ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πάρτυ της κόλασης αρχίζει!

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2011, 20:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το πάρτυ της κόλασης αρχίζει!
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.  Και το μόνο που θα μπορούσε να τη σώσει από αυτήν είναι η επαναγορά ενός σημαντικού μέρους του χρέους της υπό ευνοϊκές συνθήκες. Αυτό αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών IIF, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν (φωτό) και στην ουσία το Αφεντικό του περίφημου Club Bilderberg.
Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.  Και το μόνο που θα μπορούσε να τη σώσει από αυτήν είναι η επαναγορά ενός σημαντικού μέρους του χρέους της υπό ευνοϊκές συνθήκες. Αυτό αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών IIF, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν (φωτό) και στην ουσία το Αφεντικό του περίφημου Club Bilderberg.
Στο μεταξύ στην Ελλάδα , Παπανδρέου και Βενιζέλος προετοιμάζουν ήδη τον κόσμο για τη χρεοκοπία!

 Στη βάση του σχεδίου-Άκερμαν, όπως ονομάσθηκε ήδη το μυστικό έγγραφο, ο IIF πιέζει τις χώρες της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επισπεύσουν τη λύση της ελληνικής κρίσης, για να εμποδίσουν έτσι τη μετάδοσή της και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 Η λύση αυτή, όπως σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», έχει εκπληκτικά συγκεκριμένη μορφή.
Ένα μέρος της συνίσταται στην εθελούσια επαναγορά των κρατικών χρεών από την Ελλάδα, που θα πρέπει να οργανωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.  Η ολιγωρία, αναφέρεται στο έγγραφο, δεν αποφέρει τίποτα, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας πρέπει να μειωθούν ουσιωδώς - εδώ και τώρα.

 «Οι ιδιώτες τραπεζίτες είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στη λύση» τονίζεται. Η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει πολλά από το γεγονός, ότι τα χρεόγραφά της στην αγορά έχουν χάσει - ανάλογα με το χρόνο διάρκειάς τους - το  10-50% της ονομαστικής τους αξίας.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, τυχόν εφαρμογή του σχεδίου-Άκερμαν, θα είχε άνισες συνέπειες για τις ιδιωτικές τράπεζες.

Εκείνες, που έχουν ήδη καταγράψει στα βιβλία τους τη μείωση της αξίας των χρεογράφων, δεν θα χάσουν τίποτα από την επαναγορά.

Οι χαμένοι, αντίθετα, θα είναι οι τράπεζες που συνεχίζουν να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους τα ελληνικά ομόλογα στην αρχική τιμή τους.

 Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν, ότι το σχέδιο-Άκερμαν δεν είναι απότοκο κάποιου «φιλελληνισμού», αλλά του γεγονότος, ότι ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, οι ορκωτοί λογιστές θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες να προβούν σε απόσβεση μεγάλου μέρους των ελληνικών δανείων τους.

 Η επαναγορά των χρεογράφων, σύμφωνα τον IIF, δεν πρόκειται να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός» - έτσι όπως αυτό θα προκαλούταν σε περίπτωση εφαρμογής των ποικιλώνυμων γαλλικών και γερμανικών μοντέλων.

 Παράλληλα, ο IIF ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ να αποσαφηνίσει τη θέση της σε σχέση με τη λύση του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ έχει αποφύγει μέχρι τώρα να απαντήσει στο ερώτημα, ποιος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την επαναγορά των χρεών. Για τον IIF, ο χρηματοδότης μπορεί και πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: Η ευρωπαϊκή προστατευτική ομπρέλα EFSF.

 Μέχρι πρότινος, οι γερμανικές τράπεζες, που έχουν ακόμα στο portofolio τους περί τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, θεωρούσαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ταμπού. Ο ίδιος ο κ. Άκερμαν την έβλεπε σαν πολύ μακρινή δυνατότητα, και μόνο εφόσον θα είχε παραμεριστεί ενδιάμεσα ο κίνδυνος της διάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.
 Τα γεγονότα όμως προφανώς ξεπέρασαν τους τραπεζίτες. Η κρίση δεν τους αφήνει άλλη λύση από την αναδιάρθρωση. Διαφορετικά απειλούνται με μερική διαγραφή των δανείων τους. Το σχέδιο-Άκερμαν επιχειρεί λοιπόν να επιβάλει μια αναδιάρθρωση σε χρόνο-αστραπή και υπό τις πιο ευνοϊκές για αυτούς συνθήκες.

Το Σεπτέμβριο του 2010 ο γερμανικός τύπος έκανε εκτενή αναφορά στην απόφαση του  πρόεδρου της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν να εκφωνήσει τον πανηγυρικό στη διάρκεια της βράβευσης του Έλληνα πρωθυπουργού με το βραβείο Quadriga.

Η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε αντικείμενο διαφωνίας στην επιτροπή απονομής. Τελικά επικράτησε το επιχείρημα ότι ο Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε τα λάθη του παρελθόντος και τώρα εργάζεται υποδειγματικά για να τα διορθώσει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος».

Το ίδιο διάστημα ο καθηγητής κος Γκίκας Χαρδούβελης αρθρογραφούσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung με θέμα την ελληνική κρίση.

Δέκα μήνες μετά τη βράβευση οι αρχικοί φόβοι του Άκερμαν, ότι η Ελλάδα δύσκολα θ αποφύγει τη χρεοκοπία  αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά μέρα με τη μέρα.

Τι ήταν αυτό που οδήγησε έναν Παπανδρέου από τα βραβεία (εμπιστοσύνης) και τις παραινέσεις του Αρχόντων του Συστήματος στη κόψη του ξυραφιού που βρίσκεται σήμερα ο ίδιος και η χώρα του, θα χρειασθούμε τη βοήθεια του Ρόμπερτ Λάνγκτον ήρωα του Νταν Μπράουν στον "Κώδικα Ντα Βίντσι" για να  το εξιχνιάσουμε.

Όσο για τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, μόλις λίγα 24ωρα πριν συμμετείχε στη Σύνοδο της Λέσχης Bilderberg στο St. Mortitz.
Τυπικά Νο2 αλλά στην ουσία Αφεντικό της Λέσχης Bilderberg σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του club είναι ο πολύς Γιόζεφ Άκερμαν.

Από την ιστοσελίδα της DW διαβάζαμε σχετικά τον Σεπτέμβριο του 2010:

Με την απονομή του πολιτικοκοινωνικού βραβείου Quadriga - το οποίο απονέμεται από το 2003 - στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ασχολείται άρθρο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η απονομή του βραβείου Quadriga θα γίνει την ημέρα της επετείου της γερμανικής επανένωσης στις 3 Οκτωβρίου και τον πανηγυρικό λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.

H εφημερίδα σημειώνει:

«Πολλοί Έλληνες φοβούνται ότι με το τέλος του καλοκαιριού θα αυξηθεί η ανεργία και θα συρρικνωθούν οι μισθοί. Το 70% των νέων απόφοιτων ανώτερων και ανώτατων σπουδών από 22 ως 35 ετών σκέφτεται να μεταναστεύσει. Η μόνη ευχάριστη είδηση αυτήν την εποχή έρχεται από το Βερολίνο. Την ημέρα που οι Γερμανοί γιορτάζουν τα 20 χρόνια από την επανένωση, στις 3 Οκτωβρίου ο Παπανδρέου θα παραλάβει το βραβείο για τη «δύναμη της ειλικρίνειάς» του.
Τα βραβεία απονέμονται από το 2003 και ανάμεσα σε αυτούς που το έχουν πάρει είναι ο Χέλμουτ Κολ, ο Γκέρχανρτ Σρέντερ και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας. Το περίεργο δεν είναι αυτό, το περίεργο είναι ότι αυτός που θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό είναι ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Άκερμαν αμφισβήτησε την ικανότητα των Ελλήνων να ξεπεράσουν το δημοσιονομική κρίση με αποτέλεσμα να γίνει φόβητρο στην Αθήνα».
 Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Άκερμαν όμως ήταν ανάμεσα σε αυτούς  που στη συνέχεια προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση για τους κινδύνους από μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Αργότερα μάλιστα η Deutsche Bank υπολόγισε ότι θα ήταν πολύ πιο φθηνό για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες εάν βοηθούσαν οικονομικά τη χώρα νωρίτερα .Όταν προτάθηκε στον Άκερμαν να εκφωνήσει τον πανηγυρικό για τον Γιώργο Παπανδρέου δέχθηκε αμέσως. Η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε αντικείμενο διαφωνίας στην επιτροπή απονομής. Τελικά επικράτησε το επιχείρημα ότι ο Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε τα λάθη του παρελθόντος και τώρα εργάζεται υποδειγματικά για να τα διορθώσει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος».

 Την είδηση αναφέρει και η εφημερίδα Bild με τίτλο «Ο Άκερμαν θα τιμήσει τους χρεοκοπημένους Έλληνες και αναφέρει τα εξής:

«Το κοινωνικο-πολιτικό βραβείο Quadriga του συλλόγου «Εργαστήρι Γερμανία» θα απονεμηθεί φέτος στο γερμανικό στρατό και στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο γερμανικός στρατός θα λάβει τη διάκριση για την υπεύθυνη προσφορά του σε εξωτερικές αποστολές και ο Παπανδρέου για την αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος της Deutsche Bank».

 H Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί ολοσέλιδο άρθρο του Γκίκα Χαρδούβελη, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με τον τίτλο «Τύχη μέσα στην ατυχία». Το άρθρο κάνει μια αναδρομή στην πρόσφατη οικονομική ιστορία της Ελλάδας εξηγώντας στο γερμανικό κοινό πως η κρίση ήρθε απροσδόκητα. Αναφέρει πως το χρονικό διάστημα από το 1996 μέχρι το 2008 η χώρα ζούσε ένα οικονομικό θαύμα και πως η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού κάλπαζε. Ο κ. Χαρδούβελης εξηγεί πως η ανάπτυξη αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά οφειλόταν στις προσπάθειες της κυβέρνησης Σημίτη, στα κριτήρια του Μάαστριχτ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μέλος της Ευρωζώνης.

Λίγο παρακάτω, ο καθηγητής διευκρινίζει πως παράλληλα η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη την έθεσε προ νέων προβλημάτων, μια και θα έπρεπε να μπει μια τάξη στα δημοσιονομικά, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Σε άλλο σημείο του άρθρου ο κ. Χαρδούβελης παραδέχεται: «Δεν θα είναι εύκολο να τεθούν υπό έλεγχο τα χαοτικά δημοσιονομικά. Μια άλλη δυσκολία είναι η κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και των οικονομικών αγορών. Δεν θα πρέπει όμως να παραβλεφθεί πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για βαθιές τομές. Όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο το πάγωμα των μισθών και την αύξηση των έμμεσων φόρων, τα δυο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας αντέδρασαν θετικά».

Το μακροσκελέστατο άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κρίση αυτή μπορεί να αποδειχθεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα και σημειώνει. Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να δει τις ελλείψεις της και να κάνει μια νέα αρχή. Η χώρα έχει τύχη μέσα στην ατυχία της, μια και η κυβέρνηση διαθέτει τον κοινοβουλευτικό χρόνο αλλά και την πολιτική δύναμη που χρειάζεται για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της.

ΠΗΓΗ: kourdistoportocali.com