ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια σύνοδος που προβλέπεται …μαραθώνια

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2011, 09:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μια σύνοδος που προβλέπεται …μαραθώνια
Facebook Twitter Whatsapp
Την Πέμπτη θα συγκεντρωθούν για μια ακόμα φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες για να συζητήσουν το ελληνικό πρόβλημα χρέους και να βρουν μια λύση. Δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν, θα προτιμούσαν να το καθυστερήσουν και να μην δεσμευτούν. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι όμως τους χάλασε τη σούπα, η αναθεώρηση των συνθηκών του δίνουν το δικαίωμα να συγκαλεί συνόδους. Η συγκεκριμένη σύνοδος ήταν δική του πρωτοβουλία. Tηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για οριστικοποίηση της απόφασης, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ να θεωρεί ότι η σύνοδος κορυφής «θα στείλει σαφές μήνυμα για την Ελλάδα».
Την Πέμπτη θα συγκεντρωθούν για μια ακόμα φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες για να συζητήσουν το ελληνικό πρόβλημα χρέους και να βρουν μια λύση. Δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν, θα προτιμούσαν να το καθυστερήσουν και να μην δεσμευτούν. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι όμως τους χάλασε τη σούπα, η αναθεώρηση των συνθηκών του δίνουν το δικαίωμα να συγκαλεί συνόδους. Η συγκεκριμένη σύνοδος ήταν δική του πρωτοβουλία. Tηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για οριστικοποίηση της απόφασης, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ να θεωρεί ότι η σύνοδος κορυφής «θα στείλει σαφές μήνυμα για την Ελλάδα». Αν και το πιθανότερο είναι, ότι την Πέμπτη θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, τις ημέρες που προηγούνται της συνόδου και για διαπραγματευτικούς λόγους όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές σκληραίνουν τη στάση τους.

Η Γαλλία ελπίζει ότι το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές, στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI. Όταν ρωτήθηκε εάν το σχέδιο θα υιοθετηθεί «αυτήν την εβδομάδα», απάντησε: «Ελπίζουμε ότι ένα σχέδιο θα υιοθετηθεί και, από αυτήν την άποψη, οι δηλώσεις της (καγκελαρίου της Γερμανίας) Αγγελα Μέρκελ ,σύμφωνα με τις οποίες επιθυμεί να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την Πέμπτη...κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, με σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Στέφαν Ζάιμπερτ εξέφρασε την αισιοδοξία της, ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής θα «στείλει σαφές μήνυμα» στις αγορές για την Ελλάδα αναφορικά με ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε χθες, σε συνέντευξη του στην «Financial Times Deutschland», ότι δεν θα δεχτεί κάποια λύση που θα οδηγεί σε μερική ή ολική στάση πληρωμών: «σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίσουν ώστε να τεθούν στη διάθεση του συστήματος του ευρώ, δηλαδή των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης διασφαλίσεις τις οποίες θα μπορεί να αποδεχτεί».

Με λίγα λόγια, ο κ. Τρισέ τονίζει ότι σε περίπτωση που η λύση που θα βρεθεί οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία» θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις εγγυήσεις για τη ρευστότητα που έχει χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες: «Οι κυβερνήσεις έχουν προειδοποιηθεί απερίφραστα και με όλα τα μέσα. Σε περίπτωση στάσης πληρωμών μιας χώρας δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε πλέον τα κρατικά ομόλογα ως κανονικούς τίτλους εγγύησης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να παρέμβουν και να το διορθώσουν».

Αντιμέτωπη με την άκαμπτη στάση του Τρισέ, η οποία αφήνει μόνο το περιθώριο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απειλεί ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο και επιμένει στη συμμετοχή των ιδιωτών (δηλαδή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών) στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. «Θα πάω μόνο αν υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε το Σάββατο στη γερμανική τηλεόραση. Γεγονός είναι πάντως ότι τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί μια μετακίνηση της ως τώρα άκαμπτης γερμανικής στάσης η οποία δεν αποκλείει πλέον την εξαγορά ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης στη δευτερογενή αγορά

Το αποτέλεσμα της συνόδου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα ενός συμβιβασμού ανάμεσα στην κ. Μερκελ και τον Τρισέ. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι γνωστό ότι η Κομισιόν δεν θέλει να αφήσει τους ηγέτες να φύγουν από τις Βρυξέλλες προτού βρεθεί λύση, η σύνοδος της Πέμπτης προβλέπεται μαραθώνια και αν υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό θα επιτευχθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ο τρίτος μεγάλος παίκτης σε αυτήν την αναμέτρηση δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο. Πρόκειται για τον διεθνή τραπεζικό σύνδεσμο IIF στον οποίο ανήκουν πάνω από 400 τράπεζες με επικεφαλής τον Γιόζεφ Άκερμαν της Deutsche Bank. Ο σύνδεσμος αυτός επεξεργάζεται μια λύση, μέρος της οποίας θα είναι η επαναγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά σε εθελοντική βάση, οργανωμένη από την Ελλάδα και με κονδύλια του μηχανισμού στήριξης, ώστε η χώρα μας να μειώσει έτσι το χρέος της. Ο σύνδεσμος δεν θα είναι παρών στη σύνοδο κορυφής, το σχέδιο του όμως, που ολοκληρώνεται μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα βρίσκεται στα χέρια όλων.

FT: Τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για την οριστικοποίηση της απόφασης

Τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο παραπέμπει σε πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

Της τηλεφωνικής διάσκεψης, θα έχει προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες - με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε δύο επείγουσες και παράλληλες διαπραγματεύσεις - η μία γίνεται με τους ιδιώτες πιστωτές και η άλλη μεταξύ τους - σε μία προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη σύνοδο της Ευρωζώνης.

Υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες κατά 25% έως 30% η Allianz

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η γερμανική ασφαλιστική εταιρία Allianz, που είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ταμείου στον κόσμο επενδύσεων σε ομόλογα Pimco, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 25% έως 30%.

Επίσης, τραπεζικές πηγές δήλωναν στο Ρόιτερ την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συζητηθεί "κούρεμα" κατά 30% έως 50% της αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.

Ο οικονομικός διευθυντής της Allianz κ. Πάουλ Αχλάιτνερ δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland ότι η όποια συμφωνία πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση. "Για παράδειγμα, η χώρα (η Ελλάδα) θα μπορούσε να ανταλλάξει παλιά ομόλογα με ονομαστική αξία 100 με νέα ομόλογα αξίας 70", δήλωσε ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας: "Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να επιτύχουν μία εθελοντική ντε φάκτο μείωση τους χρέους 30% και ταυτόχρονα να επιμηκύνουν την πληρωμή".

Μία τρίτη γερμανική εφημερίδα, η Handelsblatt, αναφέρεται σε έγγραφο της Allianz, με το οποίο η εταιρία φαίνεται να υποστηρίζει μία κατά 25% μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Το Reuters σημειώνει ότι η Allianz είχε στο τέλος του 2010 στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας 1,3 δις. ευρώ. Για να εγγυηθεί η Ελλάδα τα νέα ομόλογα, δήλωσε ο κ. Αχλάιτνερ, θα πρέπει να πάρει ένα δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να το τοποθετήσει σε ένα λογαριασμό. Όσον αφορά τα επιτόκια των νέων ομολόγων, ο ίδιος είπε ότι θα ήταν 5% ή 6%, καθώς τα νέα ομόλογα θα είχαν μικρότερο κίνδυνο.

Το Ρόιτερ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ και των ιδιωτών πιστωτών για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά προσθέτει τη χθεσινή ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) ότι υπήρξε κάποια πρόοδος.Σχετικό θέμα: Die Welt: Τραπεζικοί φόροι στην ευρωζώνη για τη βοήθεια στην Ελλάδα