ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία: «Να στείλει σαφές μήνυμα η Σύνοδος Κορυφής»

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2011, 18:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αυστρία: «Να στείλει σαφές μήνυμα η Σύνοδος Κορυφής»
Facebook Twitter Whatsapp
Προειδοποίηση να μην υποβαθμιστεί η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά τουναντίον να στείλει σαφές μήνυμα, διαφορετικά δεν έχει νόημα η πραγματοποίησή της, απηύθυνε ο αρχηγός της ομάδας των ευρωβουλευτών του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) στην Αυστρία, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Οτμαρ Καράς, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Προειδοποίηση να μην υποβαθμιστεί η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά τουναντίον να στείλει σαφές μήνυμα, διαφορετικά δεν έχει νόημα η πραγματοποίησή της, απηύθυνε ο αρχηγός της ομάδας των ευρωβουλευτών του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) στην Αυστρία, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Οτμαρ Καράς, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. Ο κ. Καράς επέκρινε τον Αυστριακό Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ότι αναδεικνύει ως θέμα τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, παραπλανώντας τον πληθυσμό, καθώς αυτή δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη Σύνοδο Κορυφής, ούτε και με την Ελλάδα, ενώ υπάρχει ως πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020. Όπως τόνισε ο ίδιος, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα, θάρρος και κοινή δράση, αλλά και να εξετάσουν τα θέματα της σύστασης ευρωπαϊκής εταιρείας ιδιωτικοποιήσεων, της επάρκειας πόρων για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αλλά και της ίδρυσης μιας "Bad Bank" για ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Από την πλευρά του, το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης ζητώντας σήμερα μια λύση με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την Ελλάδα, τόνισε πως ένα μόνο μέτρο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά απαιτούνται μια διαγραφή του ελληνικού χρέους κατά 50%, στοχευμένες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το Κόμμα των Πρασίνων - το οποίο τάσσεται υπέρ της σύστασης ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης - κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, στο οποίο γίνεται λόγος για μια ήπια και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στόχος του οποίου, όπως τονίζεται, είναι να μπορέσει η Αθήνα "να πάρει μια ανάσα", η Ελλάδα θα δαπανά το πολύ ένα 5% του ΑΕΠ της για την καταβολή τόκων στους πιστωτές και επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα θα ανταλλαγούν έναντι ομολόγων του Μηχανισμού Στήριξης, με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, ως προς "μια πολύ βραχυπρόθεσμη μερική στάση πληρωμών στην Ελλάδα που δεν θα είχε πραγματικά σημαντικές, αρνητικές συνέπειες", το Κόμμα των Πρασίνων επισήμανε πως αυτή αποτελεί ένδειξη ότι το σενάριο αυτό συζητείται ήδη εδώ και καιρό στην ΕΕ.

Εκπρόσωπος του κ. Νοβότνι προσπάθησε χθες βράδυ να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε αυτή η δήλωσή του στο CNBC, ουσιαστικά ως προς μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (ενδεχόμενο που απορρίπτει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ) τονίζοντας ότι ο διοικητής της ΑΚΤ συμφωνεί απόλυτα με τη θέση της ΕΚΤ, η οποία νωρίτερα, από την πλευρά της άφηνε να εννοηθεί πως με τη δήλωσή του ο κ. Νοβότνι εξέφραζε προσωπική του άποψη για την κατάσταση.

Όπως σχολιάζει σήμερα η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", σε μερικά αξιώματα δεν υπάρχουν προσωπικές απόψεις παρά μόνο επίσημες, αυτό, όμως, δεν θα έπρεπε να εμποδίζει τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ να μιλούν για πράγματα που όλος ο κόσμος γνωρίζει.