ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές του Λαμπρινίδη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2011, 10:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επαφές του Λαμπρινίδη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ
Facebook Twitter Whatsapp
Μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, σε επαφές που είχε χθες με ομολόγους του, μετά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου για την τρομοκρατία, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, σε επαφές που είχε χθες με ομολόγους του, μετά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου για την τρομοκρατία, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπρινίδης πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ, του Καζακστάν Γερζχάν Καζιχάνοφ και της Ουρουγουάης Λουίς Αλμάγκρο.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, η οποία έγινε σε "εξαιρετικά θερμό κλίμα", οι δύο υπουργοί συζήτησαν διμερή θέματα, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Λαμπρινίδη να επισκεφθεί, στο αμέσως επόμενο διάστημα, την Αίγυπτο, πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε ο Έλληνας υπουργός. Επιθυμία και των δύο πλευρών είναι στην επίσκεψη αυτή, που προγραμματίζεται εντός του επόμενου διμήνου, να συμμετάσχει και ελληνική επιχειρηματική αποστολή με σκοπό να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της υγείας και της ενέργειας.

Ο κ. Λαμπρινίδης ενημέρωσε τον ομόλογό του για την πορεία των συζητήσεων εντός της ΕΕ σχετικά με την προώθηση των σχέσεων με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας. Και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις σχετικές διαβουλεύσεις και σε διμερές επίπεδο, προκειμένου να καταγραφούν οι τομείς συνεργασίας που παρουσιάζουν τις σημαντικότερες προοπτικές από την αιγυπτιακή πλευρά.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις δυνατότητες που διαγράφονται για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων. Συζητώντας ευρύτερα για την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Λαμπρινίδης, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις κινήσεις και τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, που επιτείνουν το κλίμα ρευστότητας και αστάθειας, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουρουγουάης, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας. Συζήτησαν ακόμα τις δυνατότητες σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν ενημέρωσε στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό, την επιθυμία της κυβέρνησης να προσελκύσει ευρωπαϊκές εταιρείες, στο πλαίσιο του ευρέως προγράμματος επενδύσεων και εκβιομηχάνισης της χώρας. Συζητήθηκαν, ακόμα, οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, ζητήματα σχετικά με τον ΟΑΣΕ, δεδομένου ότι το Καζακστάν παρέλαβε την προεδρία του Οργανισμού από την Ελλάδα και οι προοπτικές για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων.

Σε όλες τις επαφές του, ο κ. Λαμπρινίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ, καθώς και για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό.

Απόψε, ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συμμετάσχει σε κλειστό δείπνο εργασίας που διοργανώνει το International Peace Institute με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.