ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος στους NY Times: «Aσύμμετρες απειλές» οι οίκοι αξιολόγησης

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2011, 11:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βενιζέλος στους NY Times: «Aσύμμετρες απειλές» οι οίκοι αξιολόγησης
Facebook Twitter Whatsapp
Συνέντευξη στους New York Times παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με αντικείμενο τα «φλέγοντα ζητήματα» της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας ως «ασύμμετρες απειλές» στην επίλυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους χαρακτήρισε τους οίκους αξιολόγησης και άλλους διεθνείς παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, στο Bloomberg, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε μετακύλιση του χρέους.
Συνέντευξη στους New York Times παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με αντικείμενο τα «φλέγοντα ζητήματα» της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας ως «ασύμμετρες απειλές» στην επίλυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους χαρακτήρισε τους οίκους αξιολόγησης και άλλους διεθνείς παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, στο Bloomberg, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε μετακύλιση του χρέους. Στη συνέντευξη που τιτλοφορείται «Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κινείται από κρίση σε κρίση», η αμερικανική εφημερίδα εστιάζει στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στο σχέδιο για ριζική μείωση του δημόσιου τομέα, στο επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα, που συνάντησε τον κ. Βενιζέλο στο γραφείο του ενώ πλησίαζε στο τέλος μιας ημέρας «με 16 ώρες δουλειάς», ανέφερε ότι το πρόσωπό του ήταν χλωμό και τα μάτια του κουρασμένα, εξαιτίας των εργασιακών του ρυθμών, έχοντας στο μυαλό του ένα ερώτημα: «Θα πάρει η Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται από την Ευρώπη»;

Στη συνέντευξη, ο κ. Βενιζέλος αναγνωρίζει το άγχος που έχει φέρει η λιτότητα στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο υποστηρίζει ότι παρά την αυξανόμενη οργή υπάρχει περιορισμένη διάθεση για νέες εκλογές και αλλαγή της κυβέρνησης. «Ναι, έχουμε διαδηλωτές στους δρόμους, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης απορρίπτει την ιδέα των πρόωρων εκλογών», είπε.

Ερωτηθείς για την υψηλή ευθύνη εκτέλεσης των μέτρων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων, ξεκαθαρίζοντας πως η μεγάλη πρόκληση είναι η οικονομική σταθεροποίηση.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά των διαφόρων διεθνών παραγόντων που επηρεάζουν τις εξελίξεις. «Έχουμε κάποιες ασύμμετρες απειλές», είπε, αναφερόμενος στην οίκους αξιολόγησης. Παράλληλα, τόνισε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα της χώρας μας και της Ευρώπης, αλλά και «της παγκόσμιας οικονομίας».

Εκτενής αναφορά γίνεται και στη σημερινή συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, καθώς και στο αντικείμενο των συζητήσεών τους, οι οποίες θα επικεντρωθούν στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Τέλος, η εφημερίδα κάνει λόγο για σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα που θα οδηγήσουν 120.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα να χάσουν τη δουλειά τους κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στη μετακύλιση του χρέους

Σε άλλη συνέντευξη του στο Bloomberg, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αναχρηματοδότηση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας:

«Πρέπει να σεβασθούμε απόλυτα τον εθελοντικό χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας. Αυτό το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και δίνω πολύ καθαρή απάντηση».

Πηγή: in.gr-newpost.gr