ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής συνάντηση... χαμηλών προσδοκιών

Δημοσίευση 7 Ιουλίου 2011, 07:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τριμερής συνάντηση... χαμηλών προσδοκιών
Facebook Twitter Whatsapp
Στις 11 το πρωί αρχίζει στη Γενεύη η συνάντηση για το κυπριακό, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δ. Χριστόφια και Ντ. Έρογλου. Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περί τις τέσσερις ώρες. Μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, θα προβεί σε δήλωση.
Στις 11 το πρωί αρχίζει στη Γενεύη η συνάντηση για το κυπριακό, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δ. Χριστόφια και Ντ. Έρογλου. Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περί τις τέσσερις ώρες. Μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, θα προβεί σε δήλωση. Η σημερινή είναι η τρίτη συνάντηση από τον περασμένο Νοέμβριο. Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά ευνοεί την επιτάχυνση, αλλά την προκρίνει με συνδυασμό τη «διαγώνια» διαπραγμάτευση των κεφαλαίων Εδαφικού - Περιουσιακού και η τουρκοκυπριακή πλευρά προσέρχεται με στόχο τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων

Στην  τριμερή συνάντηση του περασμένου Φεβρουαρίου, παρά τα όσα συμφωνήθηκαν, στις διμερείς διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία, συζητήθηκαν μόνο τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας και των διεθνών συμφωνιών, χωρίς όμως να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν συζητήθηκαν τα ζωτικά θέματα του περιουσιακού, του εδαφικού, της ασφάλειας, των εποίκων, των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων. Έχουν υπάρξει κάποιες συγκλίσεις, αλλά δεν έχει επέλθει ακόμη πλήρης συμφωνία, στα κεφάλαια, της διακυβέρνησης- κατανομής εξουσιών στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής διζωνικής λύσης, οικονομίας και στα  θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και σε μεγάλο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμούν μια συμφωνία μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου ή το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2012, ώστε το Κυπριακό να έχει λυθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον κυπριακό Tύπο, στην αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση ούτε για οδικό χάρτη, ούτε και για χρονοδιαγράμματα. Είναι σαφές, προσθέτουν οι πληροφορίες, ότι όλα αυτά που περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς του ΟΗΕ θα περάσουν και θα κλειδωθούν κατά την συνάντηση. Όλα, όμως, θα ανακοινωθούν στη νέα τριμερή του Σεπτεμβρίου (ή Οκτωβρίου) στη Νέα Υόρκη.


Πηγή: enet/ΑΠΕ-ΜΠΕ