ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογίαννη: «Ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη»

Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2011, 13:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπακογίαννη: «Ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη»
Facebook Twitter Whatsapp
Το Πολιτικό Συμβούλιο και όχι η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει, μετά από σχετική πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, την στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμμαχία στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο.
Το Πολιτικό Συμβούλιο και όχι η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει, μετά από σχετική πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, την στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμμαχία στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. «Επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και δεν γνωρίζουμε τι σχέδιο μπορεί να παρουσιαστεί ζητώ την εξουσιοδότησή σας ώστε την τελική απόφαση να την πάρει το Πολιτικό Συμβούλιο», είπε η πρόεδρος του κόμματος απευθυνόμενη πριν από λίγο στα μέλη της ΚΕ, που συνεδριάζει σήμερα ,διαβεβαιώνοντας ότι θα ακουστούν οι θέσεις τους και θα γίνει εκτενής συζήτηση.


Μιλώντας για αυτό καθαυτό το μεσοπρόθεσμο που προτείνει η κυβέρνηση η κυρία Μπακογιάννη το χαρακτήρισε κακό, σημείωσε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και εκτίμησε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτύχει.

Από την άλλη σημείωσε ότι το μεσοπρόθεσμο αποτελεί όρο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης για να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών στις 3 Ιουλίου κάτι που σημαίνει ότι δεν θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις. «Αυτό το δίλημμα είναι μεγάλο», συνέχισε και αμέσως μετά κατέθεσε την πρότασή της να αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα. «Ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είναι ανίκανη να διαχειριστεί το μέγεθος του προβλήματος, «αδρανεί, δεν λειτουργεί, δεν έχει την εμπιστοσύνη της δικής της κομματικής βάσης, πολύ φοβάμαι ούτε της δικής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Παράλληλα ανέφερε ότι η αντιπολίτευση αυτοδεσμεύτηκε στη λογική του αντιμνημονίου που "κάθε μέρα τη βάζει όλο και βαθύτερα στο αδιέξοδο". Συμπλήρωσε επίσης ότι «έφτασαν στο σημείο να εγκρίνουν αφίσα που λέει ουστ στην τρόικα και προβάλει συνθήματα του ΠΑΣΟΚ του ΄81». Την κατηγόρησε δε ότι επενδύει σε αντιευρωπαϊκή λογική και «πανηγυρίζει σαν δεύτερος παλαιών Πατρών Γερμανός».

Η κυρία Μπακογιάννη πρόσθεσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την οικονομική κατάσταση γιατί η πολιτική ηγεσία είναι κατώτερη των περιστάσεων, «άβουλη και άμοιρη». «Η δική μας γενιά δεν έχει τα κότσια να κάνει αυτό που έκαναν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε κρίση. Κανένας από μόνος του δεν μπορεί να κάνει αυτή την πολιτική. Χάσαμε ευκαιρία να συνεννοηθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», είπε μεταξύ άλλων και ζήτησε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για τη χώρα".

Αρχικά στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη γύρισε πίσω στο Μάιο του 2010 και υπενθύμισε ότι βρεθήκαμε στα όρια της χρεοκοπίας.

«Εγώ ανάμεσα στην χρεοκοπία της πατρίδας και το προσωπικό μου κομματικό συμφέρον επέλεξα με τη ψήφο μου να στείλω το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πάνω από όλα», είπε σημειώνοντας πως από τότε «ζούμε θέατρο παραλόγου». Εξήγησε στη συνέχεια ότι ο πολιτικός κόσμος αντί να δαιμονοποιεί τη χρεοκοπία, δαιμονοποίησε το μνημόνιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να εφαρμόσει το μνημόνιο επέλεξε να κάνει οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και να μην κάνει ούτε μία αποκρατικοποίηση.

Αναφερόμενη επίσης στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης την χαρακτήρισε τρελή και είπε πως «φτάσαμε στην απόλυτη χθεσινή γελοιότητα με τις αποδείξεις».

Για το κόμμα της είπε ότι δεν αρκείται να διαπιστώνει και να καταγγέλλει κακώς κείμενα και τόνισε πως η Δημοκρατική Συμμαχία δούλεψε και παρουσίασε εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο το οποίο αποδέχτηκαν οι ευρωπαίοι φιλελεύθεροι και ενημερώθηκαν επ'αυτού ο Όλι Ρεν και η τρόικα. Αποκάλυψε επιπλέον ότι ρώτησε τον κ. Βενιζέλο «πόσο διαστρεβλωμένος πρέπει να είναι κανείς για να κόβει 200 εκ από το ΕΚΑΣ και δεν αγγίζει καθόλου τα ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ».

Επιπρόσθετα ανέφερε τα βασικά σημεία της πρότασης της Δημοκρατικής Συμμαχίας δίνοντας έμφαση στο ταμείο των 30 δις για επενδύσεις, στην αξιοποίηση των αποκρατικοποιήσεων ώστε να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία και στη μείωση των τόκων "καθώς δεν μπορεί να είναι υψηλότεροι από τους τόκους του ΔΝΤ".

«Δεν δημιουργηθήκαμε γιατί η "Πολιτική Άνοιξη" κυβερνά τη ΝΔ. Δεν δημιουργηθήκαμε γιατί το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε τον κόσμο. Δημιουργηθήκαμε γιατί φέρνουμε στο νέο πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει τη φρεσκάδα, το οξυγόνο που θα χρειαστεί», είπε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής της.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα Μπακογιάννη πρότεινε μια σειρά από οργανωτικές αλλαγές με πιο ενδιαφέρουσα τη θέσπιση θέσης γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.