ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Aριστεράς στα μέτρα για την ανεργία

Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2011, 20:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Aριστεράς στα μέτρα για την ανεργία
Facebook Twitter Whatsapp
Τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσαν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας.
Τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσαν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η κυβέρνηση παραδίδει τους νέους και τις νέες βορά στο κεφάλαιο στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και προσθέτει ότι με όχημα τη μαθητεία προσφέρει στους επιχειρηματίες δισ. ευρώ και πάμφθηνη εργατική δύναμη. Την ίδια στιγμή, σημειώνει το ΚΚΕ, μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μειώνουν κατακόρυφα τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και στερούν από εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ διατηρούν στο εξευτελιστικό επίπεδο των περίπου 450 ευρώ το επίδομα ανεργίας, με προαναγγελία την παραπέρα μείωση.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "μέσω αυτών των προγραμμάτων θα γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα κατοχυρώνονται de facto οι μειώσεις μισθών, αφού οι αμοιβές θα είναι κάτω από την ΕΓΣΕΕ και τις ΣΣΕ και ταυτόχρονα, τα ταμεία του ΟΑΕΔ και της Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχώς θα λεηλατούνται από τις γαλαντόμες επιχορηγήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, απειλώντας άμεσα την παροχή επιδομάτων και κυρίως συντάξεων".

Για "ανακύκλωση της ανεργίας" και όχι την αντιμετώπισή της κατηγορεί την κυβέρνηση ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική "οδηγεί στη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτερου εγγυημένου μισθού και επεκτείνει το εμπόριο ελπίδας και το καθεστώς πολιτικής ομηρίας στους νέους και τους ανέργους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει φτηνή εργατική δύναμη στις μεγάλες επιχειρήσεις".

Ο κ. Στρατούλης υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ανέργους είναι υποκριτικό, γιατί ήδη με το μνημόνιο προωθεί την περικοπή ακόμα και αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "οι άνεργοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο του πληθυσμού και προβλέπεται ακραία επιδείνωση της ανεργίας τους χειμερινούς μήνες. Προγράμματα 5μηνης διάρκειας για 50 έως 70 χιλιάδες πολίτες, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, δεν αποτελούν παρά «ασπιρίνη» στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, που μαστίζει την κοινωνία και διαλύει τον ιστό της".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr