ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προφίλ του «Σούπερ Μάριο» της ΕΚΤ

Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2011, 08:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το προφίλ του «Σούπερ Μάριο» της ΕΚΤ
Facebook Twitter Whatsapp
Ο ιταλός Μάριο Ντράγκι θα είναι από την 1η Νοεμβρίου του 2011 επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Τρισέ. Το Newpost.gr σας παρουσιάζει στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του ιταλού τραπεζίτη.
Ο ιταλός Μάριο Ντράγκι θα είναι από την 1η Νοεμβρίου του 2011 επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Τρισέ. Το Newpost.gr σας παρουσιάζει στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του ιταλού τραπεζίτη. Ο Μάριο Ντράγκι γεννήθηκε στη Ρώμη στις 3 Σεπτεμβρίου του 1947. Αποφόιτησε από το πανεπιστήμιο «La Sapienza» και στη συνέχεια πήρε διδακτορικό στα οικονομικά από το πασίγνωστο ΜΙΤ το 1976. Διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας από το 1981 έως το 1991. Το διάστημα 1984-1990 ήταν εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ήταν γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, θέση που θα διατηρήσει επί μία δεκαετία (ως το 2001) και υπό εννέα ιταλικές κυβερνήσεις της δεξιάς και της αριστεράς. Από τη θέση έγινε ο άνθρωπος των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου 1996-2001. Παράλληλα, πέρασε και από το διοικητικό συμβούλιο πολλών τραπεζών και οργανισμών (Eni, IRI, BNL και IMI).

Το 2001 έγινε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International, αποκτώντας πλέον επαφή με το αγγλοσαξωνικό σύστημα. Από τον Ιανουάριο του 2006 είναι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, θητεία η οποία θα ολοκληρωθεί την 31η Οκτωβρίου του 2001 για να αναλάβει τη θέση στην ΕΚΤ.

Eίναι έγγαμος και πατέρας δύο ενήλικων παιδιών.

Το αουτσάιντερ που έγινε... φαβορί

Όταν μπήκε στην κούρσα της διεκδίκησης της θέσης στην ΕΚΤ, οι αναλυτές τον θεωρούσαν αουτσάιντερ, αφού ο γερμανός Άξελ Βέμπερ, της Bundesbank ήταν το φαβορί, ως συμπατριώτης της Άγκελα Μέρκελ. Το Φεβρουάριο, όμως, ο Βέμπερ έκανε πίσω, με αποτέλεσμα ο Ντράγκι να πείσει τη γερμανική πλευρά ότι δεν έχει... μεσογειακές οπτικές, αλλά «κεντροευρωπαϊκές».

Ο «Σούπερ Μάριο» (όπως είναι το προσωνύμιό του, θεωρείται «σκληρό καρύδι» από το ιταλικό χρηματοπιστωτικό κατεστημένο, ενώ στη Γερμανία εκτιμάται ιδιαίτερα η δήλωσή του σε συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung τον περασμένο Φεβρουάριο ότι «πρέπει όλοι να μιμηθούμε τη Γερμανία και να θεσπίσουμε χρεόφρενο. Το χρεόφρενο συνιστά πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη». Ίσως αυτή η δήλωση απετέλεσε και το «διαβατήριο» για την ανάληψη της ηγεσίας της ΕΚΤ.

Πρόκειται για έναν αθόρυβο, αλλά ιδιαίτερα αποφασιστικό και φιλόδοξο τραπεζίτη, «πρωσικής» κοπής, με μεγάλη εμπειρία. Όσοι έχουν δουλέψει μαζί του, τον χαρακτηρίζουν ως ήρεμο, ανοιχτόμυαλο και λάτρη της... λεπτομέρειας. Χαίρει της εκτιμήσεως τόσο των κυβερνήσεων, όσο και των τραπεζών...
Πηγές: Deutsche Welle, Economist, Wikipedia
Βαγγέλης Βιτζηλαίος