ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές και ισχυρή εντολή διακυβέρνησης ζητά ο Σαμαράς

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2011, 20:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εκλογές και ισχυρή εντολή διακυβέρνησης ζητά ο Σαμαράς
Facebook Twitter Whatsapp
Σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και στην οικονομία.  Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η «μόνη λύση είναι οι εκλογές», ενώ ζήτησε «ισχυρή εντολή  καθαρές λύσεις» λέγοντας ότι «όσοι μιλάνε για συγκυβέρνηση πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι λύσεις είναι εύθραυστες».
Σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και στην οικονομία.  Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η «μόνη λύση είναι οι εκλογές», ενώ ζήτησε «ισχυρή εντολή  καθαρές λύσεις» λέγοντας ότι «όσοι μιλάνε για συγκυβέρνηση πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι λύσεις είναι εύθραυστες».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο διαλύει την οικονομία, αλλά δημιουργεί απογοήτευση και πυροδοτεί εκρήξεις. Αναφερόμενος στο τέλος για τα ακίνητα υποστήριξε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό το μέτρο είναι ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης.

«Δεν φυγομάχησε η Ν.Δ. το 2009 αλλά ο κ. Παπανδρέου εκβίασε τις εκλογές», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «είπε ψέματα και για το έλλειμμα». Αναφερόμενος, μάλιστα, στη φράση «λεφτά υπάρχουν», παρατήρησε πως ούτε το 2009 υπήρχαν, ούτε σήμερα υπάρχουν.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, λέγοντας πως «όλοι μαζί μπορούμε».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία της 21 ης Ιουλίου, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι ήταν σημαντική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, ωστόσο όπως υπογράμμισε η κυβέρνηση έκανε λάθος χειρισμούς και ως παραδείγματα έφερε το ζήτημα των εγγυήσεων, αλλά και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα την περασμένη εβδομάδα.


Επισήμανε ότι αδίκως κατηγορούν τη Ν.Δ. ότι επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή και είπε πως τα σενάρια της δραχμής τα διακινούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί και Επίτροποι.

Όσον αφορά την υπόθεση με την ΕΛΣΤΑΤ, ο  πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αμείλικτη  εάν αποκαλυφθεί σχέδιο πλαστογράφησης των στοιχείων.

Μιλώντας για την εργασιακή εφεδρεία, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση την εφαρμόζει μόνο κατ’ όνομα, ενώ προέβλεψε ότι θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις ένα χρόνο μετά.

Αμφιβάλλοντας αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει τον επόμενο χρόνο τις αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν, ο κ. Σαμαράς είπε «όχι» στις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και εξήγησε πως η πρόταση της Ν.Δ. για την εργασιακή εφεδρεία προβλέπει μία ή δύο τριετίες, στις οποίες θα γίνεται επανεκπαίδευση και δεν σημαίνει απολύσεις.

Εξάλλου ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην κήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν το έπραξε, ενώ παρέπεμψε στο παράδειγμα της Κύπρου και είπε χαρακτηριστικά «εγώ θα το κάνω».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ακόμα ότι θα αποκαταστήσει τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας ως επιτελικά και διοικητικά κέντρα άμεσης διεκπεραίωσης, σχεδιασμού κι επενδύσεων δίπλα στον πρωθυπουργό για «να τελειώνουμε με το "ράβε ξήλωνε" της κυβέρνησης Παπανδρέου», όπως είπε.

Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι ρεαλιστική, Αντώνης Σαμαράς. «Δεν διαφωνούμε με τους στόχους, διαφωνήσαμε με τους τρόπους, δεν θέλουμε χαλάρωση της προσπάθειας», είπε και τόνισε πως είναι αυτό που πέτυχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις αλλαγές που θέλει να κάνει στην περίπτωση που κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές. Προϋπόθεση των αλλαγών αυτών είναι μια «σαρωτική» αναθεώρηση του Συντάγματος,, από τον ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, που θα αποτελέσει το νέο συμβόλαιο με τον λαό για να μπούμε στην περίοδο της νέας μεταπολίτευσης.

Δεσμεύτηκε επίσης για ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα με 12 το πολύ υπουργεία. Η συγχώνευση υπουργείων θα αρχίσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης και θα ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία, είπε.

Στον τομέα της φορολογίας, ο κ. Σαμαράς πρότεινε:

 -Μείωση φορολογικών συντελεστών και αύξηση ποινών για τους φοροφυγάδες.

-Πιο αντικειμενικό το φορολογικό σύστημα

-Συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο.

-Φόρο επιχειρήσεων 15% και φόρο μερισμάτων 15%

-Ο φόρος φυσικών προσώπων σε πρώτη φάση να επανέλθει στο 40%, το ανώτερο, και μέσα σε 3-4 χρόνια να μην ξεπερνά το 30%, με πολύ πιο λίγα και απλά κλιμάκια.

 -Ο ΦΠΑ να πέσει εκεί που ήταν πριν από δύο χρόνια.

-Να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές

-Το αφορολόγητο να επιστρέψει στις 12.000 ευρώ.

-Απλοποίηση της φορολογίας σε 200 σελίδες, όπου θα υπάρχουν κωδικοποιημένα τα πάντα.

-Μείωση του ΦΠΑ σε οικοδομές και κατοικία, το ίδιο και στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

 - Πληρωμή των 7 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε ένα «ντελίριο» φορολογικών μέτρων, βούλιαξε την οικονομία και χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ για να πάρει μπροστά και όχι επικοινωνιακές σαπουνόφουσκες. Παράλληλα, όπως είπε, η Ν.Δ. εξετάζει λύσεις για την ρευστότητα στην οικονομία και τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ.

 Πρότεινε, επίσης, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, λέγοντας ότι σήμερα δεν θα επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα με το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, όταν φορολογείται ότι κινείται και αναπνέει.

Δεσμεύτηκε, εξάλλου, ότι η Ν.Δ. θα καταργήσει ο καμποτάζ και θα καταργήσει μέτρα που δημιουργούν συνθήκες καρτέλ και ολιγοπωλίου με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Θα αλλάξει τους νόμους για τη χορήγηση ιθαγένειας και τη χρήση ναρκωτικών.

Παρών στην ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής με συνθήματα και χειροκροτήματα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».