ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Παρασκευή προς ψήφιση στη Βουλή o εφαρμοστικός νόμος

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2011, 15:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Την Παρασκευή προς ψήφιση στη Βουλή o εφαρμοστικός νόμος
Facebook Twitter Whatsapp

Έως τις 30 Ιουνίου θα ψηφιστεί από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, που συνοδεύει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μετά και την οριστική συμφωνία, αύριο με την τρόικα, των μέτρων (φορολογικές παρεμβάσεις, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές) που περιλαμβάνονται.

Έως τις 30 Ιουνίου θα ψηφιστεί από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, που συνοδεύει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μετά και την οριστική συμφωνία, αύριο με την τρόικα, των μέτρων (φορολογικές παρεμβάσεις, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές) που περιλαμβάνονται. Αυτό επισημάνθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των πινάκων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και, ως εκ τούτου, του περιεχομένου του εφαρμοστικού νόμου, αλλά και της επικαιροποίησης του μνημονίου που προηγείται της καταβολής κάθε δόσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε διαδοχικά την κυβερνητική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο. Έλαβε, παράλληλα, την εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε όλους τους αναγκαίους χειρισμούς.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος θα έχει αύριο συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας (που έφτασαν στην Αθήνα), ενώ για το θέμα αυτό είχε τηλεφωνική συζήτηση με τον επίτροπο Όλι Ρεν. Πριν από τη συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός θα παρουσιάσει στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ αναλυτικά τα δεδομένα και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, μεταξύ των οποίων πρέπει να γίνει η τελική επιλογή. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να οριστικοποιηθούν πλήρως τα πάντα (πίνακες Μεσοπρόθεσμου, εφαρμοστικός νόμος, επικαιροποιημένο μνημόνιο), ώστε αύριο το απόγευμα να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.

Με βάση, επίσης, τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στη διαμόρφωση του οποίου είχαν συμμετάσχει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, είχε ούτως ή άλλως συμφωνηθεί πριν τον ανασχηματισμό, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία.