ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαλλάσσεται ο Ζαγοριανός από τις κατηγορίες για την υπόθεση Siemens

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2011, 15:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Απαλλάσσεται ο Ζαγοριανός από τις κατηγορίες για την υπόθεση Siemens
Facebook Twitter Whatsapp
Απαλλάσσεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο πρωτοδίκης, πρώην ανακριτής της υπόθεσης της Siemens, Νίκος Ζαγοριανός, από τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας που αφορούσαν χειρισμούς του στην υπόθεση των λεγόμενων «μαύρων ταμείων».
Απαλλάσσεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο πρωτοδίκης, πρώην ανακριτής της υπόθεσης της Siemens, Νίκος Ζαγοριανός, από τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας που αφορούσαν χειρισμούς του στην υπόθεση των λεγόμενων «μαύρων ταμείων». Οι δικαστές με το βούλευμά τους (αριθμ.2269/11) κρίνουν πως, στη διάρκεια της επίμαχης ανάκρισης, δεν υπήρξαν εκ μέρους του δικαστικού λειτουργού παραλείψεις ή ενέργειες που να συνδέονται με την διαφυγή του, άλλοτε ισχυρού άντρα της Ζήμενς, Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Γερμανία.

Σε βάρος του Νίκου Ζαγοριανού είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τα δύο αδικήματα και η διερεύνηση της υπόθεσης είχε ανατεθεί σε Εφέτη ανακριτή. Τον Οκτώβριο του 2010, το Συμβούλιο Εφετών, παρά σχετική απαλλακτική πρόταση, είχε διατάξει με βούλευμα του τη συνέχιση της έρευνας.

Αυτή τη φορά, το Συμβούλιο υιοθέτησε πρόταση του Εισαγγελέα που έκρινε πως δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Ζαγοριανού.

Ο ανακριτής έχει απαλλαγεί με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και από τις πειθαρχικές ευθύνες. Μειοψηφία στην εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας ήταν η σημερινή πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μία αντιπρόεδρος.