ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eπιστολή Γιώργου στον Μπαρόζο - Δήλωση Σαμαρά

Δημοσίευση 5 Αυγούστου 2011, 15:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eπιστολή Γιώργου στον Μπαρόζο - Δήλωση Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp
Απαντώντας στην παρότρυνση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοσέ Μπαρόσο, προς τους πρωθυπουργούς της Ενωσης για επίσπευση των διαδικασιών στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων των Βρυξελλών, ο Γ. Παπανδρέου εκφράζει τη συμφωνία του, επαναφέροντας το ζήτημα των ευρωπαϊκών θεσμών, εννοώντας την έκδοση ευρωομολόγου, την οποία έχει ζητήσει επανειλλημένως, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος σε σημερινές του δηλώσεις.
Απαντώντας στην παρότρυνση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοσέ Μπαρόσο, προς τους πρωθυπουργούς της Ενωσης για επίσπευση των διαδικασιών στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων των Βρυξελλών, ο Γ. Παπανδρέου εκφράζει τη συμφωνία του, επαναφέροντας το ζήτημα των ευρωπαϊκών θεσμών, εννοώντας την έκδοση ευρωομολόγου, την οποία έχει ζητήσει επανειλλημένως, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος σε σημερινές του δηλώσεις. Η επιστολή του πρωθυπουργού αναφέρει συγκεκριμένα:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 3ης Αυγούστου 2011. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για τη σημασία των αποφάσεων που ελήφθησαν στη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου. Εφόσον οι εν λόγω αποφάσεις εφαρμοστούν κατά έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο, θα μας εξοπλίσουν με όλα αυτά τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, που είναι απαραίτητα για την ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.

Συμμερίζομαι, επίσης, την άποψή σας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αντανακλούν κατά κύριο λόγο έναν αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά τη συστημική ικανότητα της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση. Γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι, εκτός από την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου, θα χρειαστεί συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω θεσμική αναβάθμιση, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τους ηγέτες, θα πρέπει να προχωρήσουν στην πράξη από τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα καθώς και από τα κράτη - μέλη, και προπαντός, από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου αυτό είναι απαραίτητο.΄Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας μεταφέρω την πεποίθησή μου ότι θα ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα για το σκοπό αυτό, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για αυτά τα κρίσιμα, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ζητήματα».

Σαμαράς: «Ευρωομόλογο ή ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης»

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τις εξελίξεις στην Ευρώπη τόνισε ότι η καταλληλότερη λύση είναι η έκδοση ευρωομολόγου, αλλιώς οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης».

«Αυτή την ώρα, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως ταχύτητα. Και αν τελικά δεν επιλέξουν το ευρωομόλογο, που για μας -το φωνάζουμε καιρό- είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση, τότε τουλάχιστον θα πρέπει να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, ώστε να καταλάβουν οι κερδοσκόποι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη, ότι έχει τα πολεμοφόδια να τους αντιμετωπίσει. Μόνον έτσι θα τους αποθαρρύνει και μόνον έτσι θα χαλάσει τα σχέδιά τους» είπε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr