ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξαναχτύπησε» ο Μίμης- Ζητά κυβέρνηση εθνικής ανάγκης!

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 12:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Ξαναχτύπησε» ο Μίμης- Ζητά κυβέρνηση εθνικής ανάγκης!
Facebook Twitter Whatsapp
Μετά τον... μαθητετευόμενο μάγο και μεταρρυθμιστή για κλάμματα, εννοώντας τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Μίμης Ανδρουλάκης «ξαναχτύπησε». Με νέο  κείμενο στο προσωπικό του ιστολόγιο με τον τίτλο «Ζήτημα Δημοκρατικής Νομιμοποίησης» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, επαναφέρει στο προσκήνιο την αλλαγή της υπάρχουσας κυβέρνησης σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης απευθυνόμενος κατά πρόσωπο στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Μετά τον... μαθητετευόμενο μάγο και μεταρρυθμιστή για κλάμματα, εννοώντας τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Μίμης Ανδρουλάκης «ξαναχτύπησε». Με νέο  κείμενο στο προσωπικό του ιστολόγιο με τον τίτλο «Ζήτημα Δημοκρατικής Νομιμοποίησης» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, επαναφέρει στο προσκήνιο την αλλαγή της υπάρχουσας κυβέρνησης σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης απευθυνόμενος κατά πρόσωπο στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο Μίμης Ανδρουλάκης «αδειάζει» για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για πρωθυπουργό και κυβέρνηση μη κοινής αποδοχής, η οποία πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ενώ σημειώνει ότι η συγκεκριμένη περίοδος για την χώρα μας είναι η χειρότερη μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Εντωμεταξύ, παραθέτοντας τις απόψεις του στο κείμενο ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο αποφυγής της χρεοκοπίας και «χρεώνει» στον Γιώργο Παπανδρέου την «αναπόφευκτη τροχιά χρεοκοπίας της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, στο κείμενο του κ. Ανδρουλάκη αναφέρεται:

«Είναι επείγουσα ανάγκη κάτι να αλλάξει στην κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση, να εξελιχθεί ομαλά ο ψυχολογικός κύκλος «άρνηση της πραγματικότητας, θυμός, αγανάκτηση, κατάθλιψη, δημιουργική προσαρμογή και αλλαγή» ώστε τουλάχιστον να αποφευχθεί η ροπή προς το χειρότερο, το αυτοκαταστροφικό σενάριο και να επιτευχθεί τουλάχιστον μια ελάχιστη αναγκαία εθνική και κοινωνική συνοχή ενώπιον των μεγάλων κινδύνων. Οι επιλογές δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων μπορεί να είναι:


Πρώτη, η κυβέρνηση κερδίζει ντε φάκτο νομιμοποίηση στην κοινωνία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έχει συμβεί να εκλεγεί κάποιος μ’ ένα πρόγραμμα όπως ο Ρούζβελτ και στη συνέχεια να κάνει «άλλα» λόγω κραχ ή πολέμου και τελικά να έχει στο πλευρό του την ανάδυση μιας σιωπηλής πλειοψηφίας. Σ’ ένα βαθμό το πέτυχε προσωρινά και αυτή η κυβέρνηση όπως έδειξαν οι δημοτικές εκλογές. Ωστόσο για σειρά λόγους, όχι μόνο με δική της ευθύνη, απέτυχε να δημιουργήσει στην κοινωνία μια τραγική συναίσθηση μιας κοινής μοίρας. Δε συγκεντρώθηκε στο «λιγότερα και καλύτερα» crisis management, στα χειροπιαστά αποτελέσματα αλλά κατά καιρούς χάνεται, μη μπορώντας να ξεκοπεί από τις αρχικές ψευδαισθήσεις της. Έκαψε αρκετό κοινωνικό και πολιτικό κεφάλαιο.

Δεύτερη, μετεξέλιξη σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ευρύτερης βάσης, διαφορετικής υφής απ’ αυτήν που πρότεινα προεκλογικά με το Ε, Πρόεδρε!, η οποία πρέπει να έχει θητεία το ελάχιστο ενός χρόνου μέχρι την προκήρυξη εκλογών ώστε να ενταχθεί ομαλά η χώρα στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ESM 2013). Ενδεχόμενα με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, με επιφάνεια στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, δίχως μεγάλες ανακατωσούρες στο μηχανισμό διοίκησης. Το μειονέκτημα της πιθανόν να είναι ότι όλοι θα βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω και θα επιδοθούν σε μια παρατεταμένη ανεύθυνη προεκλογική εκστρατεία. Το πρόβλημα εδώ είναι η γνωστή αθλιότητα του ευρύτερου πολιτικού συστήματος και η απουσία κουλτούρας συνεννόησης και στοιχειωδώς συναίνεσης που θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Τρίτη, άμεση προκήρυξη εκλογών. Η κυβέρνηση δυστυχώς έχασε το timing να υποβάλλει στο εκλογικό σώμα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ώστε να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός αν θέλει διάσωση εντός του ευρώ ή άμεση χρεοκοπία και αποχώρηση από το κοινό νόμισμα. Το μειονέκτημα αυτής της «καθαρής» λύσης είναι η πολιτική αστάθεια στο κρίσιμο τρίμηνο που ακολουθεί και οι κίνδυνοι μιας τυφλής εξέλιξης προς τη χρεοκοπία και της εγκατάλειψης μας και από πολύτιμους εταίρους. Το κλίμα ήδη έχει γίνει βαρύ για την Ελλάδα στην κοινή γνώμη και παραδοσιακών φίλων μας. Την ανησυχία εντείνει η τυχοδιωκτική ηθελημένη άγνοια της κατάστασης που έδειξε στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης και η υψηλού κινδύνου αναφορά του σε ενδεχόμενο διπλών απανωτών εκλογών! Δηλαδή μιας επικίνδυνης περιπέτειας στην πιο τραγική στιγμή του Ελληνισμού μετά το χαοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή της Τουρκίας.

Τέταρτη, δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός στο ιστορικό δίλημμα διάσωση πάση θυσία εντός του ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει βιωμένη κουλτούρα δημοψηφισμάτων και είναι πολύ δύσκολο να μορφοποιηθεί με ευρύτερη συναίνεση το σχετικό ερώτημα. Ενδεχόμενα μπορεί να εντείνει τον εθνικό διχασμό ενώπιον των μεγάλων κινδύνων.

Πέμπτη, ανάδυση νέων δυνάμεων έξω από το καθιεριωμένο πολιτικό σκηνικό που θα έβγαζαν τη χώρα από την κρίση. Μέχρι στιγμής όμως και στο αμέσως επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, παρά τη ρευστότητα, τις ζυμώσεις, και την αναταραχή, οι δυνάμεις αδράνειας είναι ισχυρότερες και δεν προβλέπεται σύντομα η ανάδυση μιας αξιόπιστης νέας εναλλακτικής πρότασης. Στο μέλλον είναι σίγουρο, αλλά “μακροπρόθεσμα θα είμαστε νεκροί” όπως λέει ο μακαρίτης ο Κέινς.


Όλες αυτές οι επιλογές έχουν σημαντικό ρίσκο αλλά φαίνεται ότι η δεύτερη λύση, υπό προϋποθέσεις, είναι η πιο πρόσφορη και με την ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία και την ευρωζώνη. Λογικά, έτσι είναι, αλλά το παράλογο κυριαρχεί εδώ και καιρό στη ζωή της Ελλάδας».