ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μέρκελ θέλει άμεσα λύση για την Ελλάδα

Δημοσίευση 14 Ιουλίου 2011, 14:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Μέρκελ θέλει άμεσα λύση για την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θέλει να δοθεί γρήγορα μια λύση στην ελληνική κρίση, αλλά αυτή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη, και ότι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε έκτακτης συνόδου της ευρωζώνης για την Ελλάδα. Έντονες διεργασίες ευρωζώνης-τραπεζιτών για την εξεύρεση βιώσιμου σχεδίου, με την ημερομηνία της έκτακτης συνόδου κορυφής να είναι «στον αέρα».
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θέλει να δοθεί γρήγορα μια λύση στην ελληνική κρίση, αλλά αυτή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη, και ότι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε έκτακτης συνόδου της ευρωζώνης για την Ελλάδα. Έντονες διεργασίες ευρωζώνης-τραπεζιτών για την εξεύρεση βιώσιμου σχεδίου, με την ημερομηνία της έκτακτης συνόδου κορυφής να είναι «στον αέρα». «Η προϋπόθεση είναι να μπορούμε να αποφασίσουμε πάνω σ' ένα ολοκληρωμένο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος προς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Νιγηρία.

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, καλεί τους πολίτες να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, ενώ υπόσχεται γερμανική βοήθεια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ανέφερε ότι οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν γρήγορα δράση για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας ώστε να προληφθεί μία μετάδοση σε άλλες χώρες της.

Αισιόδοξη ως προς τη λύση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας, εμφανίζεται η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, χαρακτηρίζοντας ως «αναδιάρθρωση χρέους» το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. «Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και τη διεύρυνση της βοήθειας μπορεί να γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση» ανέφερε.

Στον «αέρα» η ημερομηνία της έκτακτης συνόδου κορυφής

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της ζώνης του ευρώ θα πραγματοποιηθεί μόνο «την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αναβολή αυτής της συνόδου, για την οποία εξεταζόταν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή.

«Τέτοιου τύπου σύνοδοι αποτελούν μέρος των συζητήσεων» που διεξάγονται ανάμεσα σε ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.

 «Θα διεξαχθούν μόλις η στιγμή θα είναι κατάλληλη», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των πρωτευουσών δεν έχουν ακόμη προχωρήσει αρκετά. «Προς το παρόν, συνεχίζεται η εντατική εργασία» πάνω στο θέμα αυτό, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως «το πιθανότερο είναι η σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας», για να υπάρξει χρόνος να ξεπεραστούν οι διαφορές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάζεται η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των συζητήσεων.

FT Deutschland: Ευρωζώνη και IIF διαπραγματεύονται για τρόπους μείωσης του χρέους της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα ανακάμψει μόνον όταν μειωθεί αισθητά το συνολικό της χρέος, είναι η κοινή διαπίστωση στην οποία έχουν καταλήξει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο διεθνής σύνδεσμος τραπεζών IIF.

Στη βάση αυτή ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει συναινέσει να συμμετάσχει στο δεύτερο πρόγραμμα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times Deutschland που επικαλείται σχετικό έγγραφο του ΙΙF. Το έγγραφο αυτό θα αξιοποιηθεί ως βάση για τη σχεδιαζόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Βιτόριο Γκρίλι, έχει προγραμματίσει αύριο στη Ρώμη το IIF, σύμφωνα με πληροφορία του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup έδωσαν προθεσμία στους εμπειρογνώμονες να επεξεργαστούν διάφορα μοντέλα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, θα οποία θα ενσωματωθούν στο πακέτο βοήθειας. Εκτιμάται ότι η προτεινόμενη επαναγορά ομολόγων θα οδηγήσει στην ανάγκη διεύρυνσης του πακέτου βοήθειας. Μέχρι τώρα γίνονταν λόγος για 115 δις ευρώ στα οποία θα πρέπει τώρα να προστεθούν κάποιες δεκάδες δις επιπλέον, εκτιμά η FTD. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο έγγραφο του IIF αναφέρεται ότι απαιτούνται «επιπρόσθετα ποσά από τους ευρωπαίους φορολογούμενους» πέραν της μέχρι τώρα επίσημης στρατηγικής. Ωστόσο, τα ποσά αυτά θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα και μεσοπρόθεσμα "μπορεί να προωθηθεί η πρόσβαση εκ νέου της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίου».

Αναφορικά με τα μοντέλα που συζητούνται, όπως η επαναγορά ομολόγων ή η ανταλλαγή ομολόγων με επιμήκυνση της διάρκειάς τους, πρέπει να οδηγούν στη μείωση του συνολικού χρέους της χώρας. «Σχέδια τα οποία καλύπτουν μόνον την ανάγκη ρευστότητας της Ελλάδας χωρίς να μειώνουν το χρέος δεν επαρκούν για να σταθεροποιήσουν τις αγορές», αναφέρει το έγγραφο του IIF. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας FTD, σε κύκλους της Ευρωζώνης γίνεται λόγος για μείωση του συνολικού χρέους κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες από το 150% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 120%. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι αν δεν αν δεν υπάρξουν μέτρα, το ποσοστό του χρέους θα φράσει στο 172% το επόμενο έτος.