ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελκυστική τώρα η Ελλάδα για Γερμανούς επενδυτές

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2011, 18:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ελκυστική τώρα η Ελλάδα για Γερμανούς επενδυτές
Facebook Twitter Whatsapp
Το ενδιαφέρον για επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας επαναβεβαιώθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον Γερμανό ομόλογό του Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου, επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών.
Το ενδιαφέρον για επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας επαναβεβαιώθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον Γερμανό ομόλογό του Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου, επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών. Η σημερινή συνομιλία έγινε με αφορμή τη συνδιάσκεψη 30 επιχειρηματικών συνδέσμων, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με αντικείμενο την προώθηση γερμανικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΝ το επενδυτικό ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας για τη χώρα μας, είναι πραγματικό και έντονο και εντοπίζεται σε τομείς όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προώθηση άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος (ενέργεια, τουρισμός, διαχείριση απορριμμάτων, τηλεπικοινωνίες, υποδομές), η ενίσχυση της ρευστότητας και η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την ενεργό εμπλοκή και στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Ρέσλερ δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι ομάδα Γερμανών εμπειρογνωμόνων και στελέχη της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων (KfW) εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής τεχνογνωσίας στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ.Χρυσοχοίδης επισημαίνει τα εξής:

"Η σημερινή συνδιάσκεψη επιχειρηματικών συνδέσμων στο Βερολίνο υπό τον Γερμανό Υπουργό Οικονομίας, κ. Ρέσλερ, αποδεικνύει ότι οικοδομείται βήμα προς βήμα, με μεθοδικό τρόπο, μια ισχυρή Συμμαχία για την Ανάπτυξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Η ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σ' Ελλάδα και Γερμανία, υπό τη μορφή ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την ανάκαμψη, είναι στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, άλλα πρωτίστως για την οικοδόμηση ενός νέου υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης".

Σχόλια του γερμανικού τύπου - Δηλώσεις Ρέσλερ

Στέρεες διοικητικές δομές, εμπειρία, επενδυτικές δυνατότητες και πρόθυμοι επενδυτές είναι οι τέσσερις προϋποθέσεις που προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Ρέσλερ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Deutschlandradio με αφορμή την επενδυτική διάσκεψη για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.

"Το θέμα είναι να δούμε σε ποια σημεία, από πλευράς της γερμανικής οικονομίας, υπάρχουν ακόμη κωλύματα σ' ότι αφορά τις επενδύσεις (στην Ελλάδα) και πώς μπορούμε να κάνουμε όλοι κάτι από κοινού προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά το ταχύτερο δυνατό", τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Τόνισε, δε, ότι "Εάν βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία, εάν βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της, βοηθάμε την Ελλάδα αλλά βοηθάμε και προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της ευρωζώνης, βοηθάμε το ευρώ και έτσι φυσικά τη Γερμανία και την Ευρώπη συνολικά. Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση και να λύσουμε τα προβλήματα".

Αναφερόμενος στις εργασίες τις διάσκεψης ο κ. Ρέσλερ προσδιόρισε τέσσερα μεγάλα πεδία, από τα οποία όπως είπε θα γίνει η αρχή:

"Χρειαζόμαστε στέρεες διοικητικές δομές, στις οποίες να μπορεί κανείς να επενδύσει. Το δεύτερο είναι: χρειαζόμαστε εμπειρία. Η Γερμανία έχει μία πολύ ισχυρή οικονομική δομή μεσαίων επιχειρήσεων, αυτό είναι κάτι που απουσιάζει εντελώς από την Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ μικρές επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα είτε πολύ μεγάλοι όμιλοι, αλλά η μεσαία τάξη επιχειρήσεων, όπως υπάρχει στη Γερμανία, απουσιάζει. Τρίτον: χρειαζόμαστε επενδυτικές δυνατότητες, και όντως το πρόβλημα της χρηματοδότησης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αλλά και σ' αυτό τον τομέα μπορούμε με την εμπειρία μας, την οποία μπορέσαμε να συλλέξουμε από την παροχή βοήθειας προς την Ανατολική Ευρώπη, να συνδράμουμε. Και τέταρτον, στην πράξη: χρειαζόμαστε επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε μεγάλα προγράμματα σε τομείς όπως τηλεπικοινωνίες, υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή διαχείριση απορριμμάτων".

Ο κ. Ρέσλερ ανέφερε τέλος ότι "οι αλλαγές δε μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούν να γίνουν".

Σε ρεπορτάζ, εξάλλου της εφημερίδας Hannoversche Allgemeine ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Μάρκους Κέρμπερ δηλώνει ότι χρειάζεται υπομονή καθώς "οι δομικές αλλαγές εθνικών οικονομιών χρειάζονται 5, 10 και μερικές φορές 15 χρόνια".

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, σε έγγραφο, που έχει συντάξει το επιτελείο του Ρέσλερ, αναφέρεται ότι τα διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ για την Ελλάδα θα πρέπει "βραχυπρόθεσμα να αναπρογραμματιστούν και να προσανατολιστούν πρωτίστως στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσουν τη δημιουργία τεσσάρων περιοχών-μοντέλων στην Ελλάδα, στις οποίες θα μπορούσε να προωθηθεί η εγκατάσταση διεθνών, ευρωπαϊκών και ελληνικών επενδύσεων. Προς τούτο θα πρέπει να δημιουργηθεί γι' αυτές τις περιοχές ένα ιδιαίτερο νομοθετικό πλαίσιο, καταλήγει το έγγραφο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr