ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Κριτική στην κυβέρνηση για τη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2011, 15:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΝΔ: Κριτική στην κυβέρνηση για τη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp
Επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση του ΕΣΠΑ, εξαπέλυσε η ΝΔ, καταλογίζοντάς της σύγχυση και ανεπάρκεια που έχει συνέπεια τη μειωμένη απορρόφηση των πόρων.
Επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση του ΕΣΠΑ, εξαπέλυσε η ΝΔ, καταλογίζοντάς της σύγχυση και ανεπάρκεια που έχει συνέπεια τη μειωμένη απορρόφηση των πόρων. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ποσοστό των απορροφήσεων κινείται σήμερα στο 21,8%, αυξημένο μόλις κατά 3,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, ποσοστό που κατατάσσει την χώρα μας στην 20η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ από την 5η που κατείχε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Ως ενδεικτικό των αναιτιολόγητων καθυστερήσεων της κυβέρνησης ανέφερε την αλλαγή τριών εποπτευόντων υφυπουργών μέσα σε 20 μήνες.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι "το ποσοστό απορρόφησης που παρουσιάζει είναι εν μέρει πλασματικό καθώς επίσης ότι μεγάλο μέρος των κονδυλίων που έχουν αποροφηθεί οφείλεται στα έργα γέφυρες".

Επίσης την κατηγόρησε ότι "εξαγγέλλει νέα προγράμματα ενώ τα ήδη υπάρχοντα δεν έχουν καθόλου ικανοποιητικά αποτελέσματα".

Ανέφερε τέλος ότι η ΝΔ από τον Φεβρουάριο του 2010 είχε προτείνει αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση ΕΣΠΑ λόγω της κρίσης.

    Πρόσθεσε ότι ενδεικτικό της κυβερνητικής αμηχανίας είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός προ ημερών μίλησε για "φρούδες ελπίδες" που καλλιεργούνται και αφετέρου για "έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης" που θα διαπραγματευθεί με την κομισιόν.

    Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο τομεάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Κώστας Μουσουρούλης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι "είναι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι χωρίς στόχευση και αιτήματα και με πολιτικά λάθη".

    Υποστήριξε ότι η επιστολή δείχνει ότι "δεν υπάρχει σχέδιο καθώς επίσης ότι συνιστά ομολογία ότι ουδέποτε διαπραγματεύθηκε ή διεκδίκησε".

    Ανέπτυξε δε την πρόταση της ΝΔ για το ΕΣΠΑ που περιλαμβάνει:

    -Αύξηση της Κοινοτικής συμμετοχής στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια με αναδρομική εφαρμογή από 1-1-2007

    -Ταχεία διαδικασία αναθεώρησης των Προγραμμάτων με αναδρομική ισχύ από το 2007

    -Επέκταση σε όλη την περίοδο του κανόνα Ν+3

    -Ευελιξία ανακατανομής των πόρων σε επίπεδο χώρας

    -Κοινοτική συγχρηματοδότηση των "παράπλευρων" δαπανών που προκαλούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα κυρίως λόγω των απαλλοτριώσεων.

    -Ειδική ρύθμιση για τα έργα που παράγουν έσοδα.

    -Εξάντληση των δυνατοτήτων δανειοδότησης από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

    -Άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαικού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.