ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστόφιας: Κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση του θαλάσσιου της πλούτου

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2011, 23:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χριστόφιας:  Κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση του θαλάσσιου της πλούτου
Facebook Twitter Whatsapp
Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για τη "συμμόρφωση" της Τουρκίας ώστε να σταματήσει τις απειλές της κατά της Κύπρου και να επιδείξει ρεαλισμό για την επίλυση του Κυπριακού.
Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για τη "συμμόρφωση" της Τουρκίας ώστε να σταματήσει τις απειλές της κατά της Κύπρου και να επιδείξει ρεαλισμό για την επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος κατήγγειλε τις απειλές της Τουρκίας για την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εφαρμόσει το "κυριαρχικό της δικαίωμα" για εκμετάλλευση του θαλάσσιου της πλούτου. Επίσης, κατήγγειλε την προχθεσινή λεγόμενη "συμφωνία" της Τουρκίας με το καθεστώς στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα".

 Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι αντί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να επικεντρωθούν στη διαμόρφωση μιας εποικοδομητικής στάσης στις διαπραγματεύσεις, η οποία θα συμβάλει σε σύντομη λύση του Κυπριακού, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι οι νέες τουρκικές απειλές εκτοξεύονται ενάντια σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που η Τουρκία επιδιώκει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαπραγμάτευσή της για να καταστεί μέλος της ΕΕ.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και η ΕΕ έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα, υπερασπίζοντας την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι έρευνες για εντοπισμό και η πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων προηγήθηκαν συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ με γειτονικά κράτη, πάντοτε στα πλαίσια των διαδικασιών που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει.

Επίσης, τόνισε ότι "ανεξαρτήτως συνθηκών οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων".

 Όσο αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπαναχώρησε ακόμα και από προηγούμενες συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή στάσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, εκτρέφεται από την αρνητικότητα και την προκλητικότητα που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική πολιτική στην περιοχή.

Ο κ. Χριστόφιας επανέφερε την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και χρήση του λιμανιού της πόλης από τους Τουρκοκυπρίους υπό την εποπτεία της ΕΕ. Είπε ότι η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα ενισχύσει τα μέγιστα τις διαπραγματεύσεις και το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα οδηγήσει επίσης και στο ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι "το Κυπριακό είναι συνεπώς πρώτιστα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών" και ότι η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς επικεντρώνεται στη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, με δύο ομόσπονδες μονάδες με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα κράτος, είπε, με μια και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα".


Πηγή: ΑΠΕ