ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την παραίτηση των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ ζητά ο Βενιζέλος

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2011, 14:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Την παραίτηση των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ ζητά ο Βενιζέλος
Facebook Twitter Whatsapp
Την κατάθεση τροπολογίας για τη διακοπή της θητείας των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με εξαίρεση τον πρόεδρο της, προανήγγειλε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, παραδεχόμενος ότι υπήρξαν προβλήματα δυσλειτουργίας μεταξύ τους.
Την κατάθεση τροπολογίας για τη διακοπή της θητείας των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με εξαίρεση τον πρόεδρο της, προανήγγειλε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, παραδεχόμενος ότι υπήρξαν προβλήματα δυσλειτουργίας μεταξύ τους. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν στην ομιλία του κ. Βενιζέλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έχει υψηλό κύρος και συνεργάζεται με την Eurostat, ενώ συμφώνησε με το αίτημα βουλευτών να κληθεί στην Επιτροπή.

«Το πρόβλημα της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι ουσιαστικό, δεν αφορά τη συλλογή, την επεξεργασία και ανακοίνωση των στοιχείων», είπε ο υπουργός.

«Το κύρος της ΕΛΣΤΑΤ είναι πάρα πολύ υψηλό και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ θεωρείται από όλους τους θεσμικούς μας εταίρους και κυρίως από την Eurostat, με την οποία και συνεργάζεται, ένα πρόσωπο που, λόγω της εμπειρίας του και της προϋπηρεσίας του, παρέχει όλα τα εχέγγυα για να ξεπεραστεί οριστικά αυτή η θλιβερή σελίδα των λεγομένων "greek statistics"», προσέθεσε.

«Δυστυχώς», σημείωσε, «σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων και λειτουργιών έχει προκύψει ένα πρόβλημα για το οποίο έχει ενημερωθεί και η κυβέρνηση αλλά και η Βουλή, αρμοδίως, δια του προέδρου της Βουλής», συνέχισε.

«Αυτό που κάνουμε είναι συμφωνημένο με τους θεσμικούς μας εταίρους. Είναι μία κίνηση, η οποία είναι νομοθετικά και νομικά, γενικότερα, η μόνη γρήγορη και καθαρή για να μην έχουμε προβλήματα, διότι θα προτιμούσαμε να έχει λυθεί αυτό με μια πρωτοβουλία των προσώπων που
εμπλέκονται, αλλά αυτό δεν έχει επιτευχθεί καθ' ολοκληρίαν, έχει επιτευχθεί εν μέρει», επισήμανε.

«Επειδή δεν μπορούμε να αναμένουμε άλλο έχουμε αναλάβει την υποχρέωση αυτό, πλέον, να το ρυθμίσουμε νομοθετικά. Έχω και εγώ κάθε λόγο να συνυπογράφω το αίτημα να κληθεί ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να παρουσιάσει τις απόψεις του στην Επιτροπή και να απαντήσει στις ερωτήσεις. Εγώ δεν τον έχω συναντήσει ποτέ, δεν έχω μιλήσει μαζί του και ηκΚυβέρνηση δεν ενημερώνεται για το τι επεξεργασίες στοιχείων γίνονται και τι ανακοινώσεις στοιχείων γίνονται», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Υπάρχει, βεβαίως, η συνήθης πρακτική πριν την ανακοίνωση, όπως συμβαίνει και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον ΟΟΣΑ, με το ΔΝΤ και με τους οίκους αξιολόγησης να ενημερώνει την κυβέρνηση επί της επικειμένης ανακοινώσεως, μήπως έχει παρεισφρήσει κάποιο πραγματολογικό σφάλμα, το οποίο πρέπει να διορθωθεί. Αυτά ως προς την ΕΛΣΤΑΤν για να είμαστε απολύτως συνεννοημένοι. Όχι μόνο δεν υπάχει έκπληξη ή παρεξήγηση κανενός, αλλά, αντιθέτως, υπάρχει συμφωνία την οποία και εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή» κατέληξε.


Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr