ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βενιζέλος αποδίδει τη σύγκρουση με τη ΝΔ στους δημοσιογράφους

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2011, 17:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Βενιζέλος αποδίδει τη σύγκρουση με τη ΝΔ στους δημοσιογράφους
Facebook Twitter Whatsapp
«Το χειρότερο σενάριο της Πέμπτης θα είναι να μην υπάρξει λύση», γιατί «και η χειρότερη λύση είναι λύση», είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ενώ ενημέρωνε τους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για το πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο.
«Το χειρότερο σενάριο της Πέμπτης θα είναι να μην υπάρξει λύση», γιατί «και η χειρότερη λύση είναι λύση», είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ενώ ενημέρωνε τους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για το πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο. Ο κ. Βενιζέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η τρόικα θα ξεκινήσει νέο γύρο ελέγχων από τις 16 Αυγούστου οι οποίο θα κρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης το Σεπτέμβριο.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να χαρακτήρισε «παρανοϊκή» και «μικροκομματική» τη στάση του κ. Σαμαρά με το να λέει «όχι στη συμμετοχή ιδιωτών» στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, την ώρα που εκείνη δίνει μια μάχη στο ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο κ. Βενιζέλος επίσης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ποντάρει στην καταστροφή», ενώ από τη μεριά του ο βουλευτής Κυκλάδων και πρώην υφυπουργός Τάκης Ρήγας φέρεται να είπε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χαϊδεύουμε τον Σαμαρά».

Σφοδρή αντίδραση από τη ΝΔ

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε τον κ. Βενιζέλο «επιρρεπή σε παραληρήματα παραπληροφόρησης, αλλά και θιασώτη της στρατιωτικής πειθαρχίας, που επιμένει να υβρίζει τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της».

Επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΝΔ για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους, ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για συνεχή εκστρατεία λάσπης, κάτι που προκαλεί, όπως πρόσθεσε, ερωτηματικά όχι τόσο για την πρόθεσή του περί συναίνεσης -που προφανώς δεν την εννοεί και ποτέ δεν την πίστεψε- αλλά για το τι πραγματικά κρύβει η συνεχής προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την «επιλεκτική χρεοκοπία».«Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουμε. Ούτε θα αποδεχθούμε την αδιέξοδη πολιτική, που εφαρμόζει ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Διαψεύδει ο Βενιζέλος

Aμέσως μετά την ανακοίνωση της ΝΔ ο κ. Βενιζέλος εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τη φράση «παρανοϊκή» και χαρακτηρίζει «κακές πήγες των δημοσιογράφων» τις πληροφορίες που μετέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξερχόμενοι από το ΚΤΕ.

«Θεωρώ ιδιαίτερα ενοχλητικές για εμένα προσωπικά και για το επίπεδο του δημοσίου βίου στο οποίο πιστεύω δημοσιογραφικές πληροφορίες βασιζόμενες προφανώς σε κακές πηγές- πως δήθεν χαρακτήρισα ως «παρανοϊκή» τη στάση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις μου καταγράφονται, μεταδίδονται και απομαγνητοφωνούνται και είναι προφανές ότι τέτοια δήλωση δεν υπάρχει. Δεν θα χρησιμοποιούσα, άλλωστε ποτέ έναν τέτοιο όρο για να χαρακτηρίσω μία πολιτική επιλογή και μάλιστα του κ. Σαμαρά. Δεν αρμόζει στις πεποιθήσεις και την αισθητική μου. Χαρακτήρισα και χαρακτηρίζω τη στάση του Προέδρου της ΝΔ παράδοξη, αντιφατική, βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας κατά τη διάρκεια μιας τόσο κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, η στάση του κ. Σαμαρά είναι προϊόν ενός ορθολογικού πολιτικού σχεδιασμού που κινείται όμως στο επίπεδο του κομματικού συμφέροντος».

ΟΠΑΠ: Δεν θα είναι στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα είναι στο πρώτο «κύμα» αποκρατικοποιήσεων, καθώς θα «προικοδοτηθεί» και με τα ονομαζόμενα «φρουτάκια», γεγονός που θα έχει ως πρώτη συνέπεια την άνοδο της αξίας του οργανισμού.

Για το ζήτημα αυτό, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η βουλευτής και πρώην υφυπουργός Άννα Νταλάρα πρότεινε την ενεργοποίηση ενός ελεγκτικού μηχανισμού καθώς, όπως είπε, ελλοχεύει ο κίνδυνος «να γεμίσει η χώρα με 'μηχανάκια'». Από την μεριά του ο βουλευτής Τρικάλων Χρήστος Μαγκούφης πρότεινε τη μη μονοπωλιακή σχέση του ΟΠΑΠ με τα «φρουτάκια».

Επίσης η κ. Νταλάρα επέστησε την προσοχή που πρέπει να δοθεί στο θέμα των συντελεστών δόμησης των τουριστικών κατοικιών, έτσι ώστε να μην «οδηγηθούμε στο μοντέλο της Ισπανίας και να τσιμεντοποιήσουμε τις ακτές».

Περαιτέρω προτάσεις και παρατηρήσεις διατύπωσε όμως και ο κ. Μαγκούφης λέγοντας, κατ' αρχήν, ότι η κυβέρνηση έχει εκτεθεί ηθικά με την περαίωση. Ο βουλευτής Τρικάλων είπε ότι είναι κατανοητή η αναγκαιότητα του μέτρου, αλλά από την άλλη αυτό πρέπει να τελειώνει. Παρεμφερή παρατήρηση διατύπωσε για το θέμα των σκαφών αναψυχής η κ. Νταλάρα.

Ο κ. Μαγκούφης, επίσης, έθεσε το θέμα της «λευκής απεργίας» των εισπρακτικών μηχανισμών, όπως σύμφωνα με πληροφορίες, είπε, λέγοντας ότι αν δεν σταματήσει πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα φθάνουν μέχρι και τις απολύσεις υπαλλήλων που δεν επιτελούν το έργο τους.

Ο ίδιος, επίσης, πρότεινε την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας «πάραυτα», ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να διευκολύνουν τα χρέη τους και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης προτίθεται να φέρει σχετική ρύθμιση στη Βουλή.