ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρουμανία: Πoλιτική σύγκρουση «φέρνει» η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2011, 12:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρουμανία: Πoλιτική σύγκρουση «φέρνει» η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση
Facebook Twitter Whatsapp
Το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας της Ρουμανίας, εταίρος στην κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από αυτήν εάν δεν αναβληθεί η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε χθες ο ηγέτης του Κέλεμεν Χούνορ.
Το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας της Ρουμανίας, εταίρος στην κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από αυτήν εάν δεν αναβληθεί η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε χθες ο ηγέτης του Κέλεμεν Χούνορ. Ο πρωθυπουργός Έμιλ Μποτς και το κυβερνών Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα θέλουν να αναμορφώσουν την διοικητική δομή της Ρουμανίας σε οκτώ περιφέρειες από τις σημερινές 41 νομαρχίες σε μια κίνηση που λένε ότι έχει στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων από την ΕΕ.

Το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR, το οποίο συνεδρίασε το Σάββατο, έχει υποστηρίξει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πλήξει την μειονότητα καθώς θα κατακερματίσει τις μειονοτικές κοινότητες κι ενδέχεται να παραβιάζει ακόμα και διεθνείς συνθήκες για την προστασία των μειονοτικών ομάδων.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την περιφερειακή αναδιοργάνωση σε έναν οικονομικό δρόμο και να αναβάλλουμε την διοικητική μεταρρύθμιση εάν θέλουμε να σωθεί ο συνασπισμός», δήλωσε ο ηγέτης του UDMR Χούνορ.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την μεταρρύθμιση πρέπει να αναβληθεί έως τουλάχιστον το φθινόπωρο ή τις αρχές του 2012.

Επισήμανε επίσης πως παρότι το κόμμα του δε φοβάται να ενταχθεί στην αντιπολίτευση «δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε το πλοίο» και τόνισε πως το UDMR θέλει την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Αναλυτές προβλέπουν ότι ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός τελικά θα καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία και δεν θα διασπαστεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2012.

Οι Δημοκράτες-Φιλελεύθεροι του Μποτς (PD-L), που έχουν συμμαχήσει με το UDMR και μια ομάδα ανεξάρτητων, έχουν ως σήμερα καταφέρει να ξεπεράσουν πέντε προτάσεις δυσπιστίας στο κοινοβούλιο από το 2010 ως εφέτος και να προωθήσουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού με το ΔΝΤ.

Ο πρώην ηγέτης του UDMR Μάρκο Μπέλα δήλωσε ότι δε θα πρότεινε το κόμμα να ενταχθεί στην αντιπολίτευση.

Η Ελένα Ουντρέα, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στελέχη των Δημοκρατών-Φιλελεύθερων και κατέχει υπουργικό θώκο, δεν απέκλεισε μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agerpres την αναβολή της απόφασης για την διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο πρωθυπουργός Μποτς αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του κυβερνητικού συνασπισμού αύριο Δευτέρα.