ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοϊδης: «Δοκιμάζεται η αντοχή του ελληνικού λαού»

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2011, 09:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χρυσοχοϊδης: «Δοκιμάζεται η αντοχή του ελληνικού λαού»
Facebook Twitter Whatsapp
Την ανάγκη να ενισχυθούν οι μηχανισμοί που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του στο «Spiegel Online».
Την ανάγκη να ενισχυθούν οι μηχανισμοί που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του στο «Spiegel Online».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρει ότι για την ενίσχυση των επενδύσεων διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βελτιωθεί η διάθεση της διαρθρωτικής βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Επίσης συζητούμε με τη γερμανική κυβέρνηση, πώς να ιδρύσουμε μία ελληνική τράπεζα επενδύσεων στο πρότυπο της γερμανικής ‘ΚfW’», λέει ο υπουργός. Το ίδρυμα αυτό μπορεί να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα για παράδειγμα στον ενεργειακό τομέα ή στις υποδομές. «Λεπτομερέστερες ανακοινώσεις θα μπορούν να γίνουν σε μερικές εβδομάδες», αναφέρει ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι απαιτείται και η στήριξη της ΕΕ και το επενδυτικό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. «Υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες και έχουμε απλοποιήσει και επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις». Ο κ. Χρυσοχοϊδης εστιάζει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «πρέπει να αρχίσουμε και πάλι να παράγουμε. Μετά την ένταξη στην ΕΕ χάσαμε την παραγωγή μας και μαζί με αυτήν την ψυχή μας».

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με την ύφεση», τονίζει ο υπουργός και δικαιολογεί τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με τη διαπίστωση ότι οι μέχρι τώρα οι μεταρρυθμίσεις δεν απέφεραν τα αναμενόμενα έσοδα. «Αυτές τις απώλειες ισοσταθμίζουμε τώρα με νέους φόρους», λέει ο κ. Χρυσοχοϊδης επισημαίνοντας τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλονται και πλήττουν τους πολίτες. «Είναι επώδυνο για τους Έλληνες να μειώνονται εισοδήματα και συντάξεις και να πρέπει να ανακοινώνουμε συνεχώς νέα μέτρα. Αλλάζουμε αυτή τη χώρα πλήρως και δοκιμάζεται η αντοχή του πληθυσμού».

Για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ανακοινώσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Χρυσοχοϊδης παραπέμπει και στο προηγούμενο της επανένωσης της Γερμανίας. «Οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων στην ανατολική Γερμανία διήρκησαν επίσης χρόνια. Πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μην πουλήσουμε την περιουσία μας κάτω από την αξία της, ενώ υπάρχουν και προδιαγραφές της ΕΕ», λέει ο κ. Χρυσοχοϊδης επισημαίνοντας ότι «είναι επίσης καθοριστικό σε όλα αυτά να μην καταστρέψουμε την κοινωνική ειρήνη».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ασκεί κριτική στον τρόπο λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τονίζει σχετικά ότι «κάθε μέρα που στο εξωτερικό γίνεται σπέκουλα για την πτώχευσή μας είναι μια καταστροφή. Τροφοδοτεί την κοινωνική ταραχή. Υπό αυτή την τρομοκρατία των αγορών και τις ελλιπείς αποφάσεις της ΕΕ δεν μπορούμε να ζήσουμε».