ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bενιζέλος στο συνέδριο του Economist: «Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο»

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2011, 11:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Bενιζέλος στο συνέδριο του Economist: «Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο»
Facebook Twitter Whatsapp
Την τρέχουσα εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις αναφορικά με τους φορείς του ελληνικού δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργανώνουν στην Αθήνα οι εκδόσεις Economist.
Την τρέχουσα εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις αναφορικά με τους φορείς του ελληνικού δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργανώνουν στην Αθήνα οι εκδόσεις Economist. «Αυτήν την εβδομάδα (σ.σ. θα ληφθούν) οι αποφάσεις για τους φορείς του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο», σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο και πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση».

Αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί "στις αρχές Οκτωβρίου".

Παράλληλα, κατά 5,5% θα συρρικνωθεί εφέτος η ελληνική οικονομία, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

«Η ύφεση εφέτος θα φτάσει στο 5,5%», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «στόχος (σ.σ. είναι τα) πρωτογενή πλεονάσματα το 2012».

Όπως κατέστησε σαφές ο κ.Βενιζέλος, «αναγκαζόμαστε να αντικαταστήσουμε μέτρα που δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω διοικητικής ανεπάρκειας του διοικητικού μηχανισμού, με άλλα. Οι προτεραιότητες στον προϋπολογισμό του 2012 θα είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση των δαπανών».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «αν δεν κάνουμε τώρα αυτά που πρέπει, θα αναγκαστούμε να τα κάνουμε, όχι πολύ αργά, υπό συνθήκες οδυνηρές. Όλοι το ξέρουν αυτό, έχω ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων», σημείωσε.

Σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί σήμερα καιτο οποίο επικεντρώνεται στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι, εάν δεν γίνουν συντεταγμένα οι απαραίτητες αλλαγές, τότε θα γίνουν σε συνθήκες ανεξέλεγκτες και επώδυνες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «έχουμε καθυστερήσει στις αλλαγές» και προανήγγειλε: Κλείσιμο περιττών οργανισμών και ανακοίνωση εντός της εβδομάδας της αναδιάρθρωσης των φορέων. Εφεδρεία στον στενό και τον δημόσιο τομέα («στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όπως και στον ευρύτερο. Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση με διαφάνεια. Το μελετά ο αρμόδιος υπουργός», δήλωσε χαρακτηριστικά). Ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στις αρχές Οκτωβρίου (με την επισήμανση, «να μην νιώθει κανείς υπάλληλος ότι απειλείται»). Ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να «είμαστε κοντά στον στόχο έως τον Δεκέμβριο».

Στον αντίποδα, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και υποσχέθηκε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα αποκατασταθούν οι αδικίες. Ειδικά για τον ΦΠΑ, είπε ότι πρώτα πρέπει να εισπράττεται κανονικά ο συγκεκριμένος φόρος και μετά να εξετασθεί η μείωση των συντελεστών.

Υπενθυμίζεται, πως η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για την ελληνική οικονομία καθώς ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ανακοινώσει νέα επαχθή μέτρα μετά τη τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τη τρόικα και τη νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Σχετικά Θέματα: Ζήτησε εθνική σιωπή και υποσχέθηκε ιδρώτα, αίμα και δάκρυα