ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρές κόντρες στη Βουλή με... φόντο την ΕΛΣΤΑΤ και το τέλος ακινήτων

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 00:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σκληρές κόντρες στη Βουλή με... φόντο την ΕΛΣΤΑΤ και το τέλος ακινήτων
Facebook Twitter Whatsapp
Οι τροπολογίες που περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα και την διακοπή της θητείας των μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (με εξαίρεση τον πρόεδρό της και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων), επισκίασαν την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών.
Οι τροπολογίες που περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα και την διακοπή της θητείας των μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (με εξαίρεση τον πρόεδρό της και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων), επισκίασαν την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών. Η Νέα Δημοκρατία, παρά την δημοσιοποίηση των επίμαχων τροπολογιών την Παρασκευή, με τις οποίες δήλωσε και αντίθετη, δεν μετέβαλλε την αρχική, θετική τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου, καθώς με αυτό κυρώνεται η Σύμβαση-Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την οποία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική.

«Όταν όλος ο κόσμος βογκά για το τέλος στα ακίνητα και την καρατόμηση της ΕΛΣΤΑΤ, υπερψηφίζετε επί της αρχής. Φαίνεται πως όσο νοιώθετε σιγουριά απ’ τις δημοσκοπήσεις, αλλάζετε βιολί και γίνεστε μνημονιακοί με μικροπαραλλαγές, ως φερετζές» σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Μάκης Βορίδης δήλωσε πως «μένει άφωνος» από την στάση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως κατά την συζήτηση των τροπολογιών την Πέμπτη, θα υποβάλλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας - κάτι που ανακοίνωσε αργότερα και για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κος Κεφαλογιάννης, έθεσε επίσης ζήτημα ενδεχόμενης φορολόγησης των μαντριών (στην τροπολογία γίνεται λόγος για «κτίσματα για οικιστική ή εμπορική χρήση», ενώ εξαιρούνται τα «κτίσματα για σταυλισμό ολιγάριθμων ζώων») - κάτι που διέκρινε επίσης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Λ. Αυγενάκης της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, τόνισε πως το υπουργείο έχει διευκρινίσει πως οι στάνες δεν φορολογούνται και καταλόγισε στον Μ. Κεφαλογιάννη πως «δημιουργεί σκόπιμα ζήτημα, προκειμένου να ψηφοθηρήσει».

 Σε κάθε περίπτωση, ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα φορολόγησης των μαντριών, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Πρωτόπαπας, πρότεινε στον κο Σαχινίδη να υπάρξει αναδιατύπωση της διάταξης, για την ακύρωση των όποιων εσφαλμένων εντυπώσεων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κουσελάς, πρότεινε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς μ’ αυτό, «στήνεται ένα σύγχρονο και πολύπλοκο δίκτυ θωράκισης του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, απ’ τις επιθέσεις των αγορών».

Για το ζήτημα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, διέκρινε προθέσεις επιβολής μιας «σιωπής των αμνών» που δεν βοηθά τη χώρα. Ο κος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον παρατηρούμενο «οικονομικό εκτροχιασμό», με αύξηση του ελλείμματος κατά 22% - παρά ταύτα ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε πως υπερψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, καθώς, τουλάχιστον η σύμβαση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 «Ο χαρακτήρας της Ε.Ε. δεν αλλάζει. Πρόκειται για μία ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος για λογαριασμό του ΚΚΕ - συμπεραίνοντας κι απ’ τις εξελίξεις στην ΕΛΣΤΑΤ, πως «στο μαγείρεμα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, μετείχε και η Eurostat, η Ε.Ε.».


Σχετικά Θέματα: Βουλή καλεί Γιώργο Παπακωσταντίνου για το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009