ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΕΛΚ «εκβιάζει» τον Σαμαρά

Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2011, 17:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το ΕΛΚ «εκβιάζει» τον Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp
Μετά την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε στον Αντώνη Σαμαρά, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (SZ), γράφει ότι στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) γίνονται σκέψεις για την επιβολή κυρώσεων στη Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας της άρνησης του προέδρου του κόμματος να στηρίξει το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.
Μετά την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε στον Αντώνη Σαμαρά, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (SZ), γράφει ότι στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) γίνονται σκέψεις για την επιβολή κυρώσεων στη Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας της άρνησης του προέδρου του κόμματος να στηρίξει το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. «Στο ΕΛΚ γίνονται χαμηλόφωνα σκέψεις είτε να πετάξουν έξω το κόμμα του Σαμαρά ή το λιγότερο να του κόψουν την επιχορήγηση. Η Νέα Δημοκρατία, όπως λέγεται, είναι σε τελευταία ανάλυση τουλάχιστον το ίδιο χρεοκοπημένη όσο η χώρα, την αναπότρεπτη αναμόρφωση της οποίας αρνείται», γράφει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η εφημερίδα, με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο γερμανόφωνο χώρο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στο ΕΛΚ «κάθε άλλο παρά σίγουροι είναι, ότι θα μπορέσουν να πείσουν τον κομματικό τους φίλο Αντώνη Σαμαρά να εγκαταλείψει την καταστροφική του πολιτική. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αντιπολίτευσης αρνείται τόσο πεισματικά να στηρίξει το πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων, ώστε κινδυνεύει να αποτύχει η εθνική συναίνεση που ΕΕ και ΔΝΤ έχουν θέσει ως όρο για την περαιτέρω οικονομική στήριξη».

Η SZ σημειώνει ότι «το ΕΛΚ δεν θέλει να παραδεχθεί πως η επιχείρηση "Ελλάδα" μπορεί να ναυαγήσει εξ αιτίας ενός πολιτικού τυχοδιώκτη που έχει στους κόλπους του. Όμως μάλλον θα πρέπει να το παραδεχθεί. Επί πολλές ώρες οι ηγέτες του ΕΛΚ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων συζητούσαν στην καθιερωμένη τους συνάντηση με τον Έλληνα. Πρέπει να ήταν μια εφιαλτική συζήτηση. Ο έμπειρος (χριστιανοδημοκράτης) ευρωβουλευτής του CDU, Έλμαρ Μπρόκ, εμφανίστηκε σχεδόν συγκλονισμένος λέγοντας ότι παρόμοια κατάσταση δεν έχει ξαναζήσει».

Αναφερόμενη σε λεπτομέρειες της συνεδρίασης του ΕΛΚ η εφημερίδα γράφει ότι «λογικά επιχειρήματα έσκαγαν σαν σαπουνόφουσκες στην άρνηση Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο έλαβε πέντε φορές τον λόγο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι τρεις φορές, όπως και οι υπόλοιποι που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν».

Αίσθηση προκάλεσε, κατά την εφημερίδα, η τοποθέτηση του αρχηγού της κυπριακής αντιπολίτευσης Νίκου Αναστασιάδη. «Το γεγονός ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με τον μεγάλο αδελφό από την Αθήνα ήταν μια πρεμιέρα στο ΕΛΚ. Και δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας που επικρατεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και στον κίνδυνο να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της κυπριακής οικονομίας στο γκρεμό. Ακόμα και αυτή η ανησυχία δεν συγκίνησε τον Σαμαρά», σημειώνει η SZ.