ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bενιζέλος στo Guardian: «Θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή ανηλεώς»

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2011, 12:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Bενιζέλος στo Guardian: «Θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή ανηλεώς»
Facebook Twitter Whatsapp
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τηρήσει το λόγο της έναντι των εταίρων της παρείχε, μέσω της εφημερίδας Guardian, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί ανηλεώς».
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τηρήσει το λόγο της έναντι των εταίρων της παρείχε, μέσω της εφημερίδας Guardian, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί ανηλεώς». Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, που φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, έχει «φόντο» το πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο 2011-2015 για την αλλαγή της ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης, που παρουσιάσθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο την Παρασκευή.

Στόχος του σχεδίου είναι να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, να βελτιώσει αποφασιστικά την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, να εξαλείψει τη διαφθορά, ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των φορολογικών αρχών και την εμπιστοσύνη των φορολογούμενων, να ενισχύσει την εθελούσια φορολογική συμμόρφωση μειώνοντας το κόστος για τους φορολογουμένου.

Το δημοσίευμα του Guardian έχει τίτλο: «Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια» και ο συντάκτης του σημειώνει: «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφερε μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση χρέους - τώρα υπόσχεται καταστολή της φοροδιαφυγής».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης. Μια μάχη για την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης... μια μάχη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μια μάχη για την επιβολή των ιδιωτικοποιήσεων».

«Έχει μεγάλη σημασία για μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και θα κρατήσουμε το λόγο μας. Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τηρήσουμε το λόγο μας» επισημαίνει.

Η εφημερίδα σημειώνει το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καταγράφει το σχόλιο του ίδιου του κ. Βενιζέλου: «Είναι καθήκον μου απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνω ό,τι μπορώ».

Ειδικότερα για το θέμα της φοροδιαφυγής, η εφημερίδα σημειώνει: «Η φοροδιαφυγή -μια πρακτική που είναι τόσο παλιά όσο και τα βουνά και η οποία θεωρείται απ' όλους ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας- θα αντιμετωπιστεί ανηλεώς, λέει ο Ευ.Βενιζέλος».

Συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών αναφέρει στην εφημερίδα: «Δεν θα κυνηγήσει τα μικρά ψάρια, θα κυνηγήσει τα μεγάλα και θα τιμωρηθούν όποιοι κι αν είναι».


Στη «στενή» οι φοροφυγάδες

Αυστηρά μέτρα, όπως προφυλάκιση, δημοσιοποίηση στοιχείων φοροφυγάδων και επιτάχυνση του μέτρου της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν (λουκέτα) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αποφυγής πληρωμής φόρων προβλέπει το τετραετές (2011-2015) στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική φορολογική διοίκηση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το capital.gr,προαναγγέλεται η σταδιακή εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης με τη δημιουργία συστήματος επιδότησης για τους καταναλωτές και η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στα ακίνητα. Επίσης, επανέρχονται οι ένστολες περιπολίες του ΣΔΟΕ σε εμπορικούς δρόμους για τη δημιουργία κλίματος φορολογικής συμμόρφωσης στα καταστήματα.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με δεκάδες δράσεις και πρωτοβουλίες από την πλευρά των φορολογικών αρχών με τελικούς στόχους την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των φορολογούμενων, την καταπολέμηση της διαφθοράς στις φορολογικές υπηρεσίες καθώς και τη μείωση του λειτουργικού κόστους του φορολογικού συστήματος.

Σύμφωνα με το capital.gr, τις επιμέρους δράσεις που προαναγγέλει το υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής ξεχωρίζουν τα εξής:

1) η ενεργοποίηση των διατάξεων προσωρινής κράτησης για τους μεγάλους φοροφυγάδες. Ουσιαστικά θα προφυλακίζονται όσοι πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

2) η συστηματική δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγάλων παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας.

3) η ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποίηση όσων φορολογούμενων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ (όπως προβλέπεται σε πρόσφατη νομοθετική διάταξη).

4) εντατικοποίηση του μέτρου της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων που συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν.

5) δημιουργία ειδικών ομάδων κρούσης που θα πολιορκούν όσους χρωστούν στο δημόσιο με τη χρήση «καινοτόμων μεθόδων στόχευσης και αναγκαστικής είσπραξης».

6) σύσταση νέου σώματος ελεγκτών για το πόθεν έσχες φορολογούμενων που θα συγκροτείται από υπαλλήλους με ειδικά προσόντα και οι οποίοι θα υπογράφουν με το υπουργείο Οικονομικών συμβόλαια αποδοτικότητας.

7) πολλαπλασιασμός των προληπτικών ελέγχων και των ορατών περιπολιών (προφανώς με ένστολους ελεγκτές του ΣΔΟΕ) για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών όσον αφορά τη φορολογική νομοθεσία.

8) εφαρμογή συστημάτων αεροφωτογράφησης για τον εντοπισμό δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) και πολυτελών κατοικιών που δεν δηλώνονται στην εφορία από τους ιδιοκτήτες τους.

9) παροχή δυνατότητας στην εφορία να προσδιορίζει με έμμεσο τρόπο το εισόδημα των φορολογούμενων που δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις (με αξιοποίηση στοιχείων για δαπάνες που θα συλλέγει από κάθε πηγή).

10) ανάθεση όλων των εισπράξεων και πληρωμών προς την εφορία στις τράπεζες.

Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία σώματος εσωτερικών υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών για υποθέσεις διαφθοράς που θα αναφέρεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr