ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμπρινίδης: «Να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα που θα στέκεται στα πόδια της»

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2011, 22:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λαμπρινίδης: «Να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα που θα στέκεται στα πόδια της»
Facebook Twitter Whatsapp
«Η νέα κυβέρνηση έχει μία και μόνο αποστολή: να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα που θα πατά γερά στα πόδια της. Η χώρα έχει ένα και μόνο εθνικό θέμα: να γίνει πάλι και παντού δυνατή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, κατά την πρώτη ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
«Η νέα κυβέρνηση έχει μία και μόνο αποστολή: να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα που θα πατά γερά στα πόδια της. Η χώρα έχει ένα και μόνο εθνικό θέμα: να γίνει πάλι και παντού δυνατή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, κατά την πρώτη ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αξιοπιστία είναι το πιο κρίσιμο εργαλείο, «εκεί που δώσαμε τη μάχη διεθνώς» κι τώρα που μπροστά μας έχουμε δύσκολες και κρίσιμες διαπραγματεύσεις πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να στέκονται πλάι μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόσφατη περιοδεία του προέδρου της ΝΔ στην ΕΕ για να πει πως έδειξε πως όχι μόνο δεν μπόρεσε ο κ. Σαμαράς να διαπραγματευτεί με σθένος και δύναμη, αλλά ούτε καν να πείσει τους δικούς του συντηρητικούς συνομιλητές για την αποτελεσματικότητα της «μαγικής» του φόρμουλας.

Ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι αυτό καταδείχθηκε από τις ανακοινώσεις του κ. Μπαρόζο τον κ. βαν Ρομπάι, του Γάλλου πρωθυπουργού και άλλων, ενώ καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι διακινδυνεύει σήμερα να ρίξει τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία της χώρας και να οδηγήσει τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Ως προς το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο νέος υπουργός τόνισε ότι υπάρχει συνέχεια και δεσμεύτηκε ότι αυτή θα υπηρετήσει επιδιώκοντας την συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις «διότι είμαστε ενωμένοι, είμαστε δυνατοί».

Ο κ. Λαμπρινίδης απηύθυνε πρόσκΛληση προς τα κόμματα για ανοιχτό διάλογο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής λέγοντας πως τόσο μέσα από τη Βουλή όσο και μέσα από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής μπορούμε να πετύχουμε συγκλίσεις που στη δύσκολη συγκυρία θα κάνουν την φωνή και την θέση της Ελλάδας πιο ισχυρή και διαβεβαίωσε ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή για συζητήσεις και συναινέσεις. «Είναι εθνική η προσπάθεια και εθνική θα είναι και η νίκη αν αλλάξουμε το κλίμα που επικρατεί παντού στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε δραστήρια, τολμηρή, δυναμική εξωτερική πολιτική και πρέπει να καλλιεργήσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες και να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες και πρέπει να στηριχτούμε στην αστείρευτη πηγή, τον απόδημο Ελληνισμό, να επενδύσουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων και με άλλους σημαντικούς παίκτες - εκτός από την ενεργή συμμετοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ρωσία, που θα επισκεφτώ άμεσα, επιδιώκουμε ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με την Κίνα, την Βραζιλία και την Ινδία, δίνουμε έμφαση στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας το τουριστικό μας προϊόν και προσελκύοντας επενδύσεις κι ακόμη να ανορθώσουμε την διεθνή εικόνα της χώρας σπάζοντας τα στερεότυπα και δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι όποιος επενδύει στην αποτυχία της Ελλάδας επενδύει στην αποτυχία της Ευρώπης και θα βγει χαμένος», έδωσε το στίγμα ο κ. Λαμπρινίδης.

Αφού ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνιστής και παράγοντας ισορροπίας στην περιοχή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια λέγοντας «είναι προς το συμφέρον μας να δούμε τα Βαλκάνια που δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις».

Η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για σοβαρά περιφερειακά προβλήματα που επηρεάζουν την περιφερειακή σταθερότητα, είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να το καταλάβει κάποια στιγμή κι η κυβέρνηση στα Σκόπια. Όπως είπε η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή τους προοπτική, ξεκαθάρισε όμως ότι οι σχέσεις μας πρέπει να βασίζονται σε ξεκάθαρες βάσεις καλής γειτονίας κι επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι καθοριστικής σημασίας, όπως έχουν πει και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Αναφερόμενος στα αγάλματα που τοποθέτησε η κυβέρνηση στα Σκόπια, είπε ότι αποτελούν πρόκληση , επιβαρύνουν την διαδικασία και καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό, την μεγαλύτερη απειλή για τα Βαλκάνια. Ο κ. Λαμπρινίδης εξήγησε ότι κινητοποιήσαμε την προσοχή των ευρωπαϊκών οργάνων και ο επίτροπος για την διεύρυνση καταδίκασε ανοιχτά και απερίφραστα αυτές τις πράξεις.

Επίσης ο νέος υπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Κύπρο και τόνισε πως θα σταθούμε στο πλάι του προέδρου Χριστόφια όμως το κλειδί για τη λύση το έχει στα χέρια της η Άγκυρα, αυτή πρέπει να αλλάξει στάση που θα καθορίσει και τη σχέση της με την Ευρώπη. «Είναι σαφές ότι όσο υπάρχει κατοχή δεν θα υπάρξει ένταξη», ξεκαθάρισε.

«Τώρα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, «πρέπει να αποδείξει η Τουρκία αν επιθυμεί πραγματικά βελτίωση των διμερών σχέσεων και πρόοδο της ενταξιακής πορείας, πρέπει να το δείξει με πράξεις, υπό το κλίμα των απειλών και των στρατιωτικών προκλήσεων πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει».

Τέλος, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να πιέσει έντονα ώστε να υπάρξει δίκαιη λύση στο Μεσανατολικό.