ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη La Stampa: «Ναι» στις εκλογές, «όχι» στη λιτότητα

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 16:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τσίπρας στη La Stampa: «Ναι» στις εκλογές, «όχι» στη λιτότητα
Facebook Twitter Whatsapp
Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα «La Stampa», στην οποία τονίζει ότι «το νέο πρόγραμμα λιτότητας είναι καταδικασμένο να αποτύχει, διότι απέτυχε ήδη το παλιό».
Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα «La Stampa», στην οποία τονίζει ότι «το νέο πρόγραμμα λιτότητας είναι καταδικασμένο να αποτύχει, διότι απέτυχε ήδη το παλιό». Απαντώντας στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι «το 2010 η Ελλάδα κατάφερε να κάνει πράξη την μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος στην ιστορία», ο κ. Τσίπρας τονίζει: «Από την άποψη του λαού, ήταν μια καταστροφή. Γι΄ αυτό δεν είχαμε περιθώρια να συμφωνήσουμε με τον Παπανδρέου. Στο εξωτερικό, ίσως, δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς συνέβη την Τετάρτη: επί επτά ώρες η κυβέρνηση ήταν σε κατάσταση πανικού και μείναμε χωρίς πρωθυπουργό. Στην συνέχεια, προσπάθησε, απλώς, να συνθέσει όλα τα κομμάτια του κόμματός του. Και αυτές οι συνεχείς αμφιταλαντεύσεις, είναι μια φάρσα. Παραδέχθηκε, επίσης, πολλές φορές, ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του και τώρα πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με τα γνωστά νούμερα».

«Δεν σας τρομάζει το ότι η χώρα σας μπορεί να χρεοκοπήσει;», ρωτά τον Αλέξη Τσίπρα η δημοσιογράφος της La Stampa. «Ας αρχίσουμε λέγοντας ότι με αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης, είναι βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει και θα είναι το τέλος της ευρωζώνης», αποκρίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη και αν όλα πάνε καλά και το σχέδιο πετύχει, το 2020, θα έχουμε ένα χρέος που θα αντιστοιχεί στο 340% του ΑΕΠ».

Σε ότι αφορά τις δυνατές εναλλακτικές, υπογραμμίζει ότι «όποιος συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτή η κρίση είναι ένα ελληνικό πρόβλημα λαθεύει. Δεν υπάρχει μια ελληνική διέξοδος στην κρίση αυτή, υπάρχει μόνο ευρωπαϊκή διέξοδος. Μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη. Και οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισεκατομμυρίων, μεσοπρόθεσμα, δεν θα σταματήσουν την κούρσα του χρέους».

Όταν η απεσταλμένη της εφημερίδας αναφέρεται στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στην περικοπή των δαπανών, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι «πρόκειται για μέτρα που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα. Η Ελλάδα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, δηλαδή τη λιτότητα, με την Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξει στρατηγική: με ανακατανομή του χρέους και φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, ώστε να αυξήσει τους μισθούς στους φτωχούς».

«Την περασμένη Τετάρτη, κατά την τρίτη γενική απεργία από την αρχή του έτους, στην Αθήνα σημειώθηκαν πολύ σκληρές συγκρούσεις. Τα συνδικάτα απειλούν με νέες κινητοποιήσεις. Συχνά, σας κατηγορούν ότι υποθάλπετε τα πιο βίαια στοιχεία των διαδηλώσεων», παρατηρεί η ιταλίδα δημοσιογράφος Τόνια Ματρομπουόνι.

Και ο απευθείας ενδιαφερόμενος τονίζει: «Έχω συνηθίσει, πλέον. Μόλις συμβαίνει κάτι, στην χώρα αυτή, φταίει ο Τσίπρας. Η πραγματική αλήθεια είναι ότι ο κόσμος στις πλατείες έκανε την επιλογή του. Και απέκρουσε ξεκάθαρα κάθε προσπάθεια πρόκλησης βίας. Όλες οι εφημερίδες ανέφεραν ότι μεταξύ των πιο εξτρεμιστικών ομάδων είχαν παρεισφρήσει αστυνομικοί. Ουδείς, πλέον, μπορεί να αγνοήσει ότι ο ελληνικός λαός εγκατέλειψε την κυβέρνηση, γύρισε την πλάτη στον Παπανδρέου και ζητά κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει, τέλος, ότι «η μόνη λύση είναι οι πρόωρες εκλογές. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναδοθεί ο λόγος στο λαό, κάτι που ζητά εδώ και καιρό.