ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2011, 19:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο
Facebook Twitter Whatsapp
Σε εξέλιξη η θυελλώδης συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στην Ολομέλεια της Βουλής,  το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου.
Σε εξέλιξη η θυελλώδης συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στην Ολομέλεια της Βουλής,  το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου. «Αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, θα βρεθούμε με άδειο ταμείο κι αυτό είναι του κάθε νοικοκυριού και όχι του κράτους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.  Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας, ευθύνης και συναίνεσης κοστίζει πολύ, ενώ συνέστησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να σοβαρευτούν.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης επανέφερε το αίτημά του για ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με 180 ψήφους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκφοβίζει τους βουλευτές της έχοντάς τους κάτω από τη δουλεία του φόβου.

«Οι βουλευτές μας δε χρειάζονται υποδείξεις και παροτρύνσεις απάντησε» ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε όποιους θέλουν να το ψηφίσουν να το κάνουν. «Ελάτε να ψηφίσουμε. Ελάτε να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας, μήνυμα συναίνεσης».

«Είτε με 151 είτε με 180 ψήφους, ο μόνος τρόπος είναι εκλογές», υποστήριξε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ.

«Αν συνεχίσει να αυθαδιάζει η ΝΔ, είναι επειδή δεν πάτε στους 180. Πηγαίνετε στο 180 για να δείτε ποιο ζώο τρώει καλαμπόκι» επανήλθε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. 

Τους 10 λόγους για τους οποίους η ΝΔ καταψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο εξέθεσε κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Σταϊκούρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μπροστά στα αδιέξοδά της, πλειοδοτεί εντός και εκτός Ελλάδας, για συναίνεση, και δε διστάζει να χρεώνει το έλλειμμα συναίνεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είναι προφανές, ανέφερε, ότι αυτή δεν προκύπτει ούτε με επικοινωνιακές επικλήσεις, ούτε με παρακλήσεις στα δύσκολα, ούτε με εντολές, εμπεδώνεται διαχρονικά με το λόγο και τις πρακτικές σε όλα τα πεδία, και πρωτίστως τον πολιτικό. Και το ΠΑΣΟΚ έχει διαχρονικά μηδενική εισφορά σε αυτό το πεδίο».

Για λαιμητόμο έκανε λόγο το ΚΚΕ, το οποίο αποχώρησε από την αίθουσα αφού προηγουμένως έθεσε θέμα διευρυμένης πλειοψηφίας 180 ψήφων, καταθέτοντας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά την έναρξη της συνεδρίασης έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε με ψηφοφορία. Κατά του αιτήματος ψήφισε και η ΝΔ.  Ο κ. Βενιζέλος, αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πως με νομικίστικες διαδικασίες, προσπαθεί να αποτρέψει την εμπρόθεση υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προκειμένου να μην λάβει η Ελλάδα την έγκριση του Γιούρογκρουπ και του ΔΝΤ για συνέχιση της χρηματοδότησής της «και να βρεθούμε με άδειο ταμείο - που είναι άδειο ταμείο κάθε νοικοκυριού».

Αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης, ο οποίος νωρίτερα τη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο, επιμένει στις απόψεις του για το Μεσοπρόθεσμο.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, θα ακούσει τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και θα ανακοινώσει την απόφαση του κατά την ομιλία του στη Βουλή.


Πηγή: ΑΠΕ, skai,in.gr