ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς την Πάφο πλέουν τα νορβηγικά και τουρκικά ερευνητικά πλοία

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2011, 14:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προς την Πάφο πλέουν τα νορβηγικά και τουρκικά ερευνητικά πλοία
Facebook Twitter Whatsapp
Στις προσβάσεις του λιμανιού της Αττάλειας πλέει το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Bergen Surveyor", το οποίο έχει συμβόλαιο με την τουρκική κυβέρνηση για διενέργεια υποθαλάσσιων εργασιών.
Στις προσβάσεις του λιμανιού της Αττάλειας πλέει το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Bergen Surveyor", το οποίο έχει συμβόλαιο με την τουρκική κυβέρνηση για διενέργεια υποθαλάσσιων εργασιών. Με NAVTEX, η Άγκυρα ενημέρωσε από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ότι το "Bergen Surveyor" συνοδευόμενο από τρία μικρότερα ερευνητικά πλοία θα εκτελέσει εργασίες σε μια μεγάλη περιοχή για το διάστημα των επομένων δύο μηνών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το protothema.gr, τα ξημερώματα, τα δύο νορβηγικά ερευνητικά πλοία "Bergen Surveyor" και "Thor Beamer" απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας. Αυτή την ώρα βρίσκονται στη γραμμή του κόλπου της Αττάλειας και κινούνται με πορεία νότια προς την Πάφο και χαμηλή ταχύτητα περίπου 5 κόμβων, χωρίς να είναι γνωστό αν εκτελούν -και τι είδους- εργασίες. Κοντά τους πλέον τα τουρκικά Hizir Sofuoglu, Kaptan Selim και KuzeyYildizi.

Η απάντηση της Τουρκίας έρχεται μία ημέρα μετά το διάβημα της Αθήνας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο η ελληνική πλευρά ζήτησε την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη με τον Κύπριο ομόλογό του, Δημήτρη Ηλιάδη.

Το ζήτημα της έναρξης ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

Σχετικό Θέμα: Διάβημα της Αθήνας για τις θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας στο Καστελόριζο