ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου για να «λογικευτούν» οι… αντάρτες

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2011, 08:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αγώνας δρόμου για να «λογικευτούν» οι… αντάρτες
Facebook Twitter Whatsapp
Μια ακόμη κρίσιμη για την ελληνική οικονομία εβδομάδα αρχίζει καθώς σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο, την ψήφιση του οποίου θέτει ως προϋπόθεση η ΕΕ για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Το πρόγραμμα, που προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη και ο εφαρμοστικός νόμος την επόμενη μέρα.
Μια ακόμη κρίσιμη για την ελληνική οικονομία εβδομάδα αρχίζει καθώς σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο, την ψήφιση του οποίου θέτει ως προϋπόθεση η ΕΕ για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Το πρόγραμμα, που προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη και ο εφαρμοστικός νόμος την επόμενη μέρα. «Πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτελούν κυρίως οι διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ χωρίς  βέβαια να υποτιμάται η πίεση από την αντιπολίτευση, τους δανειστές αλλά και τους «Αγανακτισμένους».

Δύο ημέρες μόνο έμειναν για την κυβέρνηση προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της. Από τους 155 βουλευτές που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ, οι Αλέκος Αθανασιάδης και Θωμάς Ρομπόπουλος δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν, αν και ο δεύτερος άφησε το πρωί (στο Καλημέρα Ελλάδα) ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει πίσω για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. 

Σήμερα ο κ. Αθανασιάδης είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, όπου και του ζήτησε την απένταξη της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, εμμένει στην απόφασή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε, επίσης, ότι ανέπτυξε στον κ. Βενιζέλο τη συλλογιστική του για την αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «καλό, συναδελφικό κλίμα».

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επιμένει στην άποψή «Δεν δίνω λευκή επιταγή», αφήνοντας ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί και αυτός απέναντι στο Μαξίμου.

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι «αντάρτες» βουλευτές τις τελευταίες ημέρες αφού η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε διαρροή κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντήσει και τον κ. Αθανασιάδη και θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει.
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος έχει δύσκολο έργο δεδομένο ότι ο βουλευτής Κοζάνης, φαίνεται να εμμένει στη στάση του.

Το Μαξίμου προσεγγίζει τους περισσότερους βουλευτές ώστε να αφουγκραστεί το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα ενώ πληροφορίες θέλουν και την κ. Βάρτζελη να κάνει ανάλογα τηλεφωνήματα με αυτά του κ. Βενιζέλου. Βλέπετε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το Μεσοπρόθεσμο να καταψηφιστεί από βουλευτές που δεν έχουν εκδηλώσει δημοσίως τη διαφωνία τους. Αφήστε που υπάρχουν και βουλευτές που έχουν βάλει «κόκκινες γραμμές», όπως η Χρύσα Αράπογλου για την πώληση της ΕΥΑΘ.

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο ώστε το Μεσοπρόθεσμο να περάσει ψωρίς να "θρηνήσει" απώλειες...

Από την άλλη, στο Μαξίμου γίνεται- με επιφυλάξεις- λόγος για το ενδεχόμενο να υπάρξει «μαξιλάρι» από την πλευρά κάποιων βουλευτών της Δημοκρατικής Μεταρρύθμισης, αν και η Ντόρα Μπακογιάννη προσανατολίζεται να δηλώσει παρούσα.