει κυβέρνηση που εγκρίνει τα νέα μέτρα, ο δρόμος του έχει τελειώσει. Οι περισσότεροι Έλληνες, μάλλον δικαίως, είναι πεπεισμένοι ότι περαιτέρω λιτότητα θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία της χώρας.
 
Το γεγονός ότι όλη αυτή η κατάρρευση έγινε υπό την ηγεσία ενός αξιοπρεπούς ανθρώπου, ενός σοσιαλδημοκράτη του σουηδικού μοντέλου, είναι ίσως το πιο δυσάρεστο ατύχημα της ιστορίας. Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι νεοφιλελεύθερος και δεν ανάβει καντήλι κάθε βράδυ στο βωμό της ελεύθερης αγοράς. Ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής αλλά έχει καταλήξει ναυαγός, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, ένα σύμβολο της ελίτ στα μάτια των ανθρώπων που κάποτε εκπροσωπούσε.
 
Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων έχουν δίκιο να φοβούνται, όχι τόσο για την ενδεχόμενη βία, αλλά επειδή οι ειρηνικές διαμαρτυρίες καθιστούν ολόκληρη την πολιτική τάξη και τις πελατειακές σχέσεις από τις οποίες αντλεί το κύρος της ξεπερασμένη. Για ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ να είναι απέναντι από τόσο μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις είναι ένα άσχημο σημείο να βρίσκεται.
 
Όπως και αν ονομαστεί, η πτώχευσης ελλοχεύει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι γαλλικές, οι γερμανικές και οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν ακόμα να αντιμετωπίσουν τη δική τους στιγμή Lehman.
Σχετικά θέματα:

Financial Times: Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
             
Με την κατάρρευση της Lehman Brothers συγκρίνει την κρίση στην Ελλάδα το Reuters


Με την κατάρρευση της Lehman Brothers συγκρίνει την κρίση στην Ελλάδα το Reuters