ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bενιζέλος: «Δεν ήταν πρόβλημα οι συμβάσεις των γερμανικών υποβρυχίων αλλά η διαχείρισή τους»

Δημοσίευση 29 Ιουλίου 2011, 16:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Bενιζέλος: «Δεν ήταν πρόβλημα οι συμβάσεις των γερμανικών υποβρυχίων αλλά η διαχείρισή τους»
Facebook Twitter Whatsapp
«Το πρόβλημα δεν ήταν τα κείμενα των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια αλλά η διαχείριση τους στις πληρωμές και πώς εξελίχθηκαν αυτές».
«Το πρόβλημα δεν ήταν τα κείμενα των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια αλλά η διαχείριση τους στις πληρωμές και πώς εξελίχθηκαν αυτές». Αυτό φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, η οποία με την κατάθεση και του πρώην υπουργού Άμυνας της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη ολοκλήρωσε σήμερα την έρευνα της για την εξέλιξη των συμβάσεων από το 2002- 2009 για τα γερμανικά υποβρύχια και την επόμενη εβδομάδα θα παραδώσει το πόρισμα της στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, που ενημέρωσε την Επιτροπή με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Άμυνας, απέφυγε να αποδώσει ευθύνες, σημειώνοντας ότι «δεν είμαι δικαστής για να αποδώσω ευθύνες» και πρόσθεσε ότι είναι θέμα πώς αντιλαμβάνεται κάθε υπουργός την διαπραγματευτική δυνατότητα και την διαχείριση της.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι μπορούσε να γίνει καταγγελία της σύμβασης ή άρνηση παραλαβής των υποβρυχίων, σημειώνοντας ότι μετά το 2006 υπήρξε αδράνεια και αμηχανία. η οποία επιβάρυνε την διαπραγματευτική μας θέση ως προς την γενική συμφωνία. «Καταβλήθηκαν χρήματα χωρίς αντίκρισμα. Οι καταβολές έπρεπε να λειτουργήσουν δεσμευτικά για την γερμανική εταιρία», φέρεται να είπε.

Τέλος, ο κ Βενιζέλος επεσήμανε ότι όταν το 2009 καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις και αμφισβητήθηκε η εγκυρότητα του θεσμικού πλαισίου των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, αποφάσισε την κατάργηση τους με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή. «Ο νόμος αυτός δεν παραγράφει ποινικά αδικήματα και καμία ρήτρα δεν αίρει ευθύνες», φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Άμυνας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπεραμύνθηκε των χειρισμών του και τόνισε ότι ο ίδιος είχε καθιερώσει την ανά δίμηνο ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, διακομματική αντιπροσωπεία της οποίας -όπως είπε- έχει επισκεφθεί το Κίελο για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr