ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μπεγλίτη- Ηλιάδη με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις για την ΑΟΖ

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2011, 16:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνάντηση Μπεγλίτη- Ηλιάδη με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις για την ΑΟΖ
Facebook Twitter Whatsapp
Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αυτονόητο δικαίωμα να προχωρήσει στις ενεργειακές έρευνες, ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, όπως αυτό απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ", υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, μετά την επίσημη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη.
Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αυτονόητο δικαίωμα να προχωρήσει στις ενεργειακές έρευνες, ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, όπως αυτό απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ", υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, μετά την επίσημη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη. Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι "η πολιτική των δυο χωρών, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πολιτική που εδράζεται στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στις διεθνείς συνθήκες, πολιτική ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας, είπε ο κ. Μπεγλίτης και διαβεβαίωσε ότι "στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, αντιτάσσουμε την πολιτική του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών" καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι μονομερείς της ενέργειες ακόμα και οι επανειλημμένες, τον τελευταίο καιρό, δηλώσεις της ουσιαστικά, συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός κλίματος αποσταθεροποίησης, έντασης και βεβαίως μιας ενδεχόμενης κρίσης στην περιοχή", ενώ συνέστησε ψυχραιμία και ανάλογη αποφασιστικότητα και τόνισε ότι η πολιτική λύση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βεβαίως τις αποφάσεις των κεκτημένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός 'Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης υπογράμμισε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της και παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση των ομαλών εξελίξεων. Είναι λυπηρό ότι η Τουρκία στην έλλειψη επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης των απόψεών της εκτρέπεται σε προκλήσεις και απειλές. Δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο.

Εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα, στην παραμονή μέσα στα πλαίσια της υπεύθυνης και ψύχραιμης συμπεριφοράς και οι διεθνείς δυνάμεις οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί πιστεύουμε και είναι θέση μας ότι θα πρέπει να απλώσουν μια ομπρέλα προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των ειρηνικών διαδικασιών για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου".

Ο κ. Ηλιάδης πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί παρόμοιες συμπεριφορές και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής νομιμότητα και οι δυνάμεις θα παρέμβουν ώστε να μην υπάρξουν εξελίξεις στρατιωτικής έντασης στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Πάνος Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι η εμμονή στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης στις χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ, ευρύτερα στις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, στη Ρωσία και ασφαλώς εκ μέρους των διεθνών οργανισμών.

"Είναι ένα ισχυρό μέτωπο και ανάχωμα απέναντι σε μια μονομερή ενέργεια και στις απειλές της Τουρκίας", δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει στην τουρκική ηγεσία η αναγκαία κοινή λογική.

Κάλεσε μάλιστα τα ΜΜΕ να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ευθύνη, η οποία "δεν μπορεί να συσκοτισθεί από διάφορες πληροφορίες, και κέντρα παραπληροφόρησης που τις τελευταίες μέρες αναδεικνύουν ένα λόγο πάρα πολύ επικίνδυνο", όπως είπε διαψεύδοντας σενάρια για στρατιωτική ετοιμότητα και συστήνοντας ψυχραιμία και σοβαρότητα.

Και ο κ. Μπεγλίτης κατέληξε: "Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία πρέπει να αισθανόμαστε εθνική αυτοπεποίθηση, να νιώθουμε την ασφάλεια που παρέχουν οι ένοπλες δυνάμεις. Χαίρομαι ως ΥΕΘΑ και αισθάνομαι ως ¨Έλληνας πολίτης υπερήφανος για το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο και την ετοιμότητα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας".