ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωνε πρώτα το ΔΝΤ και μετά τη Eurostat!- Kαι εισαγγελική παρέμβαση

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2011, 08:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωνε πρώτα το ΔΝΤ και μετά τη Eurostat!- Kαι εισαγγελική παρέμβαση
Facebook Twitter Whatsapp
Νέα στοιχεία- φωτιά για τη τον  πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας μετά και τις καταγγελίες μέλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τη Παρασκευή, που έκανε λόγο για ψευτικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009. Ταυτόχρονα, την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπονή προκάλεσε σήμερα το εν λόγω δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», στο οποίο η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά κατήγγειλε σκόπιμη διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος με σκοπό την επιβολή σκληρότερων οικονομικών μέτρων.
Νέα στοιχεία- φωτιά για τη τον  πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας μετά και τις καταγγελίες μέλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τη Παρασκευή, που έκανε λόγο για ψευτικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009. Ταυτόχρονα, την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπονή προκάλεσε σήμερα το εν λόγω δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», στο οποίο η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά κατήγγειλε σκόπιμη διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος με σκοπό την επιβολή σκληρότερων οικονομικών μέτρων. Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και δεύτερον να διαπιστωθούν ενδεχόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Την έρευνα ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου και ως πρώτη μάρτυρα κάλεσε την καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά.

Αναλυτικότερα
, σχετικά με τα νέα στοιχεία, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε επισήμως πιάσει δουλειά. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρός της, χωρίς ακόμα να έχει διακοπεί η υπαλληλική του σχέση με το ΔΝΤ, φέρεται να απέστειλε email στον επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου Πολ Τόμσεν, με το οποίο τον ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής.

Το e-mail αυτό έφτασε στα χέρια υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι το έχουν προσκομίσει στην αρμόδια εισαγγελική αρχή που χειρίζεται το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, ύστερα από έγκληση του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση της προσωπικής ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.

Στο περιεχόμενο του e-mail, που κατέχουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται ενημέρωση κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, με παραχωρημένο γραφείο στην ΕΛΣΤΑΤ, για περίπου δέκα μήνες από τον Μάιο του '10 μέχρι τον Ιανουάριο του '11 Σουηδό Snorrason. Σ' αυτό τονίζεται η «ιδιαιτέρως ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ» και υπερτονίζεται η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του νόμου 3832, υπό τον οποίο ιδρύθηκε.

Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ κρατώντας αυτό το έγγραφο ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής για τον ατομικό τρόπο λειτουργίας προς ξένες υπηρεσίες για ένα θέμα που αφορά μια ελληνική Αρχή και μάλιστα ανεξάρτητη.

Ο πρόεδρος της Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πήρε θέση επ' αυτού, απεναντίας απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων. Και τις ίδιες ημέρες προσέφυγε κατ' αγνώστων καταθέτοντας μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Η έρευνα των ηλεκτρονικών ιχνών που ακολούθησε αποκάλυψε τα εξής:

Αφού εκδόθηκε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν οι ip διευθύνσεις από τις οποίες είχε γίνει παράνομη είσοδος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου.

Οι διευθύνσεις αντιστοιχούσαν σε τρία διαφορετικά σημεία. Ενα στην Καβάλα, όπου βρίσκεται σπίτι του Ν. Λογοθέτη. Ενα στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής. Και ακόμα ένα σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο Αττικής όπου ο αντιπρόεδρος της Αρχής εργαζόταν.

Ηταν γνωστό ότι προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με προτροπή του ίδιου τού τότε υπουργού Οικονομικών θα απασχολούνταν στο πεδίο της «Πιστοποίησης Διαχειριστικής Επάρκειας», κάτι που έκανε και σε άλλους φορείς του Δημοσίου και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Τέλος, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις ημέρες των περασμένων δημοτικών εκλογών έκανε έρευνα στο σπίτι του αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και κατέσχεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις φορητούς υπολογιστές. Ερευνα έκανε και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ο ίδιος, ο υπό παύση όπως και τα άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ εκτός του προέδρου, αποδίδει την υπόθεση σε σκευωρία, καθώς ισχυρίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ένας από τους υπολογιστές του ήταν μονίμως ανοιχτός στο γραφείο του, χωρίς κωδικό προστασίας και χωρίς μάλιστα να τον χρησιμοποιεί.

Ταυτόχρονα, σεε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του πρώην αντιπροέδρου της Αρχής Νίκου Λογοθέτη, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ότι «έλεγε 'ναι» σε ό,τι ήθελε η Eurostat.

«Ο άνθρωπος έλεγε 'ναι' σε ό,τι ήθελε η Eurostat» δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην παύση πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είπε: «Κατάφεραν να διώξουν όλους τους επιστήμονες και κράτησαν τους 'yes men'».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της Αρχής προκύπτει ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τους δανειστές να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία που το 'φούσκωναν' και τα οποία ο κ. Γεωργίου ενσωμάτωνε χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Στη Βουλή οι καταγγελίες των μελών της ΕΛΣΤΑΤ

Στην ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) θα προχωρήσει αύριο ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδ. Γεωργίου.

Στο επίκεντρο της συνεδριάσεως αναμένεται να βρεθούν οι καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Ζωής Γεωργαντά ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4% του ΑΕΠ από την ανορθόδοξη εισαγωγή 151 ΔΕΚΟ στους φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως.

Ακόμη, θα εξετασθεί η μεθοδολογία καταρτίσεως του Μητρώου των Φορέων της Γενικής Κυβερνήσεως προκειμένου να καταδειχτεί εάν η λίστα της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ για τους οργανισμούς που θα υπαχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το επόμενο διάστημα είναι σωστή ή όχι.

Πηγή: Ελευθεροτυπία/ in.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις