ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε στενό κλοιό ο Αντώνης Σαμαράς στο ΕΛΚ της Πέμπτης

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2011, 09:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε στενό κλοιό ο Αντώνης Σαμαράς στο ΕΛΚ της Πέμπτης
Facebook Twitter Whatsapp
Σε στενό κλοιό πιέσεων για συναίνεση προετοιμάζεται να βρεθεί μεθαύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα σταθεί αντιμέτωπος με σύσσωμη την κεντροδεξιά ηγεσία της Ευρώπης κατά τη συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μία ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Σε στενό κλοιό πιέσεων για συναίνεση προετοιμάζεται να βρεθεί μεθαύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα σταθεί αντιμέτωπος με σύσσωμη την κεντροδεξιά ηγεσία της Ευρώπης κατά τη συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μία ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Τη στιγμή που από ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος, αυτή επιδιώκεται να εμφανιστεί ως η τελευταία ευκαιρία του Σαμαρά να εγκαταλείψει την πολιτική της δημαγωγίας και του λαϊκισμού που του καταμαρτυρά η κυβέρνηση, στην Συγγρού επιμένουν ότι η μεθαυριανή συνάντηση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο διαφοροποίησης της στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στις θέσεις και την πολιτική της ΝΔ.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και δεν επιδιώχθηκε –όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν από το επιτελείο του κ. Σαμαρά- να υπάρξουν συναντήσεις του Προέδρου της ΝΔ με κάποιο ηγέτη ή αξιωματούχο της ΕΕ στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής καθώς κρίθηκε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση και κατανόηση στις θέσεις της ΝΔ από τους Ευρωπαίους, εφ’ όσον οι θέσεις αυτές διατυπωθούν παρουσία όλων.

Μεταξύ των στενών συνεργατών του Προέδρου της ΝΔ επικρατεί η άποψη ότι οι πιέσεις που εμφανίζονται να ασκούν οι Ευρωπαίοι, είναι λιγότερο έντονες απ’ όσο παρουσιάζεται. Αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι στην πρώτη ανάγνωσή τους, οι ανακοινώσεις που εκδίδονται από τα γραφεία διάφορων αξιωματούχων αλλά και οι δηλώσεις που γίνονται δημοσίως, διαμορφώνουν αρνητική εικόνα για τη σχέση Ευρώπης- ΝΔ. Επιμένουν όμως ότι η εικόνα αυτή είναι μη ρεαλιστική και κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της εκστρατείας παραπληροφόρησης της κυβερνητικήςπλευράς.

Συνεπώς, στόχος της παρουσίας Σαμαρά στις Βρυξέλλες, αύριο και μεθαύριο, είναι η διενέργεια ενός τύπου lobbying, προκειμένου να ξεκινήσει, έστω και παρασκηνιακά, η συζήτηση των θέσεων της ΝΔ. Κατά την εκτίμηση των στενών συνεργατών του Προέδρου της ΝΔ μάλιστα, θεωρείται ότι αυτή είναι μία διαδικασία που μπορεί να έχει αποτελέσματα το νωρίτερο μέσα σε τρείς ή τέσσερις μήνες. Χρόνος δηλαδή που αναμένεται να αρχίσουν να ακούγονται από την Ευρώπη διαφορετικές φωνές, κοντύτερα στις «γαλάζιες» απόψεις. Ως εκ τούτου, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, η μεθαυριανή συνάντηση κορυφής του ΕΛΚ, μάλλον μειωμένων προσδοκιών μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς πάντως, διατηρώντας το επίκεντρο των συζητήσεων στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί ανυποχώρητος αναφορικά με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου που συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, αναδεικνύοντας εκ παραλλήλου τα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ευρώπης- Κυβέρνησης και ΝΔ. Πέραν δηλαδή των βασικών στόχων –του περιορισμού ελλείμματος και χρέους- και τους κεντρικούς άξονες συναντίληψης ως προς τα μέσα.

Δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις, τον περιορισμό των δαπανών του δημοσίου, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα επαγγελμάτων, εφεδρεία, περικοπες στην υγεία).