ΠΟΛΙΤΙΚΗ

25.000 απολύσεις - 30.000 σε εφεδρεία - Μείωση συντάξεων - Στις 5.000 το αφορολόγητο

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 19:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
25.000 απολύσεις - 30.000 σε εφεδρεία - Μείωση συντάξεων - Στις 5.000 το αφορολόγητο
Facebook Twitter Whatsapp

Μέτρα - «φωτιά» που λεηλατούν το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Μέτρα - «φωτιά» που λεηλατούν το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως προκύπτει, 30.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στο αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι το τέλος του 2011.  Πρόκειται για εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και το ποσοστό τους αφορά περίπου το 2,5 με 3% όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, στα κριτήρια  για την εφεδρεία συμπεριλαμβάνονται όσοι προσλήφθηκαν από το 2005 και μετά με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Την ίδια ώρα, 25.000 εργαζόμενοι αναμένεται να απολυθούν υπό προϋποθέσεις.

 

Παράλληλα, αποφασίστηκε περικοπή 20% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1200 ευρώ. Για τους κάτω των 55 ετών, η περικοπή ανέρχεται σε ποσοστό 40% και για ποσό που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ, ενώ το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατα 20%.

 

Οι νέες περικοπές (αναδρομικά) από 1.1.2010 έως 20% (πέραν του 10% που έχει ήδη επιβληθεί) στο εφάπαξ του Δημοσίου (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων - ΤΠΔΥ) καθώς και των υπαλλήλων της ΔΕΗ (πέραν του 15%).

Ανάλογες μειώσεις θα έχουν και Ταμεία που καταβάλλουν εφάπαξ και είναι ελλειμματικά. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έφθασε στο ΤΠΔΥ κατέδειξε ότι το έλλειμμα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που με ακρίβεια οδηγεί σε στάση πληρωμών. Τονίζεται ότι από τις περικοπές εξαιρείται ο ΟΓΑ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.500 ευρώ, από 1/11/2011 θα εισπράξει ποσό μειωμένο κατά 60 ευρώ. Σε ό, τι αφορά τον συνταξιούχο κάτω των 55 ετών, η μείωση θα φθάνει το 40%. Για παράδειγμα, συνταξιούχος κάτω των 55 που λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ, από 1/11/2011 θα εισπράξει ποσό μειωμένο κατά 160 ευρώ.

H μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1.11.2011 στα ελλειμματικά Ταμεία από 5% έως 40%. Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι 9 στα 10 επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις κατά 15%. Το σχετικό νομοσχέδιο (για τα επικουρικά ταμεία) εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή και το μέτρο θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους.

Το δε αφορολόγητο πέφτει στα 5.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το τέλος των ακινήτων.

Τέλος, θα υπάρξει εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από το 2012.

Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής επιτροπής από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Ηλία Μόσιαλο:

 

«Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.

Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:

Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.

Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.

Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική  δικαιοσύνη του συστήματος.

Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό.  Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων , του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν  την κοινωνική και αναπτυξιακή  συνοχή της χώρας».

Σημειώνεται ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alter ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα θα είναι τα τελευταία...

 

Σχετικά θέματα: